Kuva: YouTube/BBC News Africa

Mistä korona-ajan suosituin meemi on peräisin? Jäljet johtavat sekä Venäjälle että Ghanaan

08.05.2020 08:15 - Roy Kokkonen

Tänä keväänä viraaliksi nousseen, mustalla huumorilla kyllästetyn meemin tausta on vanhempi kuin arvaisikaan.

Kaikki, jotka ovat katsoneet TikTok-videoita, tietävät mustaa huumoria viljelevän meemin, jossa jonkin onnettomuuden tapahtuessa video leikkaantuu tanssiviin arkunkantajiin. Taustalle pärähtää soimaan tarttuva EDM-biisi.

Karanteenin turruttamien päivien piristykseksi on syntynyt viime kuukausien aikana tuhansia meemejä, mutta jostain syystä juuri tämä makaaberi arkunkantotanssi on muodostunut helposti nieltävän meemiviihteen symboliksi.

Meemi tunnetaan internetissä nimillä Coffin Dance ja Dancing Pallbearers. Sen ensimmäisestä versiosta ei ole tarkkaa tietoa. Know your meme -sivuston mukaan ensimmäinen tiedossa oleva versio julkaistiin TikTok-palvelussa tämän vuoden helmikuussa.

Jos upotus ei näy, voit katsoa sen täältä.

Jos upotus ei näy, voit katsoa sen myös täältä.

Taustalla soiva kappale on vuonna 2010 julkaistu pikkuhitti Astronomia. Kyseessä on venäläisen musiikintekijän, Tony Igyn tekemä kappale. Se on ollut suosittu kappale Venäjällä jo usean vuoden ajan, minkä lisäksi useat DJ:t, kuten Tiësto, ovat soittaneet sitä keikoillaan.

Astronomiasta on tehty lukuisia versiointeja ja remixejä. Suosituin niistä on hollantilaisen Vicetonen vuonna 2014 julkaisema versio. Juuri tuo levytys on lukuisten meemivideoiden taustalla.

Video kuudesta tanssivasta arkunkantajasta on puolestaan lähtöisin Ghanasta. Kyse on ammattiarkunkantajista, jotka keksivät lisätä koreografiaa kantamiseen. Tanssimisesta veloitetaan ekstraa. Ryhmä tuli ensimmäisen kerran julkisuuteen vuonna 2017, kun BBC uutisoi asiasta. Meemeihin editoitu tanssi on peräisin juuri tuolta videolta.

Meemivideot ovat nostaneet Astronomian valtavaan suosioon. Tällä viikolla jopa kaksi eri versiota kappaleesta on Spotifyn Global Viral 50 -listan kymmenen suosituimman kappaleen joukossa. Pelkästään Tony Igyn ja Vicetonen versiota on kuunneltu yli 90 miljoonaa kertaa Spotifyssa.

Kappaleen venäläinen säveltäjä suhtautuu suosioon kylmän viileästi.

- Olen lauluntekijä, joten teen musiikkia tilauksesta. En kokenut mitään tunteita kappaleen lähtiessä viraaliksi. Se on vain hauska meemi, Igy kertoo Variety-lehdelle.

Vicetone puolestaan odottaa innolla pääsevänsä soittamaan kappaletta taas keikoilla.

- Vanhat fanimme ovat innoissaan, ja useat uudet fanit ovat tutustuneet muuhun tuotantoomme. Kappaletta oli katsottu jo 34 miljoonaa kertaa YouTubessa ennen tätä kevättä, joten se oli pärjännyt jo aika hyvin ennestään. Emme malta odottaa, että pääsemme kiertueelle, kertoo Vicetonen Den Boer.

Jos upotus ei näy, voit katsoa sen myös täältä.

Lue myös: Parhaat korona-aiheiset meemit koottiin yhteen - pystytkö katsomaan hymyilemättä?

Lue myös: Ariana Granden käsienpesu-meemi nousi esiin koronaviruksen myötä, tähti vastasi: 'Vihaan teitä'

Lähteet: Variety, BBC News, Know your meme

Kilpailut

Uusimmat