Kuva: Aino Haili

Johtiko hävitty paini Hyvinkään ammuskeluun kuusi vuotta sitten: ”Tähtäsin ensimmäisen laukauksen päähän"

26.08.2018 14:15 - Emmi Moilanen

Vuonna 2012 hyvinkääläinen, 18-vuotias Eero Hiltunen ampui useita laukauksia liikerakennuksen katolta Hyvinkään keskustassa.

MTV3:n rikostoimittajat Jarkko Sipilä ja Pekka Lehtinen toteavat RadioPlayn uudessa Rikospaikkaradio-podcastissa, että Hyvinkään tapahtumien kulku on ollut erikoinen.

Hiltunen oli viettämässä aikaa porukassa, jossa oli hänen ystäviensä lisäksi myös uusia tuttavuuksia. Alkoholin huuruinen matka Hyvinkään keskustaan katkesi painitilanteeseen, joka saattoi olla se ratkaiseva hetki, joka johti myöhemmin ampumavälikohtaukseen.

Pienikokoinen Hiltunen hävisi painin ja nuori mies joutui suorastaan raivon valtaan. Ilta kuitenkin jatkui baarissa, vaikka häviö edelleen painoi Hiltusen mieltä kovasti. Lopulta mies päätyi ottamaan taksin kotiin, suuntasi vanhempiensa asekaapille ja nappasi mukaansa kaksi kivääriä. Tämän jälkeen hän suuntasi takaisin Hyvinkään keskustaan.

Kiipesi katolle aseiden kanssa

Päästyään takaisin keskustaan Hiltunen kiipesi liiketilan katolle, mutta ei kuitenkaan ryhtynyt ampumaan heti, vaan makasi aloillaan noin vartin verran. Lehtinen toteaa podcastissa, että oli sattuman kauppaa, ketkä lopulta valikoituivat Hiltusen uhreiksi.

Välikohtauksessa menehtyi kaksi ja seitsemän ihmistä loukkaantui. Hiltunen tuomittiin teostaan elinkautiseen vankeusrangaistukseen. Podcastissa kuultavassa nauhoitteessa Hiltunen kertoo, että ajatteli ampumisen lievittävän omaa pahaa oloaan.

”Muistan, että minulla oli siinä kännykkä ja kuuntelin musiikkia siitä. Kun olin kuunnellut musiikin, otin siitä sen pienoiskiväärin ja katselin sen kiikarin läpi jonkun aikaa. Sitten minä painoin sitä liipaisinta siitä ja tähtäsin ensimmäisen laukauksen päähän.”

Nauhalla Hiltunen kertoo ampuneensa useita kymmeniä laukauksia pienoiskiväärillä. Lopulta mies vaihtoi aseensa isompaan, jolla kertoo ampuneensa kaksi laukausta. Toisen laukauksista hän tähtäsi poliisiin.

”Muistan, että se olisi ollut viimeinen laukaukseni, kun ammuin poliisia. Minä näin, että hän kaatui ja mielestäni sen jälkeen lähdin pois sieltä katolta.”

Välikohtauksessa loukkaantunut poliisi oli harjoittelussa ollut, tuolloin 23-vuotias Heidi Foxell.

Jakson lopussa dramaattinen anteeksipyyntö

Sipilä ja Lehtinen kertovat, että haluavat tuoda podcast-sarjansa toisessa jaksossa esiin myös sitä, millä tavalla tekijä selittää tekoaan oikeudessa.

- Siinä oli dramaattinen loppu, kun jakso loppuu anteeksipyyntöihin. Aina kannattaa miettiä väkivallan seurauksia muille. Jos et muiden puolesta kykene, niin mieti edes omasta puolestasi, että haluatko sinne liinaan vai et, Sipilä toteaa Voice.fi-sivuston haastattelussa.

Kuuntele uusin jakso kokonaisuudessaan alta.

Rikospaikkaradio-podcastissa rikostoimittajat Jarkko Sipilä ja Pekka Lehtinen käyvät läpi Suomea kuohuttavimmat rikostapaukset viime vuosikymmenten ajalta. Jokainen jakso sisältää aitoja ääniklippejä, jonka vuoksi podcastia ei suositella alle 16-vuotiaille.

Lataa RadioPlay ilmaiseksi täältä ja kuuntele podcastin kaksi ensimmäistä jaksoa.

Lue myös: Suomalaisen myrkkyhoitajan hätäkeskuspuhelu on karua kuultavaa – yritti vierittää syytä uhrin niskoille

Kilpailut

Uusimmat