Kuva: Senja Rapila

Välirikko oli päättää Ivana Helsingin tarinan: "Päätettiin, että nyt tämä oli tässä"

19.02.2018 21:45 - Senja Rapila

Siskokset Paola ja Pirjo Suhonen perustivat 20 vuotta sitten Ivana Helsingin. Yhteistyö ei ole kuitenkaan sujunut täysin mutkitta.

Ivana Helsinki -muotitalon kaksikymmentä vuotta sitten perustaneet Paola ja Pirjo Suhonen ovat ideoineet täysin uudenlaisen tv-sarjan, Siskot, joka strarttaa maaliskuun 12. päivä AVAlla. Kyseessä 10 tunnin kestävää jaksoa, joissa jokaisessa paneudutaan siskoparin tai -porukan elämään. Joku sisaruksista on ennestään julkisuudesta tuttu.

- Siinä on mielenkiintoista juurikin se, että kun ollaan siskojen kanssa liikenteessä - tässä tapauksessa television kameran edessä - sieltä tuli sellaisia persoonia esille jo näistä entuudestaan tunnetuista ihimsistä, sellaisia puolia mitä ei ole koskaan ajatellut ajatellut että heissä olisi, Paola kertoo Voice.fi:n haastattelussa.

Pirjon mukaan juurikin se, että ohjelmassa sisarukset pääsevät haastattelemaan toisiaan, avaa täysin uusia puolia.

- Nimenomaan se, että siinä on joku luotettu ihminen, joka tuntee sinut läpikotaisin. Se on ollut aika hyvä haastattelutekniikka myös, kun ei ollakaan täysin tuntemattoman haastattelijan edessä. Siinä ruvetaan aika nopeastikin käymään aika intiimejä ja henkilökohtaisia asioita, koska sinulla on sellainen luotettu ja turvallinen olo, hän kertoo.

Kommunikaatio välillä liiankin henkilökohtaisuuksiin menevää

Aihe oli suunnittelijasisaruksille läheinen, sillä he ovat itse todella hyvissä väleissä. Sen lisäksi että he tekevät töitä päivittäi, he myös pitävät jatkuvasti yhteyttä toisiinsa vapaa-ajalla. Vaikka suhde on läheinen, ei yhteenotoilta kuitenkaan vältytä.

- Ollaan todella erilaisia temperamenteilta, joka aiheuttaa myös hyvin kovia yhteenottoja välillä. Sitten taas ollaan aika nopeita sopimaan, että niistä riidoista päästään yli. Small talkia me ei harrasteta lainkaan, kyllä se on aika suoraa, välillä liiankin henkilökohtaisuuksiin menevää se meidän kommunikaatio, Paola kommentoi.

Koska siskokset tekevät päivittäin töitä yhdessä, pitävät he ystäväpiirinsä erillään.

- Meillä on myös hyvin selkeästi erilliset ja omat ystäväpiirit, se on se ehdoton happi mitä tarvitaan, ettei vain olla koko ajan yhdessä, Pirjo kommentoi.

"Silloin firmakin laitettiin pakettiin ja päätettiin, että tämä oli tässä"

Riitoja tulee muotitalon perustajille vaikka minkälaisista asioista. Esimerkiksi työhön liittyvät erimielisyydet saattavat ajaa sotajalalle.

- Olen vähän nopeampi syttymään asioille ja sisko on taas enemmän harkitsevampi ja tietyllä tavalla siinä suhteessa vähän hitaampi. Minua ärsyttää hänen hitautensa, ja häntä ärsyttää minun nopeatempoisuuteni tai se, että olen aika ehdoton monissa jutuissa, Paola kertoo.

- Pirjo on puolestaan hyvin diplomaattinen, joustava ja osaa luovia sosiaalisissa tilanteissa, kun minä olen hyvin sosiaalisesti kömpelö.

Pitkäkestoiset riidat ovat jopa välillä ajaneet jo kaksikymmentä vuotta pystyssä olleen Ivana Helsingin kriisin partaalle.

- On ollut muutama pidempikestoinen jakso, jolloin ollaan niin sanotusti firmakin laitettu pakettiin ja päätetty, että nyt se oli tässä, Paola kertoo.

- Sitten kuitenkin onneksi aina toinen tulee jossain välissä vähän vastaan. Meillä ei ole selkeästi sellaisia rooleja, että toinen aina sopisi ja toinen mököttäisi. Uskon, että sekin auttaa, koska luulen että jos toinen olisi aina selkeästi se joka niin sanotusti antaa periksi ja toinen on ehdoton ja pitkävihainen, se voisi ehkä pidemmän päälle olla rasittavaa.

- Allekirjoitan tämän, Pirjo hymyilee.

Yli 20 vuotta päivittäin yhdessä

Koska siskokset ovat kahdenkymmenen vuoden ajan tehneet päivittäin töitä yhdessä, ovat he vaikuttaneet toistensa elämään ja uraan todella paljon.

- Paola on innostanut minua ihan valtavasti. Hän on kaasu ja minä olen jarru. Hän on optimisti ja minä olen se pessimisti, joka on ehkä tuollaisessa yhteisessä työn tekemisessä ja yrityselämässä on aika hyvä duo. Hän on avannut minulle maailmoja ja näyttänyt minulle asioita, että tämä on mahdollista ja näin voi tehdä. Hän on rohkaissut, innostanut minua, Pirjo listaa.

- Itse koen sen niin, että minulla ei olisi ollut mahdollisuutta taiteilla ja keskittyä siihen luovaan tekemiseen, tai välillä ottaa niitä riskejä, jos minulla ei olisi Pirjon kaltaista järjen ääntä ja ihmistä, joka hoitaa käytännön asioita ja on oikeasti, aidosti hyvin luotettava ja tunnollinen, Paola lisää. 

Entä mikä on paras asia siinä, että on sisko?

- Se, ettei ole koskaan yksin. Siskous on sellaista ehdotonta rakkautta, eikä sitä pidä ylläpitää tai sillä tavalla huoltaa. En sano että sisko olisi itsestäänselvä, mutta se ei silti vaadi sellaista kokoaikaista sosiaalista tanssia, vaan voit olla ihan oma itsesi. paola

- Se, että sulla on joku ihminen jota rakastat ja joka rakastaa sinua pyyteettömästi juuri sellaisena kuin olet, oikeastaan koko sinun elämäsi, pirjo

Henkilöllisyystodistusten vaihtoa

Nuoruudessa siskokset eivät hengailleet "kylillä" yhdessä, koska reilu vuoden ikäero tuntui siinä vaiheessa todella suurelta.

- Meillä oli hyvin tarkka se, että kun olen vuosi ja kaksi kuukautta vanhempi, että en voi käydä Paolan ikäisten ihmisten kanssa missään, koska hän on juniori ja minä olen vanhempi, Pirjo nauraa.

- Meillä on kyllä tällaisia legendaarisia tarinoita, että Paola on käynyt minun henkilöllisyystodistuksilla baareissa jo paljon aikaisemmin, koska ollaan oltu saman näköisiä. Minä taas olen lainannut Paolan henkilöllisyystodistusta, että saan lasten lipun bussissa!

Siskot-ohjelma starttaa AVAlla maanantaina 12.3. klo 21.

Kilpailut

Uusimmat