Kuva: Fotolia

Pelkäätkö klovneja? Yleiseen kammoon löytyy psykologinen selitys

05.10.2016 21:45 - Elisa Jalasjoki

Mistä varsinainen pelko klovneja kohtaan oikeastaan on syntynyt?

Monille meistä klovnit ovat kaikkea muuta kuin viihdyttäviä hahmoja. Ennemminkin ne luovat pelkoa ja järkyttävät useissa elokuvissa tai videoissa. Mistä pelko pellejä kohtaan oikeastaan edes todellisuudessa syntyy?

Pelko tulee luonnostaan. Perheohjaaja Sarah Counsellorin mukaan pellejä on pidetty pelottavina jo kauan. Myös elokuvateollisuus on vaikuttanut pellepelon lietsontaan. Amerikassa tutkijat ovat kehittäneet jopa oman termin klovnipelolle: Caulrophobia.

Counsellorin mukaan pelleissä on jotakin hyvin erikoista. 

- Et voi luottaa niihin, mutta silti ne vetävät sinua puoleensa, Counsellor selittää.

- Klovnit ovat todella värikkäitä ja äänekkäitä. Ne ovat parhaimmillaan sietämättömiä - ja todella pelottavia. Mikki Hiiri ja muut hahmot ovat joillain tavoin hyvin samaistuttavia, mutta klovni ei ole. 

(kuva: Fotolia)

Kasvot aiheuttavat kauhua

Harvadin lääketieteellisen tiedekunnan psykiatri Steven Schlozmanin mukaan juuri pellejen muuttuneet kasvot aiheuttavat kauhua. Niissä on jotakin tuttua ja tunnistettavaa, mutta silti jotakin tarpeeksi erikoista aiheuttaakseen kylmiä väreitä. 

Vaikka klovnien perinteinen tarkoitus onkin naurattaa, siintää heidänkin toimintansa takana aina pelko siitä, että he epäonnistuvat. Aivan kuten kenen tahansa meistä. Siksi klovnit ovat myös omalla tavallaan inhimillisiä ja samaistuttavia hahmoja, vaikkakin huulipunan peittämiä ja peruukin verhoamia. 

Keskeisin syy pellepelkoon on maski klovnin naamalla. Se antaa mahdollisuuden ottaa itselleen jonkin toisen identiteetin. Asiat, jotka ovat jollakin tapaa pielessä, hämmentävät. 

(kuva: Fotolia)

Luovat harvoin positiivisia mielikuvia

Selvää on se, että klovnien pelottavuus on saanut alkunsa mediasta ja elokuvista, kun pelle- käsitettä on muunneltu. Klovnit toimivatkin lasten syntymäpäivillä, mutta muissa yhteyksissä ne harvemmin luovat positiivia mielikuvia.  

Jopa kauhukirjallisuuden mestarilla Stephen Kingillä on negatiivisia mielikuvia klovneista. Hänen mukaansa pellet syntymäpäiväjuhlien ulkopuolella, poissa omasta kontekstistaan, ovat lähinnä ärsyttäviä. 

- Jos näkisin pellen kurkkimassa sillan alta (ilman- tai pallojen kanssa), olisin peloissani myös, King toteaa. 

Lähde: Mirror

Lue myös: Karmivat kuvat hylätystä kauppakeskuksesta kuin suoraan kauhuelokuvasta - katso jos uskallat

Kilpailut

Uusimmat