Kuva: AOP

Jane Austenin kuolemasta 200 vuotta - yllättävätkin elokuvat ja TV-sarjat perustuvat tuttuihin kirjoihin

18.07.2017 10:43 - Anna Hopi

Chick lit -kirjallisuuden esiäidin teoksia on luettu miljoonittain ympäri maailmaa. Niihin perustuu myös joukko katsottuja elokuvia ja TV-sarjoja.

Jane Austen oli kirjailija, joka tuli kunnolla kuuluisaksi vasta kuolemansa jälkeen 1817. Hän oli aikaansa edellä ollut kirjoittaja, jonka teoksissa kuvataan brittiläisen maalaisaatelin elämää ja ihmissuhdekoukeroita. Austenin teokset ovat maailmankuuluja ja niitä on käännetty eri kielille. Kirjoista suosituimmat ovat Ylpeys ja ennakkoluulo, Emma, Viisasteleva sydän, Järki ja tunteet, Kasvattitytön tarina ja Northanger Abbey. Niihin perustuen on tehty monia TV-sarjoja ja elokuvia.

Jane Austenin kuolemasta tulee tänään täyteen 200 vuotta. Sen kunniaksi esittelemme alla parhaat elokuvat ja TV-sarjat, joiden kautta pääset sukeltamaan Austenin maailmaan.

Ylpeys ja ennakkoluulo

Kirjan keskiössä ovat Elizabeth Bennet ja herra Darcy, joiden rakkaustarinan kehittymistä seurataan romaanin ajan. Tärkeässä asemassa on aatelisperhe Benneteiden sisarusten ihmissuhteet ja se, pääsevätkö sisarukset hyviin naimisiin.

Tunnetuin filmatisointi yhdestä fiktion rakastetuimmasta romanssista on BBC:n tekemä vuonna 1995 ilmestynyt kuusiosainen Ylpeys ja ennakkoluulo-minisarja, jonka ansiosta Colin Firth nousi tähteyteen näyttelemällä Darcya. Hänen aisaparinaan Elizabeth Bennetin roolissa nähdään Jennifer Ehle.

(kuva: AOP)

Vuonna 2005 ilmestyi versio, jossa Elizabethia näytteli Keira Knightley. Hän oli roolista ehdolla parhaan naispääosa Oscarin saajaksi. Miespääosassa nähdään Matthew Macfadyen.

(kuva: AOP)

Ylpeys ja ennakkoluulo -kirjan pohjalta on tehty myös legendaariseksi sinkkukirjaksi noussut Bridget Jonesin päiväkirja -teos ja elokuva, jossa pääosaa näyttelee Renée Zellweger. Kyseisen elokuvan herra Darcyna nähdään myös Colin Firth, mikä on suora kädenojennus vuoden 1995 TV-minisarjaan.

(kuva: AOP)

Bollywood-tunnelmaan pääsee Bride and Prejudice -elokuvan kautta. Vuoden 2004 elokuvassa ylpeyttä ja ennakkoluuloja vilisee Intian maisemissa eri kulttuurien yhteentörmäyksessä. Aishwarya Rai näyttelee pääosaa yhdessä Martin Hendersonin kanssa.

(kuva: AOP)

Jos haluaa päästä absurdilla tavalla kosketuksiin Ylpeyden ja ennakkoluulon maailmaan, kannattaa katsoa neliosainen Eksyin Jane Austenin maailmaan -televisiosarja, jossa tehdään aikamatka englannin maaseudulle 1800-luvulle nykypäivän sähäkän lontoolaisen Amandan silmin. Jemima Rooper ja Elliot Cowan näyttelevät sarjan romanttista pääparia.

(kuva: AOP)

Emma

Austenin toisen rakastetun kirjan päähenkilö on nuori herraskartanon Emma, joka haluaa saattaa ystävänsä avioliiton satamaan. Se osoittautuu kuitenkin hankalammaksi kuin suloinen sankaritar aluksi ajattelee. Päähenkilö ei sen sijaan ole huomata rakkautta, joka lymyää yllättävän lähellä.

