Kuva: Senja Rapila

Eero Ritala jyrähtää #MeToo-kampanjan vähättelijöistä - "Paskapuhetta"

08.02.2018 14:15 - Iiro Myllymäki / iiro.myllymaki@bauermedia.fi

Näyttelijä kertoo Sunnuntaibrunssi-podcastissa, miten miesten tulisi suhtautua #MeToo-kampanjaan.

Näyttelijä Eero Ritala, 34, voitti Kultainen Venla -gaalassa vuoden parhaan miesnäyttelijän palkinnon. C Morella esitettävää Onnela-sarjaa tähdittävä Ritala käytti voittopuheessaan tilaisuuden hyväksi ja nosti esiin seksuaalista häirintää vastustavan #metoo-kampanjan. Kampanja on saanut alkunsa juuri näyttelijöiden paljastuksista ja kannanotoista.

Ritala palasi aiheeseen Esko Eerikäisen vieraana Sunnuntaibrunssi-ohjelmassa. Ritala kertoo, ettei itse ole henkilökohtaisesti nähnyt häirintää juurikaan tapahtuvan, vaikka joitain tilanteita tulee hänellekin mieleen.

- Jälkeenpäin kun miettii, huomaa että olisi voinut puuttua joihinkin tällaisiin asioihin. Ihan hirveitä juttuja ihmiset ovat tehneet toisille ihmisille vallankäytön ja valta-aseman avulla. Minulle vähintä, mitä voin tehdä, on muistuttaa ihmisiä tämän ilmiön olemassaolosta, Ritala sanoo.

Kultainen Venla -puheessaan mies painotti, että miesten tulee lopettaa hyssyttely asian tiimoilta. Samaa Ritala sanoo myös Sunnuntaibrunssissa.

- Pitää hyväksyä sen ilmiön olemassaolo. Olen lukenut kommenttipalstoilta väheksyntää ja vähättelyä, että tällaista ei joidenkin mielestä tapahdu. Se on ihan paskapuhetta. Vaikkei olisi itse kohdannut häirintää tai ollut itse tekijänä, ilmiö pitää tiedostaa. Kun sen tiedostaa, siihen voi puuttua tulevaisuudessa, jos sitä näkee, Ritala sanoo.

Suomessa elokuva- ja tv-alalla työskennelleet naiset ovat kertoneet muun muassa ohjaaja Lauri Törhösen heihin kohdistamasta ahdistelusta. Törhösen teot toi esille Yle. Esiintyvien taiteiden ammattilaiset ovat kertoneet kokemuksistaan nimettöminä tämän lisäksi muun muassa Helsingin Sanomille.

Sunnuntaibrunssissa Eero Ritala puhuu myös muun muassa siitä, miten suomalaisia tuntuu ärsyttävän samojen näyttelijöiden kierrättäminen useissa rooleissa ja siitä, miten kauan hänellä kesti ennen kuin hän sai uransa ensimmäisen tv-pääroolin. Pääset kuulemaan koko lähetyksen tästä linkistä. Lataa RadioPlay ilmaiseksi tästä ja kuuntele kaikki ohjelman jaksot.

Lue myös: Eero Ritala Solsidan-hittisarjan suomalaisversiosta: "Ei tarvitse hävetä tippaakaan"

Kilpailut

Uusimmat