Rosa Siliämaa kasvoi aikuiseksi Uuden päivän parissa - sen jälkeen koko elämä meni uusiksi

03.03.2020 16:15 - Henna Koste

Merkityksellisin kohtaaminen

Sarjan lopettamisesta Rosa sai tiedon sähköpostilla syksyllä 2016.  Hän oli kollegan kanssa matkalla ulkokuvauksista. 

- Ensireaktio oli järkytys. Muutaman minuutin päästä aloimme jo miettiä, mitä kaikkea teemme seuraavaksi elämässä. Tieto tuli pari vuotta aiemmin eli meillä jatkuivat vielä pitkään kuvaukset. Tiesimme alusta asti, että tämä kestää jonkin aikaa, Rosa sanoo ja jatkaa, että hänen kohdallaan tunnelma oli positiivisen odottava. 

Rosa kertoo halunneensa tehdä oman kehityksenkin kannalta jotain muutakin. Sarjan fanit ottivat uutisen lopettamisesta vastaan haikeudella. Rosa on saanut huomata Uusi päivä -sarjan tärkeyden ihmisten elämässä, yllättävissäkin paikoissa. 

- Tapasin vähän aikaa sitten ihanan tytön bussissa, joka lähestyi minua. Hän kertoi, ettei hänellä ollut lapsena niin paljon kavereita. Hän koki, että Vilma oli hänen paras kaverinsa, vaikka se olikin yksipuolinen suhde. Hän kävi samanlaisia asioita läpi kuin Vilma. Hänelle Vilman olemassaolo on ollut ehkä henkilökohtaisempaa kuin minulle. Suhde on ainakin erilainen. Vilman hahmo on ollut merkityksellinen monelle. Minulle merkityksellistä on ollut koko kokemus; käsikirjoitusten lukeminen, teknisten näyttelijätöiden oppiminen, haastattelut ja fanien tapaaminen, Rosa kuvailee. 

Ehkä merkityksellisimmäksi kokemukseksi Rosa nostaa Uusi päivä -vuosilta erään 12-vuotiaan fanin tapaamisen. Tuolloin Rosa näytteli viimeisiä vuosiaan sarjassa. 

- Hänellä oli silmäsairaus, hän oli menettämässä hiljalleen näköään. Hän oli listannut muutamia asioita, joita hän haluaa vielä elämässä nähdä, Rosa kertoo. 

Niihin kuuluivat Uusi päivä -sarjan tuotannon näkeminen ja Vilman näyttelijän tapaaminen.

- Se tuntui minulle hirvittävän merkitykselliseltä, että joku ihminen ajattelee, että olen yksi niistä asioista, joita hän haluaa nähdä. Siinä konkretisoitui näyttelijän uralta se, mikä merkitys tuolla sarjalla on ollut.

Rosa kertoo, että fani tuli studiokierrokselle. Hän kyseli näyttelijöiltä ja näyttelijät kyselivät häneltä. Lopuksi otettiin yhteiskuvia. 

- On ehkä vaikeaa löytää yhteiskunnallista merkitystä Uuden päivän tekemisestä, mutta on ihanaa, että löytää sen, kuinka se on ollut jollekin ihmiselle henkilökohtaisesti noin tärkeää, Rosa hymyilee. 

Kolme joukosta poissa

Rosa sai ympärilleen UP-vuosien aikana monia hänelle merkityksellisiä ihmisiä, joiden kanssa hän teki tiivisti töitä yhdessä. Sarjan viimeisinä vuosina tuotantoryhmä kohtasi monta suru-uutista. Sarjassa Rosan Asko-isää näytellyt Antti Majanlahti menehtyi syksyllä 2017. Hanna-Riikka Siitonen menehtyi heinäkuussa 2018. Hän näytteli Uudessa päivässä Lissua ja työskenteli myös musiikkituottajana. Henrik Paltamoa näytellyt Tapani Perttu menehtyi myöskin heinäkuussa 2018. 

Kun asian ottaa esiin, Rosa hiljenee. 

- Ne olivat erilaisia tapauksia. Hanna-Riikka ja Tapani Perttu olivat tavallaan tiedossa. Heillä oli terveydellisiä haasteita. Sitä elettiin koko ajan. Antin tapaus tuli täysin puskista. Hän opetti minulle paljon elämästä, ja miten hän elämän näkee. Olen paljon omaksunut niitä ja ne tulevat usein mieleen. Tuntuu vaikealta ajatukselta, että hän on pois. Siihen ei osannut varautua, Rosa sanoo hiljaa.

