Kuva: Youtube

Fanit tulistuivat J.K. Rowlingille Dumbledoren homouden piilottamisesta - "Selkärangatonta"

01.02.2018 16:45 - Iiro Myllymäki / iiro.myllymaki@bauermedia.fi

Ihmeotukset ja niiden olinpaikat -elokuvan jatko-osan ohjaaja on sanonut, että Dumbledoren homoutta ei tuoda elokuvassa suoraan esille. Tämä on saanut fanit hyökkäämään kirjailija J.K. Rowlingia vastaan.

Tylypahkan rehtori Albus Dumbledore on yksi Harry Potter -maailman rakastetuimpia hahmoja. Potter-kirjojen julkaisun jälkeen vuonna 2007 kirjailija J.K. Rowling paljasti, että hänen mielessään Dumbledore on aina ollut homoseksuaali. Tämä paljastus herätti Potter-faneissa monenlaisia reaktioita. Osa ilahtui siitä, että velhomaailmassa on HLBT-yhteisöä edustava hahmo, mutta jotkut kritisoivat Rowlingin päätöstä piilottaa Dumbledoren homous kirjoissa ja tuoda se esiin vasta jälkeenpäin.

Harry Potterin velhomaailman tarina on laajentunut seitsemän Harry Potter -kirjan ja kahdeksanosaisen elokuvasarjan jälkeen. Vuonna 2016 julkaistiin elokuva Ihmeotukset ja niiden olinpaikat, joka kertoo velhomaailman tapahtumista vuonna 1926. Elokuvalle on luvassa jatko-osa tämän vuoden marraskuussa, ja tässä elokuvassa nähdään myös nuori Dumbledore Jude Law'n esittämänä. Fanit ovatkin miettineet, viitataanko Dumbledoren homouteen tulevassa elokuvassa.

Rowling on vahvistanut, että Dumbledore oli nuoruudessaan rakastunut velho Gellert Grindelwaldiin, joka nähdään Johnny Deppin esittämänä Ihmeotukset ja niiden olinpaikat -elokuvasarjassa. Nyt tulevan elokuvan ohjaajalta David Yatesilta on kysytty, näyttääkö elokuva Dumbledoren homoseksuaalisuuden suoraan katsojille.

- Ei suoraan. Mutta luullakseni kaikki fanit tajuavat tämän. Hänellä oli hyvin intensiivinen suhde Grindelwaldiin, kun he olivat nuoria miehiä. He rakastuivat toistensa ideoihin, ideologiaan ja toisiinsa, Yates sanoo Entertainment Weeklyn haastattelussa.

"Mitä järkeä?"

Potter-fanit ovat olleet tyytymättömiä ratkaisuun olla edelleen tuomatta Dumbledoren homoseksuaalisuutta selvästi esiin. Muun muassa Twitterissä monet ovat ilmaisseet kriittiset mielipiteensä Rowlingin ratkaisuja kohtaan. Rowling toimii viisiosaisen Ihmeotukset ja niiden olinpaikat -elokuvasarjan käsikirjoittajana.

”Sovitaan, että et saa irtopisteitä siitä, että sanot kirjassasi tai elokuvassasi esiintyvän hahmon olevan homo, mutta hän ei ole oikeastaan homo millään tavalla.”

”Mitä järkeä on sanoa, että Dumbledore on homo, mutta sitten sitä ei näytetä elokuvissa?”

”J.K. Rowling sanoi Dumbledoren olevan homo ainoastaan, koska siihen ei liittynyt mitään riskiä. Kirjat oli jo kirjoitettu. Nyt hän on päättänyt jatkaa tarinaa ja yhtäkkiä hahmon homouteen liittyy riskejä, ja hän on valinnut saman selkärangattoman tyylin, johon on tottunut. Hän ei ole HLBT-liittolainen eikä häntä tulisi sellaisena kohdella.”

”Rowling sanoi Dumbledoren olevan homo vain välttääkseen kritiikin siitä, että hänen tarinassaan ei ole tarpeeksi monimuotoisuutta. Hän ei koskaan viitannut asiaan varsinaisessa kirjasarjassa eikä aio tehdä sitä uusissa elokuvissakaan.”

J.K. Rowling on puolustautunut kritiikiltä Twitterissä. Päivityksessään hän ihmettelee, että häntä kritisoidaan ohjaaja David Yatesin haastattelulausunnon pohjalta ja ilman, että kukaan kommentoija on lukenut elokuvan käsikirjoitusta. Hän myös muistuttaa, että elokuvasarjaan kuuluu viisi osaa, joista vasta yksi on julkaistu.

Päivityksessään nainen ilmoittaa, että päätyi ottamaan Twitter-ilmoituksensa pois päältä ”vihaisten ihmisten” asiattomien kommenttien takia. Jotkut fanit ovat tulkinneet tämän niin, että Rowling ei suostu kuuntelemaan ihmisten perusteltua kritiikkiä ja että hän vähättelee ihmisten huolta HLBT-ihmisten puutteesta rakastetussa velhomaailmassa.

Lue myös: Ihmeotukset ja niiden olinpaikat 2 -elokuvan ensimmäinen maistiainen julki - katso

Lähde: Elite Daily

Kilpailut

Uusimmat