Kuva: Shutterstock

4 pahaa virhettä työhaastattelussa - ethän sorru näihin?

06.05.2023 21:15 - Sanni Seppä / sanni.seppa@bauermedia.fi

Esimerkiksi turhan valmiiksi harjoitellut vastaukset voivat särähtää haastattelijan korvaan.

Työhaastattelu jännittää enemmän tai vähemmän lähes aina. Jokainen haluaa antaa itsestään ammattitaitoisen ja hyvän kuvan, mutta jännittävässä tilanteessa se ei ole aina kovin helppoa. Jos löydät itsesi jatkuvasti tilanteesta, jossa sinua ei valita haluamaasi tehtävään, voi yhtenä syynä olla epäonnistumisesi työhaastatteluissa. Toisinaan ei kuitenkaan itsekään tiedä mitä tekee väärin, mutta kun mahdolliset sudenkuopat ovat selvillä, tulee haastattelutilanteista paljon helpompia. Listasimmekin alle neljä mokaa, joita kannattaa työhaastatteluissa välttää.

Olet liian ajoissa tai myöhässä 

Haastatteluun on hyvä saapua ajoissa, mutta liika on liikaa. Jos saavut yli 15 minuuttia ennen sovittua aikaa paikalle, saatat turhauttaa työhaastattelijan ja sotkea hänen päivän aikataulujaan. Älä myöskään koskaan tule paikalle myöhässä, sillä se on todella epäkunnioittavaa. Voit saapua paikalle 5-10 minuuttia ennen haastattelun alkua, se riittää.  

Harjoittelet vastauksiasi liikaa 

Työhaastatteluihin kannattaa aina valmistautua huolella ja mahdollisia kysymyksiä ja vastauksia kannattaa miettiä omassa päässä etukäteen. Älä kuitenkaan mieti vastauksiasi liian tarkasti - työhaastattelija tuskin haluaa kuulla valmiiksi opeteltuja vastauksia. Kun haastattelija kysyy sinulta kysymyksen, kuuntele se huolella ja vastaa siihen omilla sanoillasi, jotka tuntuvat juuri siihen hetkeen luontevilta. 

Liika rehellisyys 

Valehtelu työhaastattelussa ei kannata, mutta rehellisyydelläkin on rajansa. Jos työhaastattelija haluaa kuulla tietoja sinusta, älä aloita kertomaan koko elämäntarinaasi, suurimpia henkilökohtaisia heikkouksiasi tai sitä, miksi inhosit edellisen työpaikkasi pomoa.  

Mieti viisi olennaisinta asiaa itsestäsi, jotka haluat tilaisuuden tullen kertoa haastattelussa. Ja jos sinulta kysytään heikkouksistasi, niin älä möläytä haastattelijalle mitään, mikä voisi saada hänet epäilemään kykyäsi työskennellä kyseisessä tehtävässä.  

Et ole perillä hakemastasi paikasta 

Kun menet haastatteluun, pidä huolta siitä, että tiedät mihin olet menossa ja mitä tehtävää olet hakemassa. Selvitä mikä firma on kyseessä ja minkälainen on hakemasi paikan työnkuva - se on vähintä mitä voit hakemasi paikan eteen tehdä ja näin annat myös hyvän kuvan itsestäsi. 

Lue myös: Verottaja valvoo nyt erityisesti somevaikuttajia - OnlyFans-tuottajista suurin osa ei ilmoittanut tuloja

Lue myös: HS: Asiantuntija kertoo 4 merkkiä, joista tunnistaa hyvän työpaikan

Lue myös: Yle: Tiedätkö mitä on quiet quitting? Asiantuntija kommentoi työelämässä leviävää ilmiötä

Lähde: The Guardian

Kilpailut

Uusimmat