Tunnetuin Emma-filmatisointi on vuonna 1996 ilmestynyt elokuva, jossa Gwyneth Paltrow esittää päähenkilöä, rakkauden airuena toimivaa Emma Woodhousea.

(kuva: AOP)

Emman tarinaa mukailee myös vuonna 1995 kuvattu nuortenelokuva Clueless, jossa Alicia Silverstonen esittämä losangelesilainen rikas koulutyttö haluaa tehdä hyvää muille, mutta ei ymmärrä, kuka lähipiiristä on häneen hyvinkin ihastunut.

(kuva: AOP)

Järki ja tunteet

Sisarusten rakastumisista kertova tarina avaa Dashwoodien Elinorin ja Mariannen elämää. Saavatko erilaiset siskokset Sen Oikean miehen koukkuun? Kirjan pohjalta on tehty hurmaava Ang Leen ohjaama ja pääosaakin näyttelevän Emma Thompsonin ohjaama Oscar-palkittu  elokuva, joka sai ensi-iltansa vuonna 1995.

(kuva: AOP)

From Prada to Nada on romanttinen teinikomedia Järki ja tunteet -elokuvan hengessä. Rikkaan perheen sisaruksista Norasta ja Marysta, jotka menettävät isänsä ja rahansa - ja yrittävät selviytyä rankasta elämästä sen jälkeen. Pääosissa vuonna 2011 ilmestyneessä elokuvassa ovat Camilla Belle ja Alexa Vega.

(kuva: AOP)


Viisasteleva sydän

Kirja kertoo Annesta, joka on rakastunut komeaan ja kunnianhimoiseen, mutta köyhään upreeriin, Frederik Wentworthiin. Suvun painostuksesta nuori nainen joutuu hylkäämään sydämensä valitun. He kohtaavat vuosien päästä, mutta mies ei ole antanut anteeksi.

Teoksen pohjalta on tehty kaksi minisarjaa ja TV-elokuvaa, joista suosittelemme vuoden 1995 Viisasteleva sydän -elokuvaa, jonka pääosissa nähdään Amanda Root ja Ciarán Hinds.

(kuva: AOP)

Northanger Abbey

Northanger Abbey kertoo Catherine Morlandin ja ystävien matkasta Bathiin. Catherinea kosiskelee reissun aikana kaksi miestä, John Thorpe ja Henry Tielney. Kertomuksessa nähdään, kumpi miehistä vie lopulta pidemmän korren.

Vuoden 2007 Northanger Abbey -filmatisointi sisältää loistavaa kemiaa päähenkilöitä esittävien JJ Feildin ja Felicity Jonesin välillä.

(kuva: AOP)


Kasvattitytön tarina

Austenin suositussa rakkaustarinassa köyhä Fanny Price muuttaa lapsena sukulaistensa luo asumaan Mansfield parkiin. Hän ystävystyy nuoren Edmund-pojan kanssa. Vanhemmiten kipivät sinkoilevat, mutta aika näyttää, kenen kanssa hän päätyy lopulta yhteen.

Vuoden 2007 Mansfield Park -televisiosarjaa tähdittää Billie Piper yhdessä Blake Ritsonin kanssa.

(kuva: AOP)


Jane Austen Book Club

Vuonna 2007 ilmestynyt romanttinen komedia, jossa eri elämänvaiheissa rakkautta etsivät amerikkalaiset käyvät läpi kirjakerhossaan kaikki Jane Austenin kuusi kuuluisinta kirjaa, ja selvittävät samalla omien ihmissuhteidensa koukeroita itselleen. Pääosissa muun muassa Maria Bello, Emily Blunt, Kathy Baker, Hugh Dancy ja Amy Brenneman.

(kuva: AOP)

Lue myös: Ensimmäisen Harry Potter -kirjan julkaisusta tänään 20 vuotta - J.K. Rowlingilta suloinen twiitti

Kilpailut

Uusimmat