Kuva: AOP

Tänään tv:ssä Arman Alizad ammattikalastajan matkassa: "Oi v*ttu, hajoaako tämä vene?!"

30.09.2019 07:15 - Milena Raappana

Suomessa on enää noin 200 ammattilaisrannikkokalastajaa.

Tänään tv:ssä Arman Alizad tutustuu ammattikalastajan ammattiin kalastaja Heikki Suokankaan kanssa. Perinteinen ammatti on kuihtunut vuosien saatossa ja tuontikalan suosio on johtanut siihen, että Suomessa on enää noin 200 ammatilasrannikkokalastajaa. 

Kalastajan ammattia on romantisoitu, mutta todellisuudessa se on raskasta työtä luonnon armoilla. Kuten Heikki sanoo "ei tarvitse kuntosalikorttia". Myös Arman saa kokea kalastajan hommien rankkuuden nostaessaan verkkoja ylös vedestä ja pomppiessaan aaltojen voimasta poukkoilevan veneen kyydissä huutaen "Oi v*ttu, haajoko tämä vene!?"

Rankka ammatti todella vaatii intohimoa ja sinnikkyyttä niin maalla kuin merellä. Heikki kertoo, että ulkomailta tuodun kalan myynti romahduttaa ammattia. Suomalaisten rakastama norjalainen lohi, joka halpaa ja aina saatavilla, syö kalastajan tilipussia. 

- Täällä on paljon järviä ja pieni kansa. Luulisi suomalaisten syömän kalan riittävän täältä lähialueilta ja omasta maasta, Arman sanoo pohdiskelevasti.

- Laskennallisesti se riittääkin, mutta me halveksimme meidän tärkeintä ja runsainta varaamme, joka on silakka. Sitä kalastetaan melkein 100 miljoonaa kiloa, mutta suomalaiset kuluttaa siitä vain 4 miljoonaa kiloa. Loput menee sitte turkiseläinten ruuaksi, Heikki selittää. 

- Meillä on hyvin lanseerattu lähellä oleva kasvatettu norjan lohi, joka edullista. Se on dominoinut markkinat niin, että suomalainen syö norjalaista kasvatettua lohta enemmän kuin missään maassa, edes Norjassa, Heikki jatkaa. 

Hän myöntää, että toki tähän vaikuttaa edulliset hinnat, mutta perustelee halpaa hintalappua tarjouksilla ja hyvällä saatavuudella. Kasvatetusta kalasta poiketen luonnonkalan pyynnissä tulee tietysti yllätyksiä. 

Arman Pohjantähden alla

Nelonen

21:00

Lue myös: Arman Alizad: "Kamppailulajeja pitäisi opettaa lapsille ja nuorille koulussa"

Kilpailut

Uusimmat