Kuva: Mikko Räsänen

Eronnut muusikkopari Eva & Manu: "Päätimme lopettaa suhteen ennen kuin siitä tulee paskaa"

20.10.2017 14:45 - Iiro Myllymäki

Eva ja Manu erosivat pitkästä parisuhteestaan toissa kesänä. Kaksikko kertoo nyt, mitkä asiat eroon johtivat ja miten ero vaikutti myönteisesti musiikin tekemiseen.

Eva Louhivuori, 30, ja Emmanuel ”Manu” Laudic, 28, ovat tulleet suomalaisille tutuiksi Eva & Manu -pop-folk-duon jäseninä. Yleisölleen he ovat olleet aina paitsi musiikillisesti lahjakas duopari, myös spontaanin elämäntavan puolesta puhuva ja rakkautta huokuva pariskunta. Yli seitsemän vuotta kestänyt parisuhde tuli päätökseensä toissa kesänä, mutta yleisölle tästä kerrottiin vasta toissa viikolla Me Naiset -lehden haastattelussa.

Eva koki, että vasta nyt hän oli valmis tuomaan eron julkisuuteen. Hän kertoo Voice.fi:lle jopa ajatelleensa, että asiaa ei koskaan tuotaisi yleisön tietoon.

- Rehellisesti sanottuna minua pelotti, mitä ihmiset sanoisivat ja miten tieto erosta vaikuttaisi yleisöömme. Parisuhteemme on aina ollut niin tiiviisti osa musiikkiamme. Sitten aikaa kului ja ajattelin, että virallinen ilmoittaminen tekisi asiasta helpompaa. En halunnut joutua valehtelemaan yleisölle, kun he tulevat keikkojen jälkeen kyselemään kuulumisiamme, Eva kertoo.

(kuva: Mikko Räsänen)

Illuusio täydellisestä pariskunnasta

Eva ja Manu tutustuivat toisiinsa yhdeksän vuotta sitten opiskellessaan musiikkia Bostonissa Yhdysvalloissa. Musiikin ohella eurooppalaisuus oli ensimmäisiä yhdistäviä tekijöitä jyväskyläläisen Evan ja ranskalaisen Manun välillä, ja kaksikon ystävyys alkoi hitaasti kehittyä parisuhteeksi. Yhdysvalloista pari muutti Eurooppaan ja vietti yhdeksän kuukautta kierrellen vanhalla pakettiautolla pitkin Etelä-Eurooppaa. Tuolloin pari muodosti duonsa ja alkoi julkaista omaa musiikkiaan. Tähän mennessä he ovat julkaisseet kaksi studioalbumia, ja viime perjantaina he julkaisivat kolmen vuoden julkaisutauon jälkeen uuden singlen.

Kaksikko kasvoi aikuisiksi yhdessä, ja pitkälti kasvu tapahtui samaan suuntaan. Tämä näkyy pienissä arkisissakin asioissa.

- Jos olemme hotellissa aamupalalla, olemme samaa mieltä siitä, onko aamupala hyvä vai surkea. Sama pätee mielipiteeseemme hotellihuoneesta. Meille on kehittynyt samanlainen maku, Manu kertoo.

Monelle ehti tulla Evasta ja Manusta kuva täydellisenä pariskuntana, joka matkustelee, tekee töitä ja elää viehättävää arkea ainaisessa sopusoinnussa. Monet keikkakävijät tulivat ihastelemaan kaksikolle, miten he voivatkin olla niin täydellisiä.

- Me erosimme, joten selvästikään se ei ollut täydellistä, Eva sanoo nyt.

Yleisöltä on jäänyt näkemättä kaksikon temperamenttiset luonteet, jotka ovat johtaneet intensiivisiin tilanteisiin vaikkapa uutta musiikkia luodessa.

- Media maalasi meistä sellaista kuvaa, jossa vain syömme kuppikakkuja sohvalla ja katselemme kauniita elokuvia. Ei se ollut totuus, mutta sellainen kuva meistä annettiin. Sen takia ero oli monille yllätys, Eva sanoo.

Eron jälkeen Manu Laudic lähti selventämään päätään Espanjan-matkalle isänsä kanssa. "En ollut surullinen erosta kovin pitkään." (kuva: Mikko Räsänen)

"Eroaminen oli paras ratkaisu"

Kaksikko kertoo, että eroa ei edeltänyt mitään dramaattisia tapahtumia. Ei pettämistä, ei suuria riitoja, ei myrkylliseksi muuttunutta ilmapiiriä. Parilla vain oli yhteinen tunne, että tämä oli nyt tässä. Erosta päätettiin kesällä 2016.

