Kuva: Eeva Helenius

IL: Esko Kovero kertoo totuuden legendaarisesta kesämainoksesta: "En tiedä, pilaanko illuusion"

06.07.2020 10:45 - Iiro Myllymäki

Näyttelijä kertoo Iltalehdelle, että todellisuudessa suomalaiskansallinen kesämainos kuvattiin keväällä Tukholmassa.

Reilut 20 vuotta sitten näyttelijä Esko Kovero nähtiin Tele NMT:n kesäisessä mainoksessa, josta monen mieleen on jäänyt miehen huudahdus.

- Laitoin saunan päälle, ja olutta on! Minä tarjoan! Kovero huutaa mainoksessa.

Mainoksessa mies lämmittää saunaa ja kutsuu vastarannalla olevan mökkinaapurin mukaan saunomaan. Lopulta vettä pitkin kantautunut huuto onkin saanut liikkeelle useammankin lähimökkeilijän.

Nyt Esko Kovero kertoo legendaarisen mainoksen teosta Iltalehden haastattelussa. Parhaiten Salattujen elämien Ismo Laitelana tunnettu Kovero paljastaa, että suomalaiskansallinen mökkimainos kuvattiin tosiasiassa Ruotsissa alkukeväällä. Kovero muistelee, että tuolloin Suomessa oli vielä lunta, ja kuvaukset tehtiin Tukholman saaristossa. Miehen mukaan Suomesta kuvauksiin lähti hänen lisäkseen vain käsikirjoittaja, ja koko muu tiimi oli ruotsalainen.

- En tiedä pilaanko koko illuusion, jos kerron kaiken... Mutta sielläkin oli vielä jäätä meressä niin paljon, että niitä ajettiin pois kuvista. Siellä täällä kellui pieniä jäälauttoja, Kovero kertoo Iltalehdelle.

Viileä ilma ei miestä kuitenkaan haitannut.

- Mulla oli erittäin hyvät pukijat ympärillä, joten ei kerinnyt tulla kylmä. Kyllä tällainen suomalaiseen kylmyyteen tottunut, vanha avantouimari kesti ne laiturikohtaukset ihan hyvin. Eihän siellä nyt mitään talvisodan aikaisia miinusasteita ollut, Kovero muistelee.

Lentävää lausetta heitellään edelleen

Mies kehuu koko työryhmää todella ammattitaitoiseksi. Hänen mielestään ainakin tuolloin ruotsalaiset olivat mainostuotannoissa selvästi suomalaisia edellä. Näyttelijät huomioitiin kuvauksissa hyvin, ja työryhmä pääsi nauttimaan pitkistä kahvitauoista ja kolmen ruokalajin ateriasta. Vaikka mainoksessa sauna laitettiinkin lämpiämään, työryhmä ei jäänyt saunomaan. Yhden työpäivän kestäneiden kuvausten päätyttyä Esko Kovero palasi suoraan takaisin Suomeen.

Mainoksen takana oli mainostoimisto Hasan & Partners Oy, ja se palkittiin vuoden mainoksena Voitto-mainoselokuvakilpailussa. Mainos on jäänyt hyvin suomalaisten mieliin, ja Kovero kertookin, että hän saa edelleen silloin tällöin kuulla mainoksen lentävää lausetta, etenkin näin kesäisin.

Mainoksen pääset katsomaan Iltalehden jutusta tästä linkistä.

Lue myös: Esko Kovero paljastaa, kuinka Salkkareiden putoamiskohtaus syntyi: "Ei stuntteja, kerralla purkkiin"

Lue myös: Kuinka monta kertaa Ismo Laitela on sanonut sarjassa suosikkisanansa - katso hulvaton kooste!

Lähde: Iltalehti

Kilpailut

Uusimmat