Kuva: Joonas Hepola

Lehtikirjoittelu sai Simo Silmun raitistumaan - "Lopetetaan, niin ei pitäisi olla enää sanomista"

18.04.2018 11:45 - Iiro Myllymäki

Simo Silmu ymmärsi alkoholin muodostuneen ongelmaksi, kun keikkajärjestäjät alkoivat antaa huolestuneita kommentteja.

Yölintu-suosikkiyhtyeen solisti Simo Silmu, 40, on monesti noussut otsikoihin alkoholinkäyttönsä takia. Tällä kertaa mies on otsikoissa siitä syystä, että hän on lopettanut alkoholinkäytön ja puhunut avoimesti alkoholismistaan. Simo Silmu on kertonut ongelmistaan ja niistä selviämisestä nyt Esko Eerikäisen Sunnuntaibrunssi-ohjelman haastattelussa.

Simo Silmu on ollut juomatta nyt noin puoli vuotta, ja Yölinnun keikat hän on hoitanut selvinpäin yli kahden vuoden ajan. Aiemmin miehen alkoholinkäyttö johti keikkojen epäonnistumiseen ja jopa perumisiin. Juuri keikkajärjestäjien kommentit saivat Silmun ensimmäistä kertaa miettimään, että alkoholista on tullut ongelma.

- Keikkojen järjestäjien palaute rupesi huolestuttamaan. Suurin sysäys paranemiseen oli, kun kaikkein läheisimmät ystävät tulivat sanomaan, että eikö olisi aika tehdä jotakin, Silmu kertoo.

Silmu sanoo, että alkoholismi hiipi miehen elämään salakavalasti. Keikkailevan muusikon elämässä on paljon alkoholiin liittyviä houkutuksia, jotka altistavat myös alkoholin liikakäytölle. Silmu viittaa alkoholismin riivaamiin vuosiin ”harmaina vuosinaan”.

- Suoraan sanottuna se touhu alkoholin kanssa lähti ihan täysin lapasesta. Se alkoi mennä jo ihan päättömyyksiin. Hain ja sainkin kaikenlaista apua eri puolilta. Se oli vuoristorataa.

Leima seuraa ikuisesti

Vuosien varrella mies raitistui ja repsahti monta kertaa. Tämän takia mies nytkin suhtautuu raittiuteensa päivä kerrallaan -asenteella. Nyt yksi asia on kuitenkin toisin kuin ennen. Nyt Silmu tajuaa, että hänestä ei ole kohtuukäyttäjäksi, vaan korkki täytyy pitää kokonaan kiinni.

Simo Silmu tiedostaa, että hänen maineensa vuoksi monet tulevat Yölinnun keikoille vain uteliaisuudesta katsomaan, missä kunnossa mies on. Hän ymmärtää, että alkoholistin leima seuraa häntä vielä pitkään, ehkä ikuisesti.

- Varmaan vielä pitkään tulevaisuudessa ihmisiä tulee keikalle vain katsomaan, missä kunnossa olen. Ei siinä mitään. Kunhan maksavat pääsylipun, niin ihan sama mitä tulevat katsomaan, Silmu toteaa.

(kuva: Jari Karjalainen)

Ystävien huolen lisäksi yksi täysraitistumiseen vaikuttanut tekijä oli lehtikirjoittelu. Miehestä levisi juttua, että vaikka hän hoitaakin keikat selvinpäin, hän edelleen ryyppää arkisin.

- Kun mitään muuta ei keksitty, niin eräässä lehdessä kirjoitettiin, että hoidan keikat mutta viikot juopottelen. Ajattelin, että lopetetaan nyt sekin paha sitten, niin ei pitäisi enää olla mitään sanomista, Silmu sanoo.

Missään kohtaa Simo Silmu ei vaikeuksienkaan keskellä ajatellut, että musiikkiura olisi menetetty. Nyt Yölinnulla pyyhkiikin varsin hyvin. 26 vuoden ikäiseltä yhtyeeltä julkaistaan perjantaina uusi albumi kuuden vuoden tauon jälkeen, ja syksyllä yhtye suuntaa konserttisalikiertueelle.

- Nyt on hyvä fiilis. Kaikki on kondiksessa.

Kuuntele Simo Silmun koko haastattelu Radio Novan Sunnuntaibrunssi-ohjelmassa sunnuntaina 22.4. klo 10-12.

Voit kuunnella aiemmat Sunnuntaibrunssi-haastattelut RadioPlaysta tästä linkistä.

Lue myös: Yölinnusta pois potkittu Matti Silmu lähtee soolouralle - "Ei ole mitään menetettävää"

Voice.fi ja Radio Nova kuuluvat Bauer Mediaan.

Kilpailut

Uusimmat