Antti J. Jokisen elokuvaa kuvattiin homekämpässä - sai kuvaustiimin oireilemaan

26.09.2016 10:15 - Anna Hopi

Pahan kukat -elokuvan kuvauspaikat olivat Helsingin lähiöissä.

Yksi keskeisistä kuvauspaikoista oli purku-uhan alla oleva homeasunto. Siihen sijoittuivat elokuvan pääosassa olevan perheen tapahtumat. Näyttelijä Eero Aho, joka esittää Pahan kukissa perheen isää, koki homeoireita ja sanoo niiden tehneen työviikoista raskaita.

- Se on aina yhtä helvetin raskasta, kun tehdään nopeasti ja paljon. Muistan, että se, missä meidän "koti" oli, niin se kämppä oli aivan homeessa. Kaikilla oli hirveä nuha ja päänsärky sen kaksi viikkoa, mikä me oltiin siellä, muistelee mies Iskelmän haastattelussa.

Oireet lähtivät kuitenkin pian pois, kun kuvausryhmä pääsi pois homeasunnosta.

Kuvaukset olivat Ahon mukaan kokonaisuudessaan haastavat ja mielenkiintoiset. Aho kehuu Antti J. Jokista ohjaajana intohimoiseksi ohjaajaksi, joka osaa haastaa sopivalla tavalla.

- En ole työskennellyt hänen kanssaan aikaisemmin, vaikka tapasimme ensi kertaa noin parikymmentä vuotta sitten. Hän kirjoitti näyttelemäni roolin minua varten. Se on moniulotteinen rooli. Esittämälleni perheenisälle oli haettu vähän vankilataustaa ja sitä, ettei tämän historiassa ole mennyt kaikki ihan hyvin.

(kuva: AOP)

"Elokuvan valmistuminen on tärkein asia"

Antti J. Jokiselle homeasunnossa kuvaaminen ei ollut ongelma, koska hänen tärkein päämääränsä oli valmiissa elokuvassa, joka herättää yhteiskunnallista keskustelua kotimaisesta lähiöelämästä ja syrjäytymisestä.

- Mähän en ajattele sitä, vaan lopputulosta. Ohjaajalle on sama missä kuvataan, onko homekämppä vai ei. Se koti, missä elokuvan perhe asui oli homeessa ja purku-uhan alla. Minusta se oli normaali kuvauspaikka. Olen kuvannut niin monessa homekämpässä urani aikana, että se ei ole niin ihmeellistä minulle, toteaa mies.

Pahan kukat on elokuva, joka kuvaa lähiönuorten selviytymistaistelua elämässä ankeissa olosuhteissa. Ohjaaja Jokinen myöntää omaavansa synkän todellisuuskuvan, eikä ole omien sanojensa mukaan mikään "hilpeilijä", mutta kuvauspaikoille hän haluaa tuoda mukaan huumoria.

Elokuva kuvattiin aidossa lähiövalaistuksessa, jolloin siihen saatiin ohjaajan kaipaamaa synkkyyttä ja juuri sitä tunnelmaa, mikä "lähiön pubiaikataulujen mukaan elävillä ihmisillä" on.

- Puhdistuksessa ja Kätilössä käsiteltiin vaikeita asioita, mutta tunnelma kuvauspaikalla oli hyvä. Tässä elokuvassa se ei onnistunut. Meille tuli kuvauspaikoille ahdistava tunnelma. Mukana oli aitoja lähiöihmisiä, mikä vaikutti asiaan. Fiilis ei ollut kovin positiivinen, tunnustaa mies.

(kuva: AOP)

Pahan kukat -elokuva on elokuvateattereissa 30. syyskuuta 2016.

Lue myös: Antti J. Jokinen tissuttelee kuvauksissa päivittäin: "Vaarallinen laji"

Kilpailut

Uusimmat