Kuva: © 2020 HBO Nordic AB. All rights reserved.

Suomalaisnäyttelijä loistaa uudessa ruotsalaissarjassa Björnstad - teema valitettavan ajankohtainen

18.10.2020 08:15 - Iiro Myllymäki

HBO Nordicin uudessa väkevässä alkuperäissarjassa käsitellään muun muassa vanhempien vaikutusta lastensa harrastuksiin ja koulukiusaamista, joista sarjassa näyttelevällä Tobias Zilliacusilla on omakohtaista kokemusta.

HBO Nordicin uudessa ruotsalaissarjassa Björnstad nähdään myös suomalaisväriä, sillä mukana näyttelijäkaartissa on Tobias Zilliacus, 49. Sarja kertoo Pohjois-Ruotsissa olevasta kuvitteellisesta Björnstadin pikkukaupungista, jonka juniorijääkiekkojoukkueen harteille asetetaan suuret menestymispaineet kaupungin tulevaisuuden turvaamiseksi. Jääkiekkojoukkueen tähtenä loistaa Kevin, jonka ankaraa isää Mats Erdahlia Tobias Zilliacus näyttelee. Kaupunkiyhteisö ajautuu kaaokseen, kun lahjakasta ja pidettyä Keviniä syytetään kammottavasta teosta.

Fredrik Backmanin Kiekkokaupunki-kirjaan perustuva sarja käsittelee isoja teemoja, kuten yhteisön asettamia paineita ja sitä, miten vanhemmat saattavat pyrkiä toteuttamaan omia unelmiaan lastensa kautta. Zilliacusin esittämä Mats on katkeroitunut oman jääkiekkouransa päättymisen takia ja koulii ankaralla kädellä pojastaan huipputason kiekkoilijaa. Tobias Zilliacusilla itsellään on kolme lasta. 18- ja 12-vuotiaat pojat harrastavat jalkapalloa, ja 17-vuotias tytär puolestaan kiipeilyä. Mies kertoo Voice.fi:lle, että hän otti roolihahmonsa tekemiseen aineksia omasta vanhemmuudestaan, mutta kokee olevansa lastensa harrastusten suhteen huomattavasti roolihahmoaan lempeämpi.

- Tässä sarjassa saattoi päästää valloilleen ne piirteet, joita omassa elämässään pystyy toivottavasti tukahduttamaan. Minulla on urheilevia lapsia, joiden harrastuksiin olen satsannut aikaa ja rahaa, tosin pienemmässä mittakaavassa kuin roolihahmoni. Joskus jos lapsiani ei ole kiinnostanut lähteä treeneihin tai matsiin, olen saattanut sanoa heille rumasti, että tässä minä heitä kuskaan ja maksan harrastuksen ja tämäkö on kiitos, Zilliacus kertoo.

Oliver Dufåker esittää sarjassa Keviniä ja Tobias Zilliacus tämän isää Matsia. (kuva: Niklas Maupoix / © 2020 HBO Nordic AB. All rights reserved.)

Tobias Zilliacusta on nähty aiemminkin ruotsalaistuotannoissa. Hän esitti pääosaa vuoden 2012 Hypnotisoija-elokuvassa, ja vuonna 2013 hänet nähtiin Wallander – Petos -elokuvassa. Mies sai agenttinsa kautta pyynnön lähettää koekuvausnauhan Björnstadin tuotannolle. Nauhalle tuli näytellä isän ja pojan välinen kohtaus, ja Zilliacus teki kohtauksen oman, tuolloin 17-vuotiaan poikansa kanssa. Myös Zilliacusin vaimo ja lasten äiti Linda Zilliacus on näyttelijä, mutta pariskunta ei ole pyrkinyt ohjaamaan lapsiaan näyttelijäntyön pariin tai muutenkaan tiettyihin harrastuksiin. Tobias Zilliacus uskoo, että vanhemmilla voi kuitenkin olla epäsuoraa vaikutusta siihen, millaiseen harrastustoimintaan lapset suuntautuvat.

- Ellen olisi ollut itse kiinnostunut jalkapallosta tai urheilusta ylipäätään, en ole varma, olisivatko lapseni päätyneet urheilun pariin. Meillä vanhemmilla on vaikutusvaltaa, vaikka emme tietoisesti ajaisi lapsiamme tiettyyn suuntaan. Lapset oppivat siitä, mitä esimerkkiä vanhemmat näyttävät ja mistä vanhemmat puhuvat.

Koulukiusaaminen koskettaa

Björnstad-sarjassa käsitellään myös koulukiusaamista. Aihe on aina valitettavan ajankohtainen, mutta viime aikoina ilmiö on noussut taas laajempaan keskusteluun. Muutama viikko sitten uutisoitiin Vantaan Kytöpuiston koululla tapahtuneesta pahoinpitelystä, jossa 11-vuotias oppilas loukkaantui potkimisen ja kuristamisen seurauksena. Pahoinpitelystä kuvattua videota jaettiin netissä.

Tobias Zilliacus seurasi tapauksen uutisointia murtunein mielin.

- Tuntuu todella pahalta. Koulukiusaaminen ei valitettavasti näytä koskaan menevän pois muodista.

Mies kertoo, että hänellä itsellään on kokemusta koulukiusaamisesta ”kaikissa eri rooleissa”.

- Minua on kiusattu, ja joissain tilanteissa olen osallistunut kiusaamiseen. Jos en aktiivisesti, niin ainakin katsomalla hiljaa sivusta ja olemalla puuttumatta tilanteeseen, Zilliacus kertoo.

Tobias Zilliacus on vaimonsa kanssa painottanut lapsilleen, että erilaisuus on hyvästä eikä kiusaamista tai syrjimistä tule sallia. Miestä huolettaa, että koulukiusaaminen on nykypäivänä yhä laajentuva ilmiö. Älylaitteiden kautta kiusattu saattaa joutua kohtaamaan kiusaamista kotonakin.

- Siinä mielessä se on vielä julmempaa kuin ennen.

"Urheilu laahaa kehitystä jäljessä"

Björnstad-sarjassa keskiössä on teinipoikien jääkiekkojoukkue ja sille asetetut menestymispaineet. NHL:ssä pelannut Peter (Ulf Stenberg) saapuu takaisin kotikaupunkiinsa nostamaan jääkiekkojoukkueen pohjasakasta. Sarjan teko herätti Tobias Zilliacusin pohtimaan urheilumaailman ankaruutta ja mitä seurauksia tällä arvomaailmalla voi olla teini-iässä oleviin poikiin.

- Urheilu monessa mielessä laahaa kehitystä jäljessä. Siellä edelleen vallitsevat kovat arvot. Tietyssä mielessä kovuutta tarvitaankin, jotta voi menestyä. Samalla kuitenkin pitäisi varjella poikia siltä, etteivät he kovettaisi itseään, tukahduttaisi tunteitaan tai tulisi sokeiksi muiden tunteille.

Björnstad-sarja on katsottavissa HBO Nordic -palvelussa. Sarjan kaksi ensimmäistä jaksoa ovat nyt saatavilla, ja loput kolme jaksoa julkaistaan viikoittain maanantaisin.

Katso Björnstad täällä.

Lue myös: Esko Eerikäinen sai koskettavan viestin - onnistui auttamaan koulukiusattua poikaa

Lue myös: Entinen koulukiusaaja Toni soitti radiolähetykseen - poikkeuksellinen tarina sai kuulijat kyyneliin

Kilpailut

Uusimmat