Kuva: AOP

Tänään tv:ssä: Matti Nykäsestä kertova menestyselokuva, jota mies itse vihasi

12.07.2020 17:15 - Roy Kokkonen

Matti-elokuvassa tositapahtumia on väritetty fiktiolla.

Aleksi Mäkelän vuoden 2006 elokuva Matti kertoo Suomen legendaarisimman mäkihyppääjän Matti Nykäsen tarinan. Osittain faktaan ja osittain fiktioon perustuvassa elokuvassa seurataan mäkikotkan menestystä sekä edesottamuksia, jotka herättävät huomiota ympäri maailman.

Nimikkoroolissa nähdään sittemmin myös kansainvälistä uraa tehnyt Jasper Pääkkönen. Pääkkönen oli keskeisessä roolissa myös elokuvan syntymisessä. Alkuperäinen idea elokuvasta tuli näyttelijältä jo 2000-luvun alkupuolella. 

Mäkelän ja Pääkkösen pohtima idea Nykäsestä kertovasta elokuvasta esiteltiin tuottaja Markus Selinille. Aluksi epäröityään Selin lämpeni ajatukselle ja elokuvan tuotanto alkoi.

Matissa todellisuuteen perustuvaan tarinan runkoon on liitetty fiktiivisiä elementtejä. Elokuvan ohjaaja Mäkelä kertoo tuotantoyhtiön verkkosivuilla, että jää katsojan pohdittavaksi, mikä on totta ja mikä tarua.

- Todellisuutta on jouduttu sepittämään, jotta elokuva säilyttäisi uskottavuutensa, Selin sanoo.

Elokuva oli julkaisuvuonnaan ylivoimainen tilastoykkönen, tuolloin sen näki yli 462 000 katsojaa. Nykänen itse ei kuitenkaan ollut tyytyväinen elokuvaan. Hän kertoi vuonna 2012 Ilta-Sanomien haastattelussa, että tunsi olonsa hyväksikäytetyksi elokuvaa tehdessä.

- Se minusta tehty elokuva oli pelkkää negatiivishakuista paskaa. Olin sitä tehtäessä kaljapäissäni täysin vietävissä. Taas kerran minua käytettiin hyväksi, Nykänen kuvaili tuolloin.

Nykäselle maksettiin elokuvasta. Tuottaja Markus Selin kertoi viime vuonna Esko Eerikäisen haastattelemana Radio Novan Sunnuntaibrunssi-ohjelmassa, että Nykänen sai kommentoida elokuvaa vasta ensi-illassa.

- Kun teimme Matin kanssa sopimuksen, idea oli se, että Matti ei suolaa sitä leffaa kesken tuotannon. Ensimmäisen kerran hän voi antaa kommentin leffasta ensi-illassa, kun hän katsoo sitä yhdessä Jasperin kanssa. Sitten hän saa puhua ja antaa haastatteluja, mutta siihen asti pitää olla hiljaa. Hän toimi sopimuksen mukaan ja hänelle maksettiin runsas korvaus, Selin kertoi tuolloin.

Katso elokuvan traileri alta tai täältä:

Matti
21:00
Nelonen

Lue myös: Markus Seliniltä kiinnostava fakta Matti-elokuvan tekoprosessista: Nykänen sai runsaan korvauksen

Lähde: Solar Films, Ilta-Sanomat

Kilpailut

Uusimmat