Kuva: Lauri Kujanpää

Neljä Ruusua -muusikoiden bileilta sai nolon lopun - parin viikon päästä oltiinkin nöyrää poikaa

07.11.2018 16:45 - Lauri Kujanpää / lauri.kujanpaa@bauermedia.fi

Neljä Ruusua - Ohikiitäviä Tähtihetkiä -dokumentti on katsottavissa nyt YouTubessa.

Neljä Ruusua on kiertänyt Suomen keikkalavoja jo hurjat 36 vuotta eikä loppua näy. Bändi oli muutaman vuoden tauolla 2007 vuodesta eteenpäin, kunnes palasi konsertoimaan Ilosaarirockin 40-vuotisfestareille. Sen jälkeen meno on ollut jälleen täysipäiväisen muusikon elämää. 

Yhtye julkaisi YouTubessa kattavan dokumentin urastaan. Neljä Ruusua - Ohikiitäviä Tähtihetkiä -dokumentti kuljettaa katsojan mukaan yhtyeen historiaan ja pääosassa ovat bändin jäsenet itse. Ilkka Alanko, 48, kertoo Voice.Fille, että dokkari on hyvin todenmukainen.

- Dokumentti on todella realistinen, jossa puhutaan asioista juuri niin kuin ne ovat. Todella maanläheistä ja realistista toimintaa siis. On myös hienoa, että tuossa muutkin pääsevät ääneen kuin minä, joka näissä mediatouhuissa on yleensä pyörimässä.

Neljä Ruusua on kiertänyt kiivaasti jo vuosikymmeniä, Alanko kertookin, että aika on tuntunut kuluvan huomaatta.

- Aika on mennyt kuin siivillä. Miten nämä vuodet voivat mennä näin h*lvetin nopeasti? Tuolla me edelleenkin pörrätään samojen jätkien kanssa keikkalavoja pitkin - ikää tulee vain lisää.

Yli 30 vuotta kiertue-elämää voi olla myös kovin rankka elämäntapa, jos vaalitaan tiettyjä rokkiarvoja. Alanko sanoo, että meno on kiertueilla rauhoittunut vuosien saatossa.

- Tietyllä tavalla elämä siellä kiertueella on rauhoittunut. Ennen vanhaan tuli läträttyä enemmän alkoholilla ja nyt semmonen ylenpalttinen koheltaminen on mennyttä. Mielummin vanha kuin aikuinen, sillä en halua alkaa tylsäksi uraputkiaikuiseksi, ja nautin edelleenkin kiertuejutuista. Olisi se kuitenkin hieman hassua käyttäytyä viisikymppisenä samalla tavalla kuin parikymppisenä.

Kiertue-elämässä sattuu ja tapahtuu. Yksi muisto herää heti Alangon mieleen.

- Yksi hauska tilanne tuossa tapahtui aikoinaan, kun bändin jätkät olivat olleet ryyppäämässä Tavastialla ja lentäneet sieltä sitten yksitellen pihalle. Itse en ollut paikalla, mutta muut olivat ja vielä huudelleet, että eivät tule enää koskaan tänne. Jäbät olivatkin sitten hieman nöyrää poikaa parin viikon päästä, kun soitettiin samassa paikassa, Alanko nauraa.

Neljä Ruusua jäi keikkatauolle vuonna 2007 eikä ollut varmaa, palaako bändi koskaan lavalle. Alanko kertoo, että väsymys ja burn out veivät silloin voiton.

- Loppuunpalaminen oli silloin käsillä ja henkilökohtaisissa elämissä oli sellaisia vaikeuksia, että bändi ei olisi voinut toimia. Laitettiin pillit pussiin ja ei ollut koskaan mitään takuita, että palattaisiin takaisin. Ilosaarirock kuitenkin halusi meidät niiden 40-vuotisfestareille vuonna 2011 ja mietittiin, että lähdetään kokeilemaan. Lopulta se sitten lähti rullaamaan omalla painollaan ja mukavaa on ollut.

Lue myös: Ilkka Alanko: "Isyys toi mukanaan tunteiden vuoristoradan"

Lue myös: Muusikko Ilkka Alanko fiilistelee Katy Perryä - "En ole sellainen, joka jämähtää vanhoihin juttuihin"

Lue myös: Ilkka Alanko isänsä kuolemasta kertovasta kappaleesta: "Monta kertaa tullut kyyneleet silmiin"

Kilpailut

Uusimmat