Kuva: Shutterstock

Yli 500 hengen yleisötilaisuudet perutaan Suomessa - keikat, messut ja urheilutapahtumat jäihin

12.03.2020 14:11 - Roy Kokkonen

Hallitus on päättänyt, että kaikki yli 500 hengen tilaisuudet perutaan toukokuuhun loppuun saakka.

Hallitus on neuvotellut tänään koronavirustilanteesta ja julkaissut suositukset koronaviruksen leviämisen hillitsemiseksi. Kaikki yli 500 hengen yleisötilaisuudet perutaan toukokuun loppuun asti. Hallituksen tavoitteena on hidastaa epidemian leviämistä. Suomessa on todettu tällä hetkellä yli 100 koronavirustartuntaa.

Tämä tarkoittaa sitä, että kaikki yli 500 hengen keikat ja messut joudutaan perumaan. Urheilutapahtumat voidaan pelata tyhjille katsomoille. Muun muassa Helsingin IFK tiedottaa, että torstain HIFK-JYP otteluun ei päästetä yleisöä. 

- Tämä aikataulu ja linjaus tulee THL:n suosituksista. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että sosiaali- ja terveysministeriö ohjeistaa aluehallintovirastot antamaan määräyksen, joka pohjautuu tartuntatautilakiin, pääministeri Sanna Marin kertoi tiedotustilaisuudessa..

Vastaaviin toimiin on jo ryhdytty eri puolella Eurooppaa. Italiassa kaikki yleisötapahtumat ovat kielletty. Ruotsissa yli 500 henkilön yleisötapahtumat on peruttu. Oslossa suljetaan kaikki koulut. Tanskassa pääministeri kehotti jo viime viikolla perumaan yli tuhannen henkilön yleisötapahtumat.

Olemme aiemmin uutisoineet lukuisista tapahtumista, jotka on jo peruttu pandemian takia. Hallituksen päätöksen myötä lista kasvaa hurjalla määrällä.

Vuonna 2020 järjestetään jääkiekon MM-kilpailut, jalkapallon EM-kilpailut ja Tokion kesäolympialaiset, jotka kaikki ovat vaakalaudalla. Pandemian leviämisestä huolimatta olympialaisten perumista ei ole vielä edes harkittu, kertoo The Guardian.

Virustilanne on vaikuttanut huomattavasti matkustamiseen. Ulkoministeriö ei enää muuta yksittäisiä matkustustiedotteita. Ministeriön tiedotteen mukaan kaikkea matkustamista tulee välttää. Yhdysvallat on tänään kieltänyt maahantulon Euroopasta, Isoa-Britanniaa lukuun ottamatta.

Maailman terveysjärjestö WHO on luokitellut COVID-19 koronaviruksen pandemiaksi. 

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos on julkaissut ohjeet, kuinka koronavirustartunnalta voi välttyä:

- Pese käsiä vedellä ja saippualla ainakin 20 sekunnin ajan. Kädet kannattaa pestä erityisesti kun tulet ulkoa sisään, aina wc-käynnin jälkeen tai kun olet niistänyt, yskinyt tai aivastanut

- Jos vettä ja saippuaa ei ole saatavilla, käytä alkoholipitoista käsihuuhdetta.

- Vaihda kotona käsipyyhkeitä usein ja käytä kodin ulkopuolella kertakäyttöpyyhkeitä.

- Älä koskettele silmiä, nenää tai suuta, ellet ole juuri pessyt käsiäsi.

- Vältä suuria väkijoukkoja ja läheistä kosketusta henkilöön, jolla on hengitystieinfektio.

- Julkisilla paikoilla ja väkijoukoissa pidä vähintään metrin etäisyys muihin erityisesti, jos joku yskii tai aivastaa

Lue myös: Koronavirus uhkaa viihdevuotta 2020 - listasimme tapahtumat, jotka on jo peruttu

Lue myös: Listasimme kaikkien tuntemat hitit, joissa on 20 sekunnin kertosäe käsienpesua varten - ota haltuun

Lähteet: ValtioneuvostoTHL, The Guardian

Otsikkoa muokattu 12.3. klo 15:15: Muutettu aiempi otsikko "Yli 500 hengen yleisötilaisuudet kielletään Suomessa - keikat, messut ja urheilutapahtumat pannassa" sanamuodoiltaan lievemmäksi.

Kilpailut

Uusimmat