- Pääasiallisesti olen tehnyt uranvaihdon, eikä tarkoitukseni ole erityisesti pyrkiä tulevaisuudessa näyttelijän töihin. Toivon seuraavaksi voivani muuttaa maailmaa paremmaksi uusien teknologioiden ja erityisesti lohkoketjujen parissa. Uskon ja toivon kuitenkin, että jatkossakin tulen välillä tekemään pieniä projekteja myös näyttelijänä, Rosa sanoo. (kuva: Emmi Moilanen)

Koko elämä uusiksi

Mitä tapahtui, kun Rosa lopetti seitsemän vuoden jälkeen Uudessa päivässä?

- Laitoin elämän uusiksi monella eri tavalla. Aloitin kesäharjoittelussa nykyisessä työpaikassani. Myin taloni Tampereella ja muutin Helsinkiin. Päätin seitsemän vuotta kestäneen parisuhteen, Rosa listaa.

Rosa lähti maailmanympärimatkalle kesäharjoittelun jälkeen. Helsinki on tehnyt vaikutuksen Rosaan myös uutena kotikaupunkina. Rosa asuu kantakaupungissa. 

- Täällä ihmiset ovat ehkä vähän rohkeampia. Isompaan kaupunkiin mahtuu enemmän erilaista. Tykkään siitä, että persoonat uskaltavat olla persoonia, Rosa hymyilee.

Vuonna 2014 Rosa aloitti kauppatieteiden opiskelun yliopistossa.

- Silloin tajusin, ettei minusta ehkä tule näyttelijää. Sydämeni ei palanut sille tarpeeksi, Rosa sanoo.

- Olen ollut Accenturella pari vuotta - ensin harjoittelijana ja koulun ohella. Nyt olen ollut vakkarina puolisen vuotta. Olen opiskellut pääaineenani vakuutustieteitä. Teen vakuutusalan konsultointia ja olen erikoistunut lohkoketjuteknologiaan, Rosa kertoo. 

Naisen silmissä syttyy valo, kun hän saa kertoa tietämättömälle tarkemmin, mitä se tarkoittaa. 

- Mietin työssäni esimerkiksi sitä, miten kaikki Suomen vahinkovakuuttajat voisivat luoda sillä verkon ja tehdä yhteistyötä, vaikka he ovat kilpailijoita keskenään - uudenlaisia yhteistyömalleja. Se on todella mielenkiintoista, vakuutusalan konsulttina työskentelevä Rosa iloitsee. 

Hän kuvailee olevansa tällä hetkellä unelmatyössään vakuutusalan ja teknologian leikkauspisteessä.

Entä mistä Rosa unelmoi?

- Haaveilen siitä, että ennen kuin kuolen, olen tuonut tähän maailmaan enemmän hyvää kuin pahaa. Mietin hirveästi, mitä ne asiat voisivat olla. Vaikka tekisin mitä hienoa täällä, kuinka pitkään hyvä energia jatkaa olemassaoloaan. Jatkaako se sata vuotta? Keiden alulle panemat asiat vaikuttaisivat vielä tähän maailmaan sadan vuoden jälkeenkin? Ehkä silloin olisi parempi ajatella, että keskityn tähän aikaan ja luomaan tästä ajasta ja hetkestä mahdollisimman hyvän, Rosa muotoilee.

- Kun tekee pienet asiat hyvin, sitten isot asiat tulevat luonnostaan.

Hän sanoo esimerkiksi, että ala-asteen tanssitunnilla tarkasti opeteltu koreografia oli hyödyksi Uuden päivän koekuvauksessa.

- Kun teet pienet asiat hyvin, ehkä elämä antaa myöhemmin isompia vastuita. Siitä unelmoin, että voin kasvaa ihmisenä, hyväksi johtajaksi ja kantaa isoa vastuuta, jolla voi luoda jotain hyvää tähän maailmaan, Rosa sanoo. 

Lue myös: Apua olen niin innoissani! Kekkasin miten unelmat toteutuvat ihan oikeasti!

Lue myös: Muistatko Salkkarit-Tuomon? Ville Seivo toteuttaa Vaasassa uusia unelmia, mutta palaa vielä ruutuun

Suosittelemme

Kilpailut

Uusimmat