Kuva: Emmi Moilanen

Uupumus aiheutti laulaja Sini Yaseminille valveunet, varoituksen psykoosista ja valaistumisen

06.03.2020 15:15 - Milena Raappana

Burn out sai pitkään musiikkia tehneen artistin ymmärtämään, että jostain on luovuttava. Irtisanoutuminen tipautti elintason, mutta oli artisin elämän parhain päätös.

Valuvaa maalia, mallinukkejen käsiä ja hempeän sinisiä sävyjä, joiden keskellä laulaja-lauluntekijä Sini Yasemin Eira katsoo tiivistii kameraan.

Tänään herkän Paijaan-biisin, joka kertoo ikävästä ja kaipuusta rakkainta kohtaan, julkaisseen artistin Instagram-tilillä sukelletaan tuoreiden kappaleiden visuaaliseen maailmaan. 90-luvun musavideokulttuurin ja MTV:n parissa kasvaneelle Sinille visuaalisuus on aina ollut tärkeä osa luovuutta ja musiikkia. 

Tämä näkyy myös alkuvuodesta julkaisteen Mayday-biisin lyhyellä teaser-videolla, jossa cd-soitin sylkee paistettuja kananmunia, sormia dippaillaan vesilaseihin ja kieli käy niin lankapuhelimen luurilla kuin sormien välissä. 

Jos päivitys ei näy, voit katsoa sen täältä.

"Kirjoittaminen on aina ollut tapa pysyä hengissä"

Paijaan on osa rehellistä ja artistin minä-kuvan syntyä käsittelevää albumia, joka julkaistaan syksyllä. Moni levyn kappaleista on syntynyt kivuttomasti, kuin itsestään, samalla, kun Sini on kirjoittanut kappaleita muille musiikin tekijöille.

Moni artisti kertoo musiikin tekemisen ja kirjoittamisen olevan tietynlaista terapiaa. Sinille se on tapa tuoda omia tunteitaan näkyviksi.

- Olen aina ollut todella huono puhumaan tunteistani. Toki olen pyrkinyt työstämään sitä vuosien varrella, mutta en ole edelleenkään superhyvä. Kirjoittaminen on aina ollut tapa pysyä hengissä ja pitää oma pää balanssissa, Sini kertoo Voice.fi:n haastattelussa.

Kaveripiirissä ja läheisten keskuudessa hän on tunnettu siitä, että linkkailee eri kappaleita kuunneltavaksi, jotka kuvastavat hänen sisällään myllertäviä fiiliksiä.

- Muuten en puhu enkä pukahda, mutta olen se ärsyttävä frendi, joka täysin puskista linkkailee biisejä. Kaverit miettivät, että okei, yritätkö sanoa tällä jotain, Sini naurahtaa.

(kuva: Emmi Moilanen)

"En ole vielä tehnyt urallani läpimurtoa"

Musiikkia läpi elämänsä tehnyt artisti on omien kappaleidensa lisäksi tehnyt yhteistyötä tunnettujen suomalaisten eturivin artistien, kuten RaappananKasmirin, Nelli Matulan ja Ida Paulin, kanssa ja päässyt kirjoittamaan kappaleita niin kotimaisille kuin ulkomaalaisillekin artisteille.

Mutta kokeeko hän tehneensä läpimurtoa urallaan?

- Se on tosi suhteellinen käsite, mikä on läpimurtoa itselleen ja mikä uran kannalta. Uran kannalta koen, että en ole sitä vielä tehnyt, mutta uskon sen olevan tulossa. Siihen on vielä muutamia steppejä, Sini kuvailee.

- Olen itse kuitenkin superylpeä siitä, missä olen tänä päivänä. Perfektionistiluonteena löydän aina jotain parannettavaa ja korjattavaa. Liian harvoin tulee mietittyä ja pysähdettyä, että vitsi, miten siistejä juttuja teen nyt. Eli omassa elämässäni olen tehnyt läpimurron ja päässyt sinne, minne olen aina halunnutkin.

Uupuminen toi valveunet, varoituksen psykoosista ja valaistumisen

Musiikkiuralla eteneminen ei kuitenkaan ole tullut ilmaiseksi. Ennen täysipäiväiseksi artistiksi hyppäämistä Sini työskenteli vakuutusyhtiössä eläinkorvausasioiden parissa. Hän käsitteli muun muassa koirien, kissojen ja hevosten vakuutusasioita ja tulkitsi eläinlääketiedettä.

Samalla täysipäiväisten työpäivien ohessa hän teki musiikkia iltaisin ja öisin studiolla. Pian tähti huomasi olevansa niin uupunut, että vajosi muutaman kerran töissä valveuneen. Lääkärin huolestuminen ja varoitus psykoosiin vajoamisesta sai Sinin miettimään, mitä todella haluaa arjeltaan.

- Ymmärsin, etten vain pysty tekemään kaikkea samaan aikaan, että nyt on aika luopua tästä ja olla valmis luopumaan myös tietystä elintasosta musiikin panostamisen takia.

Irtisanoutuminen ja hyppy tyhjän päälle oli selkäpiitäkarmaisevaa.

(kuva: Emmi Moilanen)

- Olin tottunut tienaamaan hyvän summan rahaa ja mulla oli tosi magee kämppä ja tietty elintaso. Sitten yhtäkkiä oltiin täysin vastakohdassa, jossa miettii, mistä saa ensi kuussa rahaa.

Kokemus loppuun palamisesta ei kuitenkaan muistunut mieleen uran alussa, jolloin töitä piti tehdä urakalla. Sini istui päivittäin studiolla ja viikonloput kuluivat keikkaillessa.

- Koin, että se oli osa sitä uran alkua, että on pakko puskea kovaa duunia, yrittäjänä varsinkin. Silloin tuli pidettyä itsestään huonompaa huolta. Nykyisin olen lisännyt arkeen kuntoilua ja mulla on koira, jonka kanssa tulee puuhailtua. Otan välillä jopa lomaa itselleni, Sini hymyilee.

Rauhoittuminen näkyy myös artistin keväässä ja kesässä. Hän keskittyy keikkailun sijaan musiikin kirjoittamiseen. Hektisyyden kaikkoaminen näkyy myös syksyllä ilmestyvässä albumissa.

- Se on paljon rehellisempi, aidompi ja selkeämpi kokonaisuus, kun olen saanut rauhassa tehdä. Silloin, kun aloitin artistina, oli tällainen sinkutus-kulttuuri eli mennään hitti kerrallaan ja sitten katsellaan, mitä tapahtuu. Olen aina ollut kokonaisuuksien ja albumien rakastaja.

Lue myös: Rokkityttö Sini, 26, räjäytti potin dancehall-feattauksella: "Löysin itsestäni uuden puolen"

Lue myös: Suomalaiset laulajakaunottaret törmäsivät toisiinsa juhlahumussa: "Tämmöinen kamu löytyi"

Kilpailut

Uusimmat