Kuva: Shutterstock

Puriko koiraa käärme? Yleinen tapa toimia saattaakin olla vahingollinen

20.06.2019 16:15 - Lauri Kujanpää / lauri.kujanpaa@bauermedia.fi

Kyytablettia ei kannata joka tilanteessa antaa.

Juhannus on alkamassa ja useat ihmiset lähtevät lomanviettoon koiransa kanssa. Kennelliiton osastopäällikkö Tom Kankkonen antoi vinkkejä Voice.fi:n haastattelussa siihen, mitä kaikkea on hyvä muistaa koiran kanssa mökkeillessä.

Jos koiran kanssa matkustaa autolla, kannattaa Kankkosen mukaan ottaa huomioon esimerkiksi lähdön ajankohta.

- Ensinnäkin kannattaa suunnitella sitä lähtöä niin, että ei ihan kuumimpaan aikaan lähtisi sen koiran kanssa liikenteeseen. Autoissa on nykyään kohtuullisen hyvät viilentimet ja ilmanvaihto, mikä tietenkin onneksi auttaa. Kannattaa myös varmistaa, että se tila, missä koira matkustaa, on varjoinen eikä suoraan auringonpaisteessa, Kankkonen kertoo ja jatkaa:

- Sitten kannattaa muistaa se, että pysähtelee välillä ja päästää koiran ulos vilvoittelemaan. Jos on liikaa huolissaan koiran hyvinvoinnista, niin on olemassa myös kylmäalustoja, jotka helpottavat sen oloa autossa.

Juhannuksena saattaa paikka paikoin olla koviakin helteitä, joten koiralle on annettava mahdollisuus olla varjossa.

- Koiralle täytyy luoda mahdollisuus päästä varjoon sekä raikasta vettä on oltava saatavilla koko ajan. Koiraa voi viilentää myös kostealla pyyhkeellä tai suihkuttelemalla sen tassuja kylmällä vedellä. Jos uimamahdollisuus on, niin kannattaa eläimelle antaa mahdollisuus päästä uimaan.

Uimisessakin on hyvä muistaa muutamat perusasiat.

- Useat koirat nauttivat uimisesta, mutta kannattaa muistaa, että sinilevä on myrkyllistä koiralle eikä sellaiseen veteen kannata koiraa päästää. Jos mökki on merellä, niin koira saattaa haukkoa suolavettä eikä se ole hyväksi sille.

Kankkonen sanoo, että koira on hyvä kuivata aina uimisen jälkeen, jotta ihoon ei pääse muhimaan tulehduksia.

- Jos mökillä on kosteaa, niin ihoon saattaa tulla ihotulehduksia ja hotspotteja, joten koira kannattaa aina kuivata, kun se on uinut.

Alta voit kuunnella Kankkosen vinkit koiran uimiseen. Juttu jatkuu kuvan jälkeen

Useasti mökit ovat luonnonhelmassa, ja koirat nauttivat metsäoloista. Metsässä on hyvä muistaa, että ne saattavat pitää sisällään punkkeja ja pahimmassa tapauksessa kyykäärmeitä.

- Koira liikkuu mielellään metsässä ja sehän on ihmisellekin mahtavaa liikuntaa. Kannattaa helteiden lisäksi ottaa huomioon punkit, joita metsät ovat täynnä. Tällaisia tilanteita voi estää punkinestoaineilla, ja punkki pitää poistaa heti, jos sellainen eläimeen kiinnittyy. Puremakohta on hyvä myös desinfioida.

- Luonnossa voi olla myös kyykäärmeitä ja ne ovat koiralle jopa hengenvaarallisia. Jos sellainen pääsee puremaan, kannattaa heti ottaa yhteyttä eläinlääkäriin eikä koiraa saa liikuttaa, Kankkonen muistuttaa ja jatkaa, että kyytabletteja ei kannata kaikissa tapauksissa syöttää.

- Koiralla kannattaa olla mukana aina ensiapulaukku, joka sisältää ensiaputarpeita – ihan kuin ihmiselläkin. Kyyn puremassa kannattaa muistaa, että se kyytabletti kannattaa antaa vain, jos purema tulee hengitysteiden läheisyyteen tai pään alueelle. Jos purema osuu raajoihin, niin sitten ei, vaan ottaa yhteyttä heti eläinlääkäriin. Aineella voi nimittäin olla vaikutusta jatkohoidoissa.

Suomalaisten juhannusperinteisiin kuuluu myös saunominen. Kankkonen muistuttaa, että koiraa ei kannata saunaan ottaa mukaan.

- En itse suosittele saunaa koirille. Täytyy muistaa, että koira viilentää itseään läähättämällä ja kovassa lämmössä se ei pysty omaa ruumiinlämpöään säätelemään. Tietenkin koirat saattavat livahtaa saunaan ihmisen mukana, mutta pidempää aikaa niin kuumassa tilassa ei suositella.

Voice.fi, Radio Nova ja Iskelmä ovat osa Bauer Mediaa.

Lue myös: Myös koirat rakastavat - katso merkit, joilla koira kertoo rakkaudesta omistajaansa kohtaan

Lue myös: Nukutko koirasi kanssa samassa sängyssä? Se takaa paremmat yöunet kuin kumppanin kanssa

Kilpailut

Uusimmat