Kuva: Mikko Räsänen

Pauliina, 40, ajautui poliisin ja näyttelijän töistä radioääneksi: "Annan kaikkeni lähetyksessä"

03.02.2017 15:25 - Anna Hopi

Pauliina Puurila ammentaa eri ammattiensa tuomasta elämänkokemuksesta tarinoita radioon.

Iskelmän radioäänenä nelisen kuukautta viihdyttänyt Pauliina Puurila, 40, on kolunnut läpi monta ammattia. Hän toteaa, että joku voima on elämän varrella ajanut eteenpäin etsimään uusia kokemuksia.

- Tulin nuorena äidiksi. Siinä kävi niin, etten hakenut peruskoulun jälkeen mihinkään kouluun, vaan haluan lähteä perustamaan perhettä. Se oli joku tällainen käsittämätön juttu, tuntuu tänä päivänä absurdilta. Pääsin heti lihatiskille töihin ja ajattelin, että tämä on se, mitä tässä nyt tehdään, Pauliina kertaa.

- Sitten olinkin yhtäkkiä 18-vuotiaana raskaana. Raskaus muutti kaiken, ja tajusin, että kaipaan jotain muuta. Kun olin tehnyt raskaustestin, niin samalla viikolla ilmoittauduin iltalukioon. Kävin sitä, ja sain toisen lapseni samana keväänä, kun kirjoitin ylioppilaaksi.

Pauliina kertoo, että hänelle alkoi pikku hiljaa hahmottua oma syvempi unelma näyttelemisestä.

- Ajauduin Suomen teatteriopistoon ja lähdin näyttelijäharjoittelihaksi Savonlinnaan. Sain näyttelijäliiton jäsenyyden omaa työskentelyäni vastaan. Tein niitä hommia, ja teen edelleenkin, enkä ole koskaan siihen kyllästynyt, hän hymyilee.

(kuva: Mikko Räsänen)

- Taustalla kolkutteli kuitenkin toisenlainenkin haave, joka oli ihan jotain muuta. Poliisin työ kiinnosti minua valtavasti. Olisin halunnut mennä armeijaankin, mutta silloin kun naiset alkoivat käydä yleisemmin Suomessa armeijaa, olin kotona lasten kanssa. Printtailin kuitenkin poliisikoulun hakupapereita tosi usein, enkä kehdannut puhua asiasta enempää. Mietin, miten ihmiset reagoisivat asiaa, jos kuulisivat unelmastani.

Vuoden 2009 kesällä Pauliina tuli kotiin töistä kesäteatterista ja täytti hakupaperit. Toisin kuin aikaisemmin, nyt hän lähetti ne eteenpäin. Suuri yllätys oli se, että hän pääsi haastatteluun ja pääsykokeista läpi. Perhe otti tiedon vastaan positiivisesti.

- Jätin siinä sitten kuukausipalkkaisen teatterin, ja siirryin opiskelijaksi. Olen todella onnellinen siitä elämänkokemuksesta, mitä siitä työstä avautui. Paljon poliisin ammatti vastasi odotuksiani, mutta sieltä tuli eteen myös asioita, joita ei mitenkään voi muuten nähdä, jos ei toimi siinä maailmassa, hän muistelee.

Monipuolinen heittäytyjä

Pauliina kokee suureksi vahvuudekseen intuitiivisuuden ja kyvyn lukea ihmisiä. Se on toiminut kaikissa hänen ammateissaan - erityisesti silloin, kun hän työskenteli poliisina.

- Poliisityössä vanhemmat kollegat sanoivat useaan otteeseen, että teatteritaustasta ei ole mitään haittaa. Sosiaalinen älykkyys auttaa paljon siinä työssä, pitää kyetä lukemaan tilanteita. Työssä kohtaa paljon elämän nurjaa puolta. Poliisi on harvoin ihmisten kanssa tekemisissä iloisissa merkeissä. Tai ehkä jossain löytötavarapuolella, jos joku löytää lompsansa, Pauliina naurahtaa.

- Mietin monesti poliisin tehtävissä, että ihmistä kohtaan voi tuntea paljon empatiaa, vaikka et hyväksyisikään hänen tekojaan. Joskus rankat kokemukset seurasivat kotiin, ja puhuin siellä asioista. Silti jopa kuolinviestin vieminen kotiin voi olla hyvä kokemus, jos pystyy antamaan lohtua toiselle ja omainen kohtaakin myötätuntoisen poliisin.

(kuva: Mikko Räsänen)

"Radiosta löysin toisen perheeni"

Puurila teki lokakuussa jälleen ison harppauksen uusiin saappaisiin, kun hän astui tekemään radiotyötä Iskelmän aamuissa. Hän juontaa Aamuklubia yhdessä Mikko Siltalan kanssa, ja tiimissä tuottajana toimii Antti Granlund.

Pauliina kokee, että tämän porukan kanssa homma natsasi samantien.

- Olen monesti miettinyt, mikä on ajanut minua eteenpäin eri ammatteihin. Näyttelijän työssä kiehtovuus oli tarinankerronnassa, ja huomaan, että samaa on tässä radiotyössäkin. Minua kiehtoo myös se, että radiossa eletään hetkessä. Työ on jännittänyt minua aika vähän, enkä osaa edes kuvitella, että joku kuuntelee meitä, hän nauraa.

- Uskon, että tätä omaa tavallista elämää elävät muutkin. Siitä on kiva puhua, ja uskon, että se on myös kuulijoista kiinnostavaa kuultavaa. Se minua veti tänne Iskelmään magneetin lailla. Kun astuin tänne ensi kertaa ovesta sisään, sanoin kotonakin, että paikan energia tuntui todella hyvältä. Se tunne on osunut oikeaan. Täältä löysin toisen perheeni.

(kuva: Mikko Räsänen)

Nainen kiittelee juontajaparinsa Mikko Siltalaa ja yhteistä kemiaa, joka toimii.

- Välillä tuntuu kuin olisimme tunteneet toisemme vuosikaudet. Sitä osaa vähän jo ennakoida, mitä toinen puhuu seuraavaksi, hän sanoo.

- Muistan, kun kävin työhaastattelussa ja Mikko sanoi minulle, että lähetyksen jälkeen on olo kuin olisi käynyt laulukeikalla. Se on totta, sen jälkeen on aika takki tyhjä - kaikkensa antanut olo. Ajattelen tämän niin, että minulla on vähän kuin esitys joka päivä, vaikka puhummekin omasta elämästä ja aiheet tulevat sieltä. Mikon ja minun duo toimii hyvin. Jeesaamme toisiamme.

Parisuhde toi rauhan tunteen

Juontajan hymyssä on erityistä hehkua, ja hän myöntääkin elävänsä elämässään täyttymyksen aikaa. Takana on ensimmäinen yhteinen joulu miesystävän kanssa.

- Olemme tavanneet kauan, kauan sitten, mutta elämä järjesti meidät yhteen vasta viime vuoden puolella. Tuntuu, että asiat ovat nyt todella hyvin. Rauha on laskeutunut minuun, toteaa nainen.

- Aikaisemmin jahtasin aina sitä seuraavaa jännittävää juttua, oli kyse sitten opiskelusta tai töistä. En ole aina osannut nauttia saavutetuista asioista. Nyt tuntuu todella hyvältä olla juuri tässä, hän hymyilee.

Lue myös: Iskelmän Aamuklubille uusi vahvistus - Pauliina, 40, radioääneksi!

Kilpailut

Uusimmat