Kuva: Lauri Kujanpää

Vuosi sitten julkisuudesta kadonnut Juno avoimena: "Työnteko auttoi masennukseen"

20.11.2018 17:15 - Lauri Kujanpää

Juno julkaisee uutta musiikkia ensi vuonna.

Rap-artisti Juno, 31, on ollut noin vuoden päivät pois julkisuudesta ja nyt mies suunnittelee paluuta. Tällä hetkellä konekuskina työskentelevä Juno kertoo Voice.Fi:lle kuulumisiaan sekä pohjustaa, miksi meinasi lopettaa koko musiikkiuransa.

- Olin aika loppunut kaikkeen henkilökohtaisessa elämässä ja totaalisen väsynyt taistelemaan levy-yhtiöiden kanssa biisien tekemisestä. Ilmoitin kaikille, että jos tämä homma ei etene mihinkään, niin minä lopetan ja niin siinä sitten kävi. Keikkojen saaminen oli myös todella hankalaa, kun ei tehty tarpeeksi uutta musiikkia ja sitä olisi tarvinnut keikkojen myymiseen, Juno sanoo ja jatkaa:

- Kävi esimerkiksi sellaisia juttuja, että pyysin ystäviäni tekemään musiikkia ja sain nimekkäitä feattaajia, mutta biisit eivät kelvanneet levy-yhtiölle. Kaikki teki helvetisti ilmaiseksi duunia ja mitään korvausta ei tullut, joten yhteistyö monien kanssa rakoili.

Artistielämä ei aina ole ruusuilla tanssimista. Juno sanookin, että varsinkin jatkuva kiertäminen voi olla hyvinkin rankkaa touhua.

- Onhan se niin, että musiikkihommat ovat välillä kivaa ja välillä sellaista, että tekisi mieli repiä hiukset päästä irti. Jatkuva ravaaminen ympäri ja ämpäri käy voimille. Elokuusta tuli tietynlainen ilmiö ja silloin varsinkin tuli kierrettyä koko Suomea ristiin rastiin ja oli bussit ja puitteet. Sitten kun tekee näitä Juno-juttuja, eli omia keikkoja, niin pitää ajella omilla autoilla polvet suussa. Se on aika energiaa syövää touhua.

Perhe-elämää ja masennusta

Junon lopettamispäätös tuli monelle yllätyksenä, mutta miehen kollegat kannustivat kuitenkin häntä miettimään uudestaan.

- Useat ystävät ja kollegat olivat eri mieltä lopettamisesta. He sanoivat, että älä nyt ihmeessä lopeta ja että kaikkea siistiä on vielä tulossa. Aloin itsekin miettimään, että mitäpä jos pitäisikin vain tauon eikä lopettaisi kokonaan. Hoitaisi siviiliasiat kuntoon ja sitten jatkaisi.

Siviilissä miehellä oli muun muassa perheasioita sekä masennusta, jotka vaativat selvittämistä ja huolenpitoa. Juno sai neuvoja esimerkiksi äidiltään.

- Olen aina tehnyt vain musiikkia pääsääntöisesti ja sitten ajattelin, että mitä jos tekisikin oikeita töitä. Äiti on aina sanonut, että jos masentaa, niin mene töihin. Kun on keskittynyt muuhunkin kuin musiikkiin, niin se itse sävellystyö ja muu on paljon stressittömämpää. Ei tarvitse ajatella taloudellisia puolia ja että saako lapset leivän pöytään, vaan voi vain nauttia musasta ja tehdä sitä, jos sitä on tullakseen. Voi tehdä täysin juuri niin kuin haluaa.

Juno käytti välivuoden muun muassa olemalla lasten kanssa, tekemällä töitä ja etsimällä itselleen rooleja elokuvista.

- Olen ollut tämän vuoden lasten kanssa, tehnyt töitä sekä tehnyt musiikkia. Olen myös tapaillut elokuvaohjaajia, jos vaikka pääsisi näyttelemään johonkin. Työnteko auttoi masennukseen, mutta yksi tärkeä juttu on ollut katsoa peiliin: On täytynyt miettiä, että miten asioita pitää tehdä ja miksi. Ei mennä enää täysillä päin puuta, vaan pohditaan myös asioiden seurauksia.

Juno haluaa myös antaa neuvon niille, jotka elävät tällä hetkellä synkillä vesillä.

- Kannattaa puhua asioista eikä vain sulkea kaikkea omaan mieleen. Tietenkin se on välillä vaikeaa, mutta se avaa sielua hyvin. On asioita, joissa voit valehdella itsellesi tai muille, mutta se ei kannata. Rehellisyys ja luottaminen ovat tärkeitä, joten täytyy uskaltaa sanoa, jos on paha olla.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen

(kuva: Henri Kuntsi)

Julkisuus Suomessa

Julkisuus Suomessa voi joskus olla hyvinkin rasittavaa. Ihmiset tulevat huutelemaan humalassa ja saattavat napata kuvia salaa normaaleissa paikoissa, kuten kaupoissa. Useat suomalaiset artistit ovatkin kertoneet medioissa, mitä kaikkea ikävää he ovat kokeneet, mutta Junolla ei ole juurikaan negatiivisia kokemuksia ihmisten kohtaamisessa.

- Minut tunnistaa aika hyvin tuolla katukuvassa, niin kyllähän niitä moikkaajia riittää. Monet artistit voivat piiloutua esimerkiksi hupulla ja laseilla, mutta meikäläisen tunnistaa kyllä heti ja en oikein pääse pakoon. Mutta ei ole tarvettakaan, rakastan sitä, että saa jutella ihmisille ja otella kuvia.

- Kyllähän jengi saattaa välillä huudella vaikka mitä, mutta harvoin mitään negatiivista. Olemme puhuneet ystävien kanssa siitä keikkamatkoilla, että esimerkiksi Uniikille ja Mikael Gabrielille ollaan avauduttu jossain huoltoasemalla, mutta en ole itse mitään vihaa kokenut. Vaikka joskus saattaisi ajatella, että jossain päin ollaan enemmän rasistisia, niin silti kaikki on mennyt hyvin. 

Tulevaisuus

Juno tekee tällä hetkellä keikkoja sekä on valmis julkaisemaan uutta musiikkiakin omalla nimellään. Myös näyttelijän töitä mies haluaisi tehdä.

- Me olemme tehneet parikin uutta kappaletta ja toivon, että ne tulevat jo ensi vuoden alussa ulos. Kesäksikin meillä on jo yksi iloinen biisi. Toivoisin myös, että saisin leffarooleja, sillä niissä oppii paljon uusia juttuja ja niissä pystyy haastamaan itsensä todella kovasti.

Junon kenties tunnetuimman yhtyeen, Elokuun, paluusta ei ole vielä tietoa.

- Anttia ja Jonasta (yhtyeen muut jäsenet) pitäisi kuumotella, että saataisiin Elokuu takaisin, ja itse toivoisinkin sitä. Eiköhän me vielä joskus keikkoja tehdä, kun aika on oikea.

Lue myös: Kohujulkisuus sai Junon vetäytymään kotioloihin: "Isyys merkitsee minulle eniten"

Lue myös: Juno ahdistui pettämiskohun alkuvaiheista: "Kaikki ihmiset tuijottivat"

Lue myös: Juno on kyllästynyt huhupuheisiin - "Helpommalla pääsisi, kun kysyisi suoraan"

Kilpailut

Uusimmat