Kuva: Emmi Moilanen

Tietyt hetket saavat Tuure Kilpeläisen pohtimaan isyyttä: 'Mietin, olenko tehnyt oikeita valintoja'

10.11.2019 11:15 - Emmi Moilanen

Artistia myös huvittaa se, millaisena omat lapset välillä miehen näkevät.

Muusikko Tuure Kilpeläinen, 49, julkaisi hiljattain Kaihon karavaani -yhtyeen kanssa kappaleen Se on minä joka hajoaa. Kilpeläinen pohtii Voice.fi -sivuston haastattelussa, että ihmisestä löytyy useita eri puolia.

- Kappaleessa se ei ole ”mä” joka hajoaa, vaan se minuus ja minä, joka hajoaa. Ihmisessä on mielestäni tosi monta minää ja paljon rooleja, mitä toteuttaa elämässä. On eri puolia; on miestä, naista, lasta, sielua ja vanhusta, ja ne kaikki ovat jotenkin sekaisin nahkojen alla.

Artistiuden lisäksi Kilpeläisen yksi tärkeimmistä rooleista on olla isä lapsilleen. Kilpeläisen mukaan isyydessä on parasta nähdä lasten puhtoisuus, mielikuvituksen määrä ja se, mistä he ovat kiinnostuneita.

- Jos elämä on täynnä roolituksia, niin jossain määrin isyys on aidoin mitä on, lapsille ei tarvitse hirveästi esittää mitään.

Kilpeläinen kertoo, että lapset ovat myös hyviä opettajia, jotka hiovat ja muovaavat vanhempiaan kaiken aikaa. Artisti puhui lastensa kanssa taannoin siitä, kuinka ihminen pystyy hillitsemään itseään ja omaa raivoaan.

- Olen surkea mielenhallitsija ja aika vähän zen sitten kuitenkin. Rakensin lapsilleni kirjoituspöytää ja kaappia, ja 12-vuotias tyttäreni nauroi, että siinä lippis päässä raivosit ruuvien keskellä ja sanoit, että tänne huoneeseen ei saa tulla ketään, Kilpeläinen muistelee nauraen.

- Hän ei saanut melkein kerrottua tätä, kun nauroi niin paljon. Jotenkin huvittavaa, miten hän näkee minut.

"Näkee myöhemmin, tuleeko katumaan"

Kilpeläinen on sitä mieltä, että luultavasti jokainen vanhempi potee huolta siitä, onko riittävä omille lapsilleen. Joskus lasten antamat kommentit laittavat myös miettimään.

- Kun keikkailee ja tuntuu, että menee välillä ne hommat kaiken edelle. Jos joku sanoo, että "niin, mutta kun olet aina keikoilla, etkä varmaan pääse…" Siitä tulee vähän auts, että oletko tehnyt oikeita valintoja.

Artisti toteaa, että monia asioita voi tehdä lapsilähtöisesti, mutta ei voisi tehdä päätöstä keikkailun lopettamisesta.

- Sen näkee ehkä myöhemmin sitten, tuleeko sitä katumaan ja oliko se niin tärkeää, se hemmetin keikkailu.

Kilpeläinen on haaveillut muusikon urasta lapsesta saakka ja ennen pitkää unelma muodostui työksi.

- Samalla se on muidenkin työ, he ovat sitoutuneita siihen. Se on valinta ja sen kanssa ne omat lapset joutuvat elämään. Jostain syystä he ovat valikoineet tulla minun lapsikseni.

Lue myös: Suomalaiset isät kertovat, mitä vanhemmuus heille merkitsee: "Isyys on kaikessa mitä teen"

Kilpailut

Uusimmat