Kuva: Henna Koste

Heidi Foxell muistelee toimintaansa Hyvinkään ammuskelussa: "Voi olla, että se pelasti henkeni"

21.10.2018 21:15 - Henna Koste

Armeija-aikoina saatu oppi iski Heidi Foxellin mieleen miltei samaan aikaan kuin luotikin.

Nuorempi konstaapeli Heidi Foxell, 30, loukkaantui vakavasti Hyvinkään ammuskelussa vuonna 2012. Tuolloin hänen elämänsä muuttui pienessä hetkessä pysyvästi. Ampumisen jälkeen naiselle on tehty yli 50 leikkausta ja hän on joutunut pyörätuoliin. Foxellille tehtiin myös hoitovirhe. Eikä koettelemukset loppuneet siihen: hän sairastui vuonna 2016 leukemiaan ja selätti sen.

Tänään Foxellin uskomaton tarina julkaistaan kirjana, jonka on kirjoittanut Teemu Potapoff. Luodinkestävä – Heidi Foxellin tarina. Kirja ei kerro vain Hyvinkään ampumistragediasta. Se kertoo kiinnostavasti Foxellin elämästä, jossa mikään ei yhtäkkiä ollutkaan enää itsestään selvää.

Edelleen Foxell muistaa Hyvinkään tapahtumat hyvin konkreettisesti.

- Lähdimme laitokselta ja pysähdyimme keskustaan. Ihmiset juoksivat ihan joka suuntaan, kukaan ei tiennyt mistä ammuttiin. Kuului laukauksia. Sitten kuuluu se raskaan hirvikiväärin kajahdus ensimmäisen kerran. Silloin tajusin, että tämä ei ole mikään leikkikeissi, Foxell sanoo.

Hän kertoo toimineensa sen mukaan, mitä vanhempi konstaapeli määräsi.

- Luoti nyt sattui osumaan minuun, kun tulin ensimmäisenä ulos autosta. Muistan erittäin hyvin, kun kaaduin maahan. Ensimmäisenä pamahti mieleen, että pitää mennä piiloon ja suojata pää. Näin vieressä olevat autot ja ryömin sinne väliin. Se tapahtuma on mielessä aina hyvin vahvana muistona, sitä ei unohda koskaan, hän sanoo.

Suojautuminen oli jäänyt mieleen Foxellille armeija-ajoilta. Pelastiko Foxellin määrätietoinen toiminta hänet?

- Kyllä se voi olla. Olisihan hän voinut ampua uudestaan. Kyllähän hän näki, että liikun vielä. Voi se olla, että se pelasti henkeni, ettei hän ampunut minua toista kertaa, Foxell huomauttaa.

Takaisin poliisikouluun

Poliisin työ on ollut Foxellin haave lapsesta asti. Vastoinkäymisistään huolimatta hän ei ole luopunut suuresta unelmastaan. Tänä syksynä hän on palannut takaisin opiskelun pariin ja aikoo suorittaa poliisikoulun loppuun. Nainen halusi olla nimenomaan poliisina kentällä, mutta onnettomuuden myötä suunnitelmia piti muuttaa.

- Konttorihommiksihan ne menee. En ole miettinyt, mihin haluaisin erikoistua tai mihin päin tutkintaa haluaisin mennä, Foxell sanoo.

Tällä hetkellä opinnot sujuvat etänämuodossa.

- Koulu on muuttunut nyt ammattikorkeakouluksi, joten lukemista on enemmän. Tällä hetkellä käyn läpi liikennepsykologiaa. Varmaan puolentoista vuoden päästä valmistun, Foxell iloitsee.

Hän kertoo, että tällä hetkellä into on kova.

Heidi Foxellista kertova kirja julkaistaan tänään 18. lokakuuta. (kuva: Henna Koste)

Lue myös: Johtiko hävitty paini Hyvinkään ammuskeluun kuusi vuotta sitten: ”Tähtäsin ensimmäisen laukauksen päähän"

Kilpailut

Uusimmat