Kuva: Getty

Frendit-suosikkisarjaa syytetään homofobiseksi, rasistiseksi ja lihavia halventavaksi - onko näin?

14.01.2018 13:15 - Iiro Myllymäki / iiro.myllymaki@bauermedia.fi

Suosikkisarjan juonikuviot ovat monen mielestä loukkaavia nykykeskustelun ja -arvojen valossa.

Frendit-komediasarja on saavuttanut ikisuosikin maineen, ja monet ahmivat sarjaa edelleen innoissaan tuotantokaudesta toiseen. Sarjan tultua suoratoistopalvelu Netflixiin yhä useampi on nyt päätynyt seuraamaan kuuden New Yorkissa asuvan ystävyksen elämää. Alun perin sarjaa esitettiin vuosina 1994-2004 ja se saavutti Suomessakin suuren suosion.

Sarja on kuitenkin nyt joutunut kritiikin kohteeksi, sillä monien mielestä sarjassa on monia nykystandardien valossa kyseenalaisia juonikuvioita. Sosiaalisessa mediassa sarjaa syytetään muun muassa homo- ja transfobisuudesta, seksismistä ja lihavien ihmisten halventamisesta. Monien mielestä vastaavanlaisia vitsejä ei voisi enää tänä päivänä esittää.

Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen käsittelyyn sarjassa kohdistuu monenlaista kritiikkiä. Sarjan eräässä jaksossa Chandler pelkää, että häntä pidetään homoseksuaalina ja tämän lisäksi hän suhtautuu nihkeästi isänsä drag queen -harrastukseen. Jotkut kommentoijat ovat lisäksi huomauttaneet, miten epäluuloisesti Ross suhtautuu miespuoliseen lastenhoitajaansa ja leimaa hänet saman tien homoksi.

Vasta-argumenttina monet ovat todenneet, että sarja oli monella tapaa myös aikaansa edellä seksuaalivähemmistöjen käsittelyssä. Esimerkkinä tästä käy Rossin entisen vaimon Carolin ja hänen naisystävänsä Susanin häät. Koska suhtautuminen homoseksuaalisuuteen oli jakson esittämisen aikaan vuonna 1996 monilta osin varsin kielteistä, kohtaus päädyttiin sensuroimaan jaksosta pois joissain maissa ja jopa muutamissa Yhdysvaltojen osavaltioissa.

Rasistinen sarja?

Body shaming -termillä viitataan ihmisen ulkonäön pilkalliseen arvosteluun, ja tätä monet ovat nähneet Frendeissäkin. Läpi tuotantokausien sarjan kaverukset muistuttavat Monicalle hänen menneisyydestään ylipainoisena. Joidenkin nykykatsojien mielestä Monican aiemmasta ylipainosta tehtiin liikaa pilaa ja tämä meni jo lihavien halventamisen puolelle. Jotkut ovat kommentoineet, että Monica ei edes näytä näissä takaumakohtauksissa erityisen lihavalta vaan pikemminkin normaalipainoiselta naiselta.

Metro.co.uk-sivuston toimittaja on puolustanut sarjaa body shaming -syytöksiä vastaan.

"Monica eli onnellisesti isompikokoisena ja päätti laihduttaa vain kuultuaan herjausta eräältä teiniltä, joka myöhemmin pyysi anteeksi. Tämä ei ole kehollista häpäisyä, vaan tosielämää. Sitä paitsi kuudennen kauden jaksossa päädymme rinnakkaistodellisuuteen, jossa Monica on edelleen lihava. Hän saavuttaa siitä huolimatta hyvän parisuhteen Chandlerin kanssa, sillä Chandler ei välitä hänen painostaan", toimittaja James Baldock kirjoittaa.

Frendit-sarja näyttäytyy monelle myös liian valkoisena ja keskiluokkaisena sarjana, jossa monimuotoisuus on pitkälti unohdettu. Sarjassa oli kymmenen tuotantokauden aikana vain kaksi merkittävää ei-valkoihoista hahmoa - Rossin tyttöystävä Julie ja lääkäri Charlie Wheeler. Complex-nettisivusto on nostanut Frendit 50:n kaikkien aikojen rasistisimman tv-sarjan listalle sijalle 41.

"Kuusi ystävystä asuu New Yorkissa, eikä kukaan heistä ole musta? Toki se on mahdollista, mutta sarjan tekijät olisivat helposti voineet heittää sekaan mustan hahmon ja näin välttyä sarjan täydeltä valkoisuudelta", sivustolla perusteltiin.

Puolustusta satelee

Monien tiedotusvälineiden uutisoitua Frendeihin viime aikoina kohdistetusta kritiikistä monet ovat nousseet puolustamaan sarjaa ja miettimään, onko poliittisen korrektiuden vaatimus mennyt jo liian pitkälle.

"Koko tämän ajan Frendit on siis ollut transfobinen, homofobinen, rasistinen ja seksistinen. Kesti vain 10 vuotta ennen kuin moraalimme oli tarpeeksi kehittynyt, jotta tajusimme tämän!" yksi kommentoija irvailee.

"Tässä kolme sanaa, jotka ovat menettäneet merkityksensä. Frendit saattaa olla tylsä sarja, mutta se ei ole 'seksistinen, homofobinen ja transfobinen'. Kuten Mel Brooks sanoi, poliittisen korrektiuden kulttuuri tappaa komedian."

"Voisin lyödä turpaan jokaista, jolla on otsaa väittää että Frendit on mitään muuta kuin kaikkien aikojen paras sarja. Se ei ole seksistinen, homofobinen tai mitään sellaista. Sulkekaa suunne ja älkää aina yrittäkö löytää kaikesta jotain vikaa. Se alkaa jo kyllästyttää."

Lue myös: Matt LeBlanc paljasti vuosikausia pidetyn salaisuuden Frendien kuvauksista

Lähteet: Metro.co.uk, LADbible, Complex

Kilpailut

Uusimmat