- Mietimme, miltä meistä nyt tuntuu, ja halusimme molemmat jotain erilaista. Istuimme alas ja kävimme kaikki vaihtoehdot läpi ja mietimme, mitä haluamme elämältä ja mikä tekee meidät onnellisiksi. Eroaminen oli paras ratkaisu. Nyt bändimme on vahvempi kuin koskaan, ja olemme todella hyviä ystäviä, Manu sanoo.

- Päätimme lopettaa suhteen ennen kuin siitä tulee paskaa. Se oli oudon aikuismainen ero. Puhuimme kaikki asiat halki. Oli selvää, että haluamme pitää bändimme. Lopettaminen ei ollut vaihtoehto. Ehkä senkin takia ero ei ollut niin sydäntä särkevä, koska tiesimme pysyvämme tiiviisti tekemisissä töiden ansiosta, Eva jatkaa.

Vaikka ero tapahtui täydessä yhteisymmärryksessä, liittyi siihen myös surullisia tunteita. Molemmat myöntävät, että ero oli myös hankala ja surullinen tapahtuma. Manulle hänen perheensä reaktiot lisäsivät surun tunteiden kokemista.

- Olisi outoa, jos siitä ei olisi surullinen. Oli surullista kertoa asiasta muille, esimerkiksi omille vanhemmille. Kun perhe sanoo, että ”voi ei, onpa surullista, miltä sinusta nyt tuntuu”, sitä surullisuutta alkaa itsekin ajatella enemmän, Manu kertoo.

Eva Louhivuori kokee, että hänen ja Manun ajanvietto on monella tapaa samanlaista nyt kuin suhteen aikana. "Emme tietenkään halaile ja pussaile, mutta meillä on edelleen samat vitsit ja samat keskustelunaiheet." (kuva: Mikko Räsänen)

Ero oli musiikille hyväksi

Eron jälkeen Eva ja Manu ovat työstäneet ahkerasti uutta musiikkia. Manun mukaan he ovat työskennelleet viimeisimmän vuoden ajan joka päivä. Kaksikon mielestä ero teki hyvää heidän musiikilleen.

- Ero antoi uutta tunnetta ja uutta buustia musiikillemme, Eva kuvailee.

Yleisön on kuitenkin turha odottaa duolta rankkoja erotilitysbiisejä. Duo ei muutenkaan kirjoita pelkästään päiväkirjamaisia tekstejä omasta elämästään, vaan kappaleet ovat ennen kaikkea tunne edellä tehtyä tarinankerrontaa. Erobiisejäkin on kirjoitettu, mutta ne eivät ole yksioikoisen surullisia.

- Surullisissakin biiseissämme on aina jokin positiivinen twisti. Erobiiseissämme on mukana toivoa paremmasta, Manu sanoo.

Eron myötä musiikinteosta on tullut entistä ammattimaisempaa. Enää arkiset riidat kodinaskareista eivät ponnahda esiin luomisprosessin keskellä toisin kuin parisuhteen aikaan. Kaksikko on uudistanut työskentelytapojaan myös alkamalla tehdä musiikkia muiden biisinkirjoittajien kanssa.

Duo julkaisi hiljattain uuden Alien-nimisen singlen. Kappale on kirjoitettu yhdessä ruotsalaisen Cazzi Opeian ja Yhdysvalloissa asuvan suomalaistuottaja Nico Stadin kanssa. Nico Stadi on tuottanut kappaleita muun muassa Justin Bieberille.

- Alien kertoo ulkopuolisuuden tuntemuksista. Siitä, että ei koe kuuluvansa siihen paikkaan, jossa on, Eva kuvailee.

- Siinäkin on positiivinen twisti. Kappaleen kertojalla on olo, että ”en sovi tänne, mutta aion löytää oman paikkani”. Se kertoo siitä, ettei sopeudu johonkin, mutta hyväksyy sen, Manu jatkaa.

Lue myös: Manu Laudic, 27, muutti Ranskasta Suomeen tekemään musiikkia: "Alku oli järkytys"

Kilpailut

Uusimmat