Kuva: Toni Manninen

Syömishäiriö varjosti Sannan elämää ja ajoi epätoivoisiin tekoihin: Pudotti hetkessä 25 kiloa

21.02.2019 19:15 - Katariina Auvinen

Monet muistavat Sanna Rönnbergin X Factor -kilpailusta räppäri Sanana.

Oululainen räppäri Sana eli Sanna Rönnberg, 28, tuli osalle tutuksi, kun hän osallistui viime vuonna X Factor -kilpailuun. Hän selvitti tiensä livelähetyksiin parinsa Relan eli Laura Wäreen kanssa. Kilpailun jälkeen on tapahtunut paljon. Erimielisyydet ajoivat Rönnbergin erilleen duo-paristaan ja nykyisin nainen on tehnyt musiikkia sooloartistina. 

- Välit alkoivat rakoilla jo kilpailun aikana, koska meillä oli niin paljon näkemyseroja asioista ja huomasimme myös olevamme niin erilaisia musiikillisesti, Rönnberg kertoo Voice.fi:lle antamassaan haastattelussa.

Naisen mukaan pari on kuitenkin hyvissä väleissä keskenään ja erillään jatkaminen musiikillisesti syntyi yhteisymmärryksessä. 

Koko kilpailu toi mukanaan hektisen elämän, johon kuului pitkät matkat Oulusta Helsinkiin, stressiä sekä epäsäännöllinen ruokarytmi. Ne jättivät jälkensä naisen vyötärölle, mutta vuoden alussa hän teki elämäntaparemontin. 

- Kilpailun aikana unohtui se terveellinen syöminen ja liikuntarytmi, jonka olen nyt palauttanut. Olen kuitenkin lempeä itselleni. Mietin paljon, mikä voisi olla liikuntalaji, josta pidän ja jos haluan joskus herkutella, sekin on aivan hyväksyttävää, nainen kertoo. 

Sanna Rönnberg on aina unelmoinut, että voisi elättää itsensä musiikilla. Kuva vuodelta 2009. (kuva: Sanna Rönnberg)

"Peilistä katsoi takaisin sama läski"

Nainen ei ole aina osannut olla itselleen lempeä. Sen sijaan hänellä on takanaan hyvinkin rankka nuoruus, johon kuuluivat muun muassa alkoholi. Hän kamppaili irti alkoholista ja on ollut nyt neljä vuotta ilman päihteitä. Sen lisäksi hän sairasti nuorempana syömishäiriötä, joka varjosti hänen elämäänsä parikymppisenä.

- Aloin vähän yli parikymppisenä laihduttamaan, ja lyhyessä ajassa pudotin painoani 25 kiloa. Sen jälkeen koko homma lähti täysin käsistä. Näin peilistä saman entisen läskin itseni, mutta todellisuudessa olin vain luuta ja nahkaa. En kuitenkaan ymmärtänyt sitä, Rönnberg muistelee. 

Ajanjakso on sumuisa Rönnbergille johtuen muun muassa alkoholista sekä siitä, että hän söi aivan liian vähän, joten aivotkaan eivät jaksaneet toimia. Oravanpyörä johti siihen, että nuori nainen yritti kuluttaa epätoivoisesti jokaisen syömänsä kalorin. 

- Juoksin, hypin, kävelin tai jopa oksentelin, ettei kehoni saisi kaloreita, nainen kertoo. 

Nainen päätti itse, että nyt riittää 

Kun homma alkoi luisua koko ajan synkempään suuntaan, hän päätti, että nyt riittää. Ensimmäinen askel Rönnbergille oli se, että hän koetti syödä niin, ettei pyrkisi koko ajan kuluttamaan kaloreita. Hän myös myönsi itselleen, että hänellä on ongelma. 

- Söin myös mitä mieli teki ja lihoin todella nopeasti. En käynyt terapiassa vaan päätin itse, että tämä riittää. Olen aina ollut niin kovapäinen, että haluan aina ensin selvitä itse asioista. Se on varmasti välillä huonokin juttu, mutta tästäkin selvittiin. Silti minulla meni vuosia, että toivuin aivan täysin, nainen kertoo.

- Voisin sanoa, että vasta pari vuotta sitten koin olevani täysin toipunut syömishäiriöstä. En usko, että esimerkiksi tämän elämäntaparemontin takia syömishäiriö nostaisi päätään. Pari vuotta sitten olisi voinut olla täysin toisin, mutta nyt minulla on kaikki hyvin henkisesti, hän pohtii. 

Nainen tekee omakustanteena musiikkia, joten hän toivoisi saavansa levy-yhtiön taustalle. (kuva: Sanna Rönnberg)

Musiikista nainen on saanut aina voimaa heikkoina hetkinä. Se on kuulunut hänen elämäänsä jo reilusti yli 20 vuoden ajan. Rönnbergin suurimpana haaveena on ollut, että hän pystyisi elättämään itsensä musiikilla. 

- Musiikkiura näyttää nyt nousujohteiselta, joka antaa toivoa tulevaan. Haaveenani on saada levy-yhtiö taustalle, koska nyt toimin kokonaan omakustanteisena ja se totta kai rajoittaa musiikin tekemistä jonkin verran, hän kiteyttää. 

Kuuntele Sanan uusi Tunne-single alta. 

Lue myös: 'Puhdasta iloa ja rakkautta' - Saara Aalto muistelee X-Factor-ohjelmaa riemukkaalla videolla

Lue myös: X Factor -tuomarit Suvi Teräsniska ja Mikael Gabriel: "Itku on tullut silmään monta kertaa"

Kilpailut

Uusimmat