Kuva: Nelonen

Tänään tv:ssä: Arman astuu Haitin karuimpiin slummeihin - "Arki on puhdasta selviytymistä"

29.10.2018 07:15 - Katariina Auvinen

Alizad matkustaa Haitiin, jossa työttömyysprosentti on yli 70 prosenttia.

Arman Alizad matkustaa Haitille sarjassaan Arman ja Viimeinen ristiretki. Arman asuu Haitin pahimmassa ja rankimassa slummissa, City Soleilissa. Kymmenen vuotta sitten slummi oli keskellä jengisotaa ja tuolloin edes poliisit eivät suostuneet menemään alueelle. 

- Haiti on maantieteellisesti, poliittisesti ja taloudellisesti yksi haastavimmista paikoista, jonne ihminen voi syntyä. Haiti on hyväntekeväisyysjärjestöjen keskus, mutta korruption vuoksi paikalliset eivät saa tarvitsemaansa apua, Arman kertoo. 

Maan työttömyysprosentti on yli 70 prosenttia, joten elämä on hyvin ankaraa ja rankkaa. Monilla ihmisillä ei ole varaa lähettää lapsiaan kouluun tai saada heille tarpeeksi ruokaa, joten monet turvautuvat rikoksiin. Noin 85 prosenttia Haitin kouluista on yksityiskouluja, jotka maksavat. 

- Tää näkymä on kuin jostain maailmanlopun jälkeisestä elokuvasta ja kaikki on jätettä. Palavan muovin haju on kaikkialla, se menee keuhkoihin ja tarttuu iholle, Alizad kuvailee. 

Rikkaammalla alueella asuvat ihmiset heittävät roskat kadulle, josta ne huuhtoutuvat kanaaliin ja sitä mukaa myös City Soleiliin, joka on täynnä jätettä ja roskia. 

Arman Alizad vielaisee nuorisokeskus Sakalassa, jossa vapaaehtoiset yrittävät luoda lapsille ja nuorille turvallisen ympäristön, jossa he voivat pelata sekä opetella atk-taitoja. 

- Arki näyttää olevan täällä kaikilla puhdasta selviytymistä, olitpa sitten lapsi tai aikuinen, Alizad pohtii. 

Arman ja viimeinen ristiretki (K12) 
Nelonen 
Klo 22.00

Kilpailut

Uusimmat