Kuva: AOP

Victoria's Secretia varjostaa seksuaalisen häirinnän kohu - yksi uhreista huippumalli Bella Hadid

03.02.2020 18:45 - Milena Raappana

Syytökset kohdistuvat etenkin johtoasemassa olleeseen Ed Razekiin.

Alusvaatebrändi Victoria's Secretin alamäki jatkuu. Viime elokuussa merkki ilmoitti peruvansa vuosittaisen spektaakkelimaisen muotinäytöksensä. Samoihin aikoin yli 100 Victoria's Secret -mallia allekirjoitti kirjeen, jossa he vaativat muotialaa sitoutumaan suojelemaan malleja seksuaaliselta häirinnältä.

The New York Timesin syventyy tuoreessa artikkelissaan kulttimaineeseenkin nousseen brändin sisällä vellovaan häirintään, kiusaamiseen ja misogyniaan. 

Kohun keskiössä on entinen Victoria's Secretin sisaryhtiö L Brandsin johtoasemassa oleva Ed Razek. Hänen sanotaan muun muassa yrittäneen suudella malleja, pyytäneen heitä istumaan sylissä ja tarttuneen yhtä haarovälistä. 

Monet yrityksen johtajat olivat varoittaneet L Brandsin multimiljonääriperustaja Leslie Wexneriä Razekin käytöksestä. Naiset, jotka valittivat, joutuivat koston uhreiksi. Yksi heistä oli malli Andi Muise, jota ei enää palkattu Victoria's Secretin muotinäytöksiin valitettuun epäasiallisesta käytöksestä.

Razek muun muassa kutsui Muisen yksyityiselle illalliselle vuonna 2007. Tuolloin 19-vuotias Muise oli omien sanojensa mukaan innoissaan päästessään kehittämään ammatillista suhdetta yhteen muodin vaikutusvaltaisimmista miehistä. 

The New York Times mukaan matkalla illalliselle Razek yritti suudella Muisea, joka esti lähentelyn. Neljän kuukauden ajan mies lähetti Muiselle intiimejä sähköposteja, joissa hän muun muassa ehdotti heidän muuttavan yhteen. 

"Tarvitsen seksikkään paikan, jonne voin viedä sinut", Razek kirjoitti. 

Ed Razek kuvassa oikealla katsottuna kolmantena. Vasemmassa reunassa Victoria's Secretin luottovalokuvaaja Russell James, jota myös syytetään epäasiallisesta käytöksestä. (kuva: AOP)

Torjuttuaan toisen illalliskutsun Muise huomasi, ettei häntä ensimmäistä kertaa neljään vuoteen valittu vuoden 2008 Victoria's Secretin muotinäytökseen. 

Myös huippumalli Bella Hadid on joutunut Razekin seksuaalisen häirinnän kohteeksi. Useampi henkilö kertoi vuoden 2018 näytöksen sovituksesta, jossa Razek oli silmäillyt Hadidia ja sanonut alusvaatteita mittaileille henkilöille:

"Unohtakaa pikkuhousut."

Razekin mielestä isompi kysymys oli, antaisiko ohjelman lähettäjä Hadidin kävellä "muotinäytöksessä täydellisissä rinnoissaan". Samassa sovituksessa Razek oli asettanut kätensä toisen mallin haaroväliin. 

Häirintä on kohdistunut myös brändin muihin työntekijöihin. Razek on muuassa kommentoinut työntekijän ulkonäköä ja painoa julkisesti usein ihmisten läsnäollessa. 

Valituksia on myös tullut brändin luottovalokuvaajasta Russell Jamesista, joka oli Razekin hyvä ystävä. James pyysi joitain malleja kuvaussessioiden jälkeen poseeraamaan alasti ilmaiseksi, sillä alastonkuvat eivät lukeutuneet heidän sopimuksiinsa. 

Malli Bella Hadid on myös joutunut Ed Razekin häirinnän kohteeksi vuoden 2018 muotinäytöksen sovituksessa. Kuva kyseisen vuoden näytöksestä. (kuva: AOP)

Näillä kuvilla James kerrytti portfoliotaan ja myöhemmin hän käytti alastonkuvia vuonna 2014 ilmestyneessä Angels-kirjassaan. Hänen lakimiehensä mukaan Jamesilla oli mallien lupa käyttää valokuvia 

Razek itse kiistää syytökset ja vastasi The New York Timesille sähköpostitse, että "raportoidut syytökset ovat epätosia, väärinymmärrettyjä ja irrotettu kontekstista."

"Olen ollut onnekas, kun olen saanut työskennellä lukemattomia maailmaluokan mallien ja lahjakkaiden ammattilaisten kanssa ja olen todella ylpeä yhteisestä kunnioituksesta toisiamme kohtaan", Razek jatkoi viestiään. 

Lue myös: Uusi festaritrendi lähtöisin Victoria's Secret muotinäytöksistä - uskaltaisitko pukea päällesi?

Lue myös: Miltä näyttävät lähes miljoonan euron arvoiset rintaliivit? Viettelevä kuva kertoo

Lähde: The New York Times

Kilpailut

Uusimmat