Kuva: Senja Rapila

Jere, 29, päätyi raksalta radion aamujuontajaksi: "Voisin väittää, että tieni on yksi pisimmistä"

08.02.2018 20:30 - Henna Koste

Ensimmäinen lähetys painipuvussa, kolme laamaa studiossa, 10 000 kaloria neljässä tunnissa - tätä kaikkea voi kuulua radiojuontaja Jere Jääskeläisen lähetyksiin.

Seinäjokelaisella Jere-pojalla riitti virtaa. Opettaja kertoi hänen vanhemmilleen ensimmäisessä tapaamisessa, että nuorella miehellä on mielipide jokaiseen asiaan. Nyt mielipiteillä on käyttöä. Jere Jääskeläinen, 29, on unelma-ammatissaan, radiojuontajana NRJ:n Aamussa.

Miehen tietä ei voi kuitenkaan hyvällä tahdollakaan sanoa helpoksi. Lukion jälkeen Jere piti pari vuotta taukoa opiskelusta, kunnes alkoi olemaan kypsä ajatukselle jatko-opinnoista. Myös miehen kaverit halusivat jälleen koulun penkille.

- Haimme yliopistoihin, joihin olisimme oikeasti halunneet. Haimme kuitenkin kaikki toisena vaihtoehtona Raumalle opiskelemaan liiketaloutta, Jere kertoo.

Pääsykokeissa kaverukset huomasivat, että porukkaa oli vähemmän kuin aloituspaikkoja. Pian vitsi muuttui todeksi: kaikki pääsivät kouluun ja muuttivat jättimäiseen kimppakämppään.

- Siitä tuli paikallinen nuorisokeskus, Jere naurahtaa.

Tänä päivänäkään Jere ei tiedä, kuinka monta opintopistettä ehti kertyä. Kukaan kaveruksista ei valmistunut ikinä.

- Se oli hauskanpitoa ja vaiheittaista itsenäistymistä, mies kuvailee.

Juhliminen oli hauskaa, mutta yksi Excel-tunti muutti Jeren elämän suuntaa.

(kuva: Senja Rapila)

"Raksalta on pitkä matka radioon"

- Kaikki istuivat hiljaa ja kävivät läpi Exceliä. Minä yritin siellä jutella muiden kanssa, mutta kaikki olivat edelleen ihan hiljaa. Ajattelin, että ”tämä ei ole mun juttu”, Jere kertoo.

Hiljalleen Jeren päähän oli muotoutunut haave radiotoimittajan työstä. Ainoastaan reitti unelman saavuttamiseen oli epäselvä. Hän haki opiskelemaan radiotyötä Laajasalon opistoon. Koulusta hän valmistui vuonna 2011. Sen jälkeen Jere teki sinnikkäästi pitkiäkin harjoitteluja ilmaiseksi. Hyvä työ noteerattiin ja mies pääsi tuuraamaan kesälomalaista viikonloppujuontajana.

- Mitään varmempaa paikkaa ei kuitenkaan ikinä löytynyt. Sitten alkoi kova hakeminen. Ihmiset ovat päätyneet alalle eri reittejä, mutta voisin väittää, että tieni on yksi pisimmistä ja yritteliäimmistä, Jere huomauttaa.

Välissä Jere teki muiden alojen töitä. Hän ehti toimia sijaisena yli 40 koululla. Jere paiski töitä myös rakennustyömailla.

- Joka aamu kuuntelin radiota. Mietin, että ”tuonne haluan, mutta täältä raksalta on aika pitkä matka”, Jere muistelee.

Mies haki sinnikkäästi neljä vuotta peräkkäin Metropolian ammattikorkeakouluun opiskelemaan tv- ja radiotuotantoa. Ensimmäisellä kerralla Jere teki ennakkotehtävät yhdessä yössä. Kutsu pääsykokeisiin tuli, mutta koulupaikka jäi saamatta. Vasta neljäs kerta tärppäsi.

- Myöhemmin olen miettinyt, että ihan hyvä, etten päässyt aiemmin. Myöhemmin olin paljon valmiimpi. Tiesin, mitä haluan ja sen, että koulu on hyvä väylä saavuttaa se, Jere pohtii.

Ja niin se olikin. 

(kuva: Senja Rapila)

Harjottelijasta aamujuontajaksi

Jere hakeutui työharjoitteluun NRJ:lle kolmantena opiskeluvuotenaan, vaikkakin kaikki harjoittelut olisivat olleet jo hyväksiluvun kautta pulkassa.

- Koin, että NRJ:llä, voisi olla minunlaiselleni käyttöä. Harjoittelu meni tosi hyvin, Jere sanoo.

Pian silloinen iltajuontaja lopetti, ja Jere saikin vastuulleen NRJ:n illat viikoksi kerrallaan.

Matkassa oli yksi mutka. Jere oli hakenut vaihtoon New Jerseyyn. Kun unelmatyö oli vihdoin nenän edessä, ei ollut epäselvää lähteekö Jere vaihtoon vai ottaako työn.  

Kesällä pomo pyysi Jeren juttusille.

- Luulin, että saan varoituksen. Olin varmaan ollut liian äänekäs toimistossa, Jere muistelee naurahtaen. 

Jere pyydettiin mukaan NRJ Aamuun, jota oli aiemmin juontanut Janne Lehmonen ja Veronica Verho. Nyt kolmen kopla on viihdyttänyt aamuissa puoli vuotta. Vaikka harjoittelu ulkomailla sai väistyä työpestin tieltä, Jere tietää tehneensä juuri oikean päätöksen. 

Jere on tuonut lähetyksiin sanojensa mukaan nippelitietoa, mutta myös monia villejä tempauksia. 

(kuva: Senja Rapila)

Ensimmäisen aamulähetyksen Jere juonsi painipuvussa. Sen jälkeen hän on muun muassa raahannut radiostudioon laamoja sekä ahminut neljässä tunnissa 10 000 kaloria. Lisäksi Jere rimpauttaa joka aamu johonkin Suomen kuntaan. Puhelimen päässä saattaa olla kuka tahansa ja aihe voi olla mitä vain maan ja taivaan väliltä. Tavoite on soittaa kaikki 313 kuntaa läpi.

- Äiti kysyi aina huolestuneena, että mitä meinaan tehdä elämälläni. Lupasin aina, että minulla on suunnitelma, vaikka se onkin hatara, Jere sanoo nyt huojentuneena.

Toisinaan Jere ei ole käsittää, kuinka hän päätyi harjoittelijasta aamujuontajaksi alle vuodessa. Hän toteaa saavuttaneensa tähänastiset unelmansa. Seuraavaksi Jere haluaa keskittyä radio-ohjelman kehittämiseen. Myös yksi uusi haave on nostanut päätään. 

- Kyllähän se harmittaisi, jos en pääsisi kokeilemaan televisiotyötä. Se on pitkä tie, mutta on sellainen kuljettu ennenkin. Isot suorat livelähetykset kiinnostavat, Jere paljastaa.

Sitä ennen hän keksii taatusti monia jekkuja aamuihmisten iloksi.

(kuva: Senja Rapila)

(kuva: Senja Rapila)

Lue myös: Suomalaisjuontaja keksi erikoisen tavan päästä töihin lakkopäivänä - katso video

Lue myös: Suomalaisjuontaja söi 10 000 kaloria neljässä tunnissa: "Mulla ei ole koskaan ollut tällaista oloa"

Kilpailut

Uusimmat