Kuva: All over press

Donald Trump suuttui elokuvaohjaajan kiitospuheesta: "Rasistinen hyökkäys presidenttiä kohtaan"

26.02.2019 09:15 - Niki Miettinen

Yhdysvaltojen presidentti väitti hermostuneessa twiitissään tehneensä enemmän asiota afroamerikkalaisten hyväksi kuin kukaan muu presidentti.

Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump, 72, twiittasi äkäisen vastalauseen, kun ohjaaja Spike Lee, 61, oli pitänyt kiitospuheensa elokuva-alan arvostetussa Oscar-palkintogaalassa.

Lee voitti parhaan sovitetun käsikirjoituksen palkinnon elokuvasta BlacKkKlansman, jonka kiitospuheenvuorossa hän sanoi vuoden 2020 Yhdysvaltojen presidentinvaalien olevan taistelu rakkauden ja vihan välillä. Ohjaajalla oli myös kädessään iso koru, jossa luki rakkaus englanninkielellä.

- Meidän esi-isämme varastettiin äiti Afrikasta ja tuotiin Jamestowniin Virginiaan orjuutettuina. Haluan tänään koko maailman edessä kiittää esi-isiäni, jotka rakensivat tämän maan sellaiseksi kuin se nyt on. Vuoden 2020 presidentinvaalit ovat nurkan takana ja meidän täytyy jo toimia. Tehdään oikea, moraalinen päätös rakkauden ja vihan välillä, Lee sanoi kiitospuheessaan.

Trump twiittasi kiitospuheen jälkeen, syyttäen Spike Leeta rasistisesta hyökkäyksestä presidenttiä kohtaan, vaikka ei vahvistanut mikä kohta hänestä puheessa oli rasistista.

”Olisi kiva, jos Spike Lee voisi lukea muistiinpanojaan tai käyttäisi niitä, kun tekee tällaisen rasistisen hyökkäyksen presidenttiään kohtaan, joka on tehnyt enemmän afroamerikkalaisten hyväksi kuin kukaan aikaisempi presidentti.”

Trumpin väitti presidenttinä uudistaneensa rikosoikeutta, vähentäneensä maan työttömyyttä ja tehneensä kansaa auttavia veroleikkauksia. 

Twiittiin ovat useat amerikkalaiset kommentoineet, ettei Trump ole oikeasti tehnyt enemmän afroamerikkalaisten hyväksi. Monet heistä jakoivat kuvia aikaisemmista presidenteistä, kuten Abraham Lincolnista, joka vapautti orjat tai Lyon B. Johnsonista, joka antoi tummaihoisille äänioikeudet. Toiset taas kommentoivat twiittiin videoilla, joissa Trump piti pahamaineisen puheensa Chartlottesvillen rasistisena pidetyn Unite the White -marssin jälkeen.

Sama video nähdään myös BlacKkKlansman -elokuvan lopussa, kun siinä muistetaan Heather Heyeriä, joka kuoli Unite the White -marssin vastamielenosoituksessa. Heyer kuoli, kun natsimaiseen ajattelutapaan samaistuva henkilö ajoi autollaan vastamarssiin osallistuneiden ihmisten yli.

Trump sai tuolloin paljon negatiivista palautetta, kun kommentoi marsseissa olleen molemmilla osapuolilla hyviä ihmisiä. Rasistisen Ku Klux Klan -järjestön entinen suurmestari David Duke, 68, kiitti tuolloin kovasti Trumpia puheistaan. Dukea on kuvailtu Amerikan tunnetuimmaksi rasistiksi.

Lue myös: Näyttelijätär kiihtyi televisiossa: "Varapresidentti toivoo, ettei minulla olisi vaimoni rakkautta"

Lue myös: Jasper Pääkkönen sai Spike Leeltä ylistystä leffakuvauksissa - "Hän tuuletti ja huusi 'Finlandiaa'"

Lue myös: Sammakkoeläin nimettiin presidentti Donald Trumpin mukaan - katso, miltä se näyttää

Lähteet: New York Post & SkyNews

Suosittelemme

Uusimmat