Kuva: AOP

Tänään tv:ssä: Koko 2000-luvun parhaaksikin valitun albumin syntytarina

09.05.2020 07:15 - Iiro Myllymäki

Amy Winehousen Back to Black käsittelee raastavia sydänsuruja.

Rockin klassikkolevyt -sarjassa kerrotaan Amy Winehousen Back to Black -albumin syntytarina. Vuonna 2006 julkaistu albumi on naisen toinen, ja se sinkaisi brittinaisen todelliseen maailmanmaineeseen. Albumia on myyty hurjat yli 16 miljoonaa kappaletta, ja se toi Winehouselle peräti viisi Grammy-palkintoa.

Suosiolla oli rankka kääntöpuolensa, kun Amy Winehouse syöksyi yhä syvemmälle päihteiden ja epäonnisen rakkauden kurimukseen. Back to Black jäikin naisen viimeiseksi levyksi, kun hän kuoli traagisesti vuonna 2011 alkoholimyrkytykseen. Nainen oli menehtyessään vain 27-vuotias.

Rockin klassikkolevyt -ohjelmassa keskitytään kuitenkin upeaan musiikkiin traagisen elämäntarinan sijaan. Ohjelmaa varten on haastateltu levyn parissa työskennelleitä muusikoita, studiotyöntekijöitä ja albumin retrosta soul-soundista vastanneita tuottajia Mark Ronsonia ja Salaam Remiä. Haastatteluista käy ilmi, että vaikka Winehousen kirjoittamat kappaleet käsittelivät pitkälti sydänsuruja ja pettymyksiä rakkaudessa, tekoprosessiin kuului myös paljon huumoria ja lämpöä.

Albumia on kiitelty paljon riipaisevasta omakohtaisuudesta. Winehousen laulusta kuulee, että jokaisen sanan taustalla on elettyä elämää.

- Teen lauluja tunteista, joita en osaa muuten käsitellä. Jos en tiedä, mitä tehdä, kirjoitan laulun. Siksi lauluni kertovat usein jostain traumasta, Winehouse on sanonut.

Levyllä laaja vaikutus

Back to Blackin suosio ja merkitys eivät ole haalentuneet vuosien saatossa, päinvastoin. Levy valittiin esimerkiksi viime vuonna The Guardianin listalla koko 2000-luvun parhaaksi. Valintaa perustellessaan The Guardianin kriitikko Alexis Petridis ottaa esille, miten vaikutusvaltainen kyseinen albumi oli ja miten monia jäljittelijöitä sen perässä seurasi.

”Vaikka albumin irrottaisi sen vaikutuksesta ja sen kappaleiden taustatarinasta, jäljelle jää upea albumi. Se on odottamaton ja omanlaatuisensa luovuuden ryöpsähdys, joka vetoaa tunnetasolla joka kuuntelukerralla. Se tuntuu läpäisemättömältä, sellaiselta albumilta, jota kuunnellaan ja josta puhutaan vielä vuosikymmenien päästä”, Petridis kirjoittaa.

Albumin pääset kuuntelemaan alta.

Rockin klassikkolevyt: Amy Winehouse
Yle Teema & Fem
23.30

Lue myös: Amy Winehouse olisi täyttänyt tänään 35 vuotta - upeasti alkanut ura päättyi karulla tavalla

Lue myös: Amy Winehousen isä uskoo tyttärensä haamun liikkuvan talossaan: "Hän katselee minua"

Lähteet: Yle, The Guardian

Kilpailut

Uusimmat