Kuva: Mikko Räsänen

Pamela Tola muistaa paniikintäyteisen puhelun näyttelijälegendalle: "Hän oli imuroimassa"

26.11.2019 09:30 - Milena Raappana

Pamela Tola soitti näyttelijä Seela Sellalle, näyttelisikö hän hänen Teräsleidit-elokuvassaan. Teräsleidit tulee valkokankaille ensi vuoden tammikuussa.

Ensi vuoden alussa valkokankaille tulee suomalainen elokuva, josta ohjaaja ja toinen käsikirjoittaja Pamela Tola, 38, on poikkeuksellisen ylpeä. 

Elokuva Teräsleidit, joka saa ensi-iltansa 3. tammikuuta 2020 kertoo 75-vuotiaasta Inkeristä, joka pohtii miehensä hautaamista puutarhaan lyötyään tätä paistinpannulla päähän. Inkeri tietää, että vankeus on väistämätön, joten hän lähtee elämänmakuiselle matkalle kohti vapautta yhdessä isosiskojensa Railin ja Sylvin kanssa. 

Sisarusten rooleissa nähdään Leena Uotila, 72, Seela Sella, 82, ja Saara Pakkasvirta, 82. Tola muistaa vielä, kuinka monta vuotta sitten soitti paniikissa näyttelijälegenda Sellalle, josko tämä haluaisi olla mukana elokuvassa. 

(kuva: Sami Kuokkanen)

- Silloin elokuva ei ollut vielä lähelläkään kuvausvaihetta. Soitin hänelle, kun hän oli imuroimassa ja olin ihan paniikissa, että "moi" ja "tiedätkö, kuka minä olen" ja kyllä hän tiesti. Siinä kävi vielä niin, että me teimme jotain demoa, johon hän ei päässyt mukaan ja sitten hänen roolihenkilönsäkin vielä vaihtui. Hän ei näyttele sitä henkilö, jota hänen aluksi piti näytellä, mutta onneksi hän on mukana ja näyttelee mahtavaa henkilöä. On juuri oikeassa paikassa tällä hetkellä. Mutta kyllä, olen saanut kunnian soittaa hänelle, Tola muistelee Iskelmän Satu Kotosen haastattelussa. 

Teräsleidit on ollut monivuotinen projekti eikä sen tekeminen ollut itsestäänselvyys. 

- Kyllä tässä aika monta vuotta sai vääntää ja ihmetellä, että onko todella näin, että tällaiselle elokuvalla ei ole kysyntää tai halua lähteä viemään eteenpäin. En voi sanoa, että tämä olisi ollut yksiselitteistä, että keksin idean ja se oli läpihuutojuttu. Ikävä kyllä jouduttiin painimaan todellisuuden kanssa, että kenestä näitä tarinoita kerrotaan ja miksi, Tola selittää. 

(kuva: Sami Kuokkanen)

Viime vuonna elokuva sai kuitenkin vihreää valoa, mutta ongelmia tuotti myös pääroolien näyttelijöiden omat aikataulut. Tola kertoo Kotoselle, etteivät "he ole suinkaan mitään kiikkustuolimummoja", vaan Uotila, Sella ja Pakkasvirta ovat roolihahmojensa näköisiä siinä mielessä, että he ovat aktiivisia ja kiinni työelämässä. 

Juuri vanhempien henkilöiden näkeminen toiminnallisena osana yhteiskuntaa ja heidän arvonsa esiintuominen on ollut Tolalle tärkeää elokuvassa. 

- Tärkeää on ollut asti asti se, että vanhemmat ihmiset näytetään ihmisinä eikä vanhuksina, jotka ovat jotenkin passiivinen osa yhteiskuntaa. Halutaan kertoa tarina, jossa nämä naiset ovat aktiivisia ja jollakin tapaa heijastaa sellaisia teemoja, joihin voi samaistua aika monen ikäiset ihmiset. Tämä ei ole elokuva vanhuksilta vanhuksille, vaan vähän eri kulmasta vanhemmat ihmiset ja naiset näyttävä elokuva, Tola kuvailee. 

Katso elokuvan traileri alta.

Lue myös: Pamela Tola, millaista on näytellä oman puolison kanssa?

Lue myös: Lapsena orvoksi jäänyt Pamela Tola: Nuorena joulu oli ahdistavaa aikaa

Kilpailut

Uusimmat