Kuva: Warner Music Finland

Ei vieläkään räppäri - Cledos paljastaa, miksi debyyttialbumi julkaistaan vasta nyt

14.08.2020 09:15 - Roy Kokkonen

On kulunut kolme vuotta Cledoksen ensihitistä. Sen jälkeen artisti on tiputellut singlejä tasaiseen tahtiin. Mahtipontisista musiikkivideoista ja erikoisista lyriikoista tunnettu mies kertoo Voice.fi:lle, miksi esikoisalbumia on saatu odottaa.

Still not a rapper, Cledos kuvailee itseään Spotifyssa.

21-vuotias modernista trap-tyylin rapmusiikista tunnettu artisti ei halua profiloitua räppäriksi. Hän kokee olevansa paljon muutakin. Taiteilija, jos joku titteli pitää valita.

- Jo kolme vuotta sitten olen sanonut, että haluan tehdä muutakin kuin rappiä, että älkää lokeroiko minua räppäriksi. Ihan siitä syystä, että joku päivä haluan tehdä musiikkia, joka ei ole rappiä. Uudella albumillakin on kappale, joka on kaikkea muuta kuin rappiä, Cledos kertoo Voice.fi:n haastattelussa.

Tänään julkaistu Ceissi on konseptialbumi, joka kertoo tarinan. Levyllä kuullaan hänen kahta keskenään kamppailevaa alter egoaan. Kahta eri tyylistä musiikkia. Kuin kaksi eri artistia, jotka kuitenkin ovat yhtä.

Cledos julkaisee esikoisalbuminsa vasta kolmen vuoden jälkeen ensimmäisestä singlestä, sillä vasta nyt hän kokee, että on saanut aikaiseksi kokonaisuuden, jolla on teema ja tarina.

- Ekaa kertaa musta tuntuu, että olen saanut aikaiseksi paketin, jossa on muutakin kuin pelkkää musaa.

Cledoksen debyyttialbumi Ceissi ja samanniminen lyhytelokuva julkaistiin tänään. (kuva: Warner Music Finland)

Visuaalisuus musiikkia tärkeämpää - lyhytelokuva on uusi aluevaltaus

Cledoksen musiikkivideoilla on panostettu erityisesti visuaalisuuteen. Visuaalisuus on albumilla entistä merkittävämmässä roolissa, sillä levyn yhteydessä julkaistiin lyhytelokuva, jolla kuullaan neljä kappaletta albumilta.

Lyhytelokuva on ensi askel kohti tulevaa. Puheesta kuulee, että artistilla on tavoitteita myös videoiden suhteen. Jo aiemmin julkaistuilla musiikkivideoilla on nähtävissä tarantinomaisia vaikutteita, jonka hän nimeää esikuvakseen.  

Hän on ohjannut ja käsikirjoittanut elokuvan yhdessä Kaverikarimin kanssa. Elokuva on olennainen osa albumia ja myös se käsittelee kahden alter-egon välistä dynamiikkaa.

- Lyhytelokuva on visuaalinen versio siitä albumista. Olen aina tykännyt panostaa ennemminkin estetiikkaan ja visuaalisuuteen, sillä ne ovat minulle tärkeämpiä kuin itse musa. Se vaikuttaa myös biisintekoon. Kun teen musiikkia, näen usein biisejä väreinä, hän paljastaa.

Nykypäivän trendi on julkaista uusia singlejä tasaisesti pitkin vuotta täyspitkien albumeiden sijaan. Myös perinteisten musiikkivideoiden merkitys on vähentynyt sosiaalisen median vaikutuksesta. Konseptialbumin ja lyhytelokuvan julkaisulla Cledos haluaa nostaa rimaa ja näyttää, että näinkin voi tehdä.

- Ajat muuttuu. Nykyään on mahdollista tehdä enemmän asioita, joita jengi vielä kolme vuotta sitten piti mahdottomina. Ei tarvitse noudattaa sitä peruskaavaa. Yksi pitkän tähtäimen suunnitelmiani on muuttaa tätä skeneä, ja sitä koitan tehdä näillä videoilla.

(kuva: Warner Music Finland)

Taiteilijanimi syntyi sattumalta

Cledoksen kappaleilla kuultava kieli on herättänyt mielenkiintoa jo vuonna 2017 julkaistusta Töis-kappaleesta lähtien. Slangi ja sanat, joita kappaleilla kuullaan, ovat kuitenkin Rastilasta kotoisin olevalle artistille ja hänen kaveriporukalleen osa normaalia arkikieltä.

Taitelijanimi Cledos ei sekään ole tavallisimmasta päästä. Artisti kertoo, että nimi syntyi sattumalta.

- Se on tosi outo ja tyhmä tarina. Oikea nimeni on Vladis, ja kerran yksi kaverini kirjoitti sen väärin muotoon Cledos. Ja siitä päivästä lähtien minua kutsuttiin Rastilassa Cledokseksi. Kun aloin tekemään musiikkia, niin otin sen artistinimekseni, hän nauraa.

Suomi-rap menossa oikeaan suuntaan

Hittien myötä myös julkisuus on tullut nuorelle artistille tutuksi.

- En aina muista, että olen artisti ja jonkin sortin julkisuuden henkilö. Jengi tunnistaa nykyisin enemmän ja puhuu paskaa enemmän. Vielä muutama vuosi sitten tuntui oudolta, kun jengi tunnisti minut julkisilla paikoilla. Oikeastaan vasta tänä vuonna olen alkanut tottumaan ajatukseen.

Suomi-rap on Cledoksen mielestä menossa parempaan suuntaan. Absolutistina tunnetun artistin mukaan aiemmin ainoa tie menestyä oli dokausbiisien kautta. 

- Ei niissä mitään vikaa ole, mutta nykyisin kun katsoo Suomi Top 50 -listaa, niin siellä on mukana myös oikeita uuden aallon rap-biisejä. Jengi voi tehdä oikeasti itselleen mieluisaa musaa ja päästä sinne sekä menestyä.

Tuolle listalle hän tähtää omalla musiikillaan, omien sanojensa mukaan isommalla profiililla kuin koskaan. Levyn nimi kuvaa kirjaimellisesti sitä, että artisti kokee koko konseptin olevan suuri case, tapaus.

- Albumi on jotain sellaista, mitä ei aikaisemmin ole tehty.

Voit katsoa Ceissi-lyhytelokuvan alta tai täältä:

Lue myös: Aikuistuva Isac Elliot on kokenut julkisuuden nurjan puolen - ystävä myi puhelinnumeron faneille

Lue myös: Lukas Leonin uudella biisillä kaikuja ahdistuksesta ja 5 vuoden suhteesta suomalaisräppärin kanssa

Kilpailut

Uusimmat