Kuva: AOP

Julkkikset ongelmissa detox-teen mainostamisesta - Cardi B ja useat muut saivat varoituskirjeen

11.03.2020 10:15 - Milena Raappana

Yhdysvaltain kauppakomissio on puuttunut detox-teen vaikuttajamarkkinoijien puutteellisiin somemerkintöihin ja merkin vahvistamattomiin terveysväitteisiin.

Useiden julkisuuden henkilöiden mainostama detox-tee-merkki Teami on joutunut Yhdysvaltain kauppakomission (FTC) syyniin. 

Merkin vaikuttajamarkkinoijat, kuten räppäri Cardi B ja laulaja Jordin Sparks, eivät kauppakomission mukaan ole merkanneet tarpeeksi selkeästi Instagram-päivitystensä olevan maksettuja mainoksia. Lisäksi Teamin lupaamat terveysvaikutukset ovat vahvistamattomia.

Buzzfeed News -julkaisun uutisen mukaan merkki lupaa nettisivuillaan tuotteiden taistelevan syöpää vastaan, avaavan valtimoita, lopettavan migreenejä ja hoitavan flunssaa. Brändi myös kirjoittaa dieettituotteidensa polttavan rasvaa, tehostavan aineenvaihduntaa ja aiheuttavan merkittävää painonpudotusta. 

Buzzfeed News kertoo, että FTC harvoin puuttuu vaikuttajien tekemiin kaupallisiin Instagram-päivityksiin, vaikka sillä onkin tietyt määräykset asiallisista merkinnöistä. Aikaisemmin kauppakomissio on ryhtynyt lakitoimiin itse brändiä kohtaan, mutta tämä on ensimmäinen kerta, kun se ylettää vaatimuksensa vaikuttajiin saakka. 

Teamin vaikuttajien kohdalla se onkin puuttunut Instagram-päivityksiin, joissa on kyllä merkintä mainoksesta, mutta kuluttaja näkee sen vasta sen jälkeen, kun on painanut nähdäkseen lisää kuvatekstiä. 

Kymmenen vaikuttajaa on, joihin lukeutuvat Cardi B, Jordin Sparks, tv-juontaja Adrienne Bailon, näyttelijä Alexa PenaVega, malli Brittany Renner, tosi-tv-tähti Darnell Nicole, näyttelijät Jenicka Lopez ja Leyla Milani, sometähti Princess Mae Love ja fitness-vaikuttaja Katya Elise Henry, ovat saaneet FTC:ltä varoituskirjeen, jossa heitä vaaditaan kertomaan, miten he aikovat jatkossa merkitä mainoksensa asianmukaisesti. 

Aikaisemmin maksettuja somepäivityksiä Teamille tehneet vaikuttajat, kuten Kylie Jenner ja Demi Lovato, eivät saaneet kirjettä. 

FTC on sopinut Teamin kanssa, että brändi maksaa miljoonan dollarin eli noin 880 200 euron sakon, mikä siirretään suoraan asiakkaille. Kuluttajien identifointi kuitenkin vie oman aikansa. Tämän lisäksi Teami on suostunut tekemään kliiniset testaukset ihmisillä todistaakseen terveysväitteensä.

Lue myös: Australian maastopaloissa auttanutta alastonmallia syytetään somessa ihmiskaupasta: "Epäilyttävää"

Lue myös: Instagram poisti homoparin suutelukuvan, ihmiset raivostuivat: "Oksettavaa toimintaa"

Lähde: Buzzfeed News

Kilpailut

Uusimmat