Kuva: AOP

Paula Vesala täyttää 40 vuotta! Näin ylistetty monilahjakkuus on muuttunut

10.12.2021 08:15 - Iiro Myllymäki

Paula Vesala muistetaan monista hiteistään PMMP-yhtyeessä ja soolourallaan. Lisäksi hän on luonut uraa näyttelijänä.

Muusikko ja näyttelijä Paula Vesala täyttää tänään perjantaina 40 vuotta. Myös näytelmäkirjailijan opintoja tehnyt Vesala nostetaan monesti esiin yhtenä Suomen lahjakkaimmista taiteilijoista, ja hänellä on takanaan jo kohta 20 vuotta kestänyt julkinen ura.

Syntymäpäivän kunniaksi kokosimme yhteen kuvia Vesalan vaiherikkaan uran varrelta. Vieläkö muistat, mistä nainen ponnahti julkisuuteen?

Mira Luoti ja Paula Vesala vuonna 2003 (kuva: AOP / Mari Lahti)

Vuonna 2002 tosi-tv oli Suomessa vielä tuore ilmiö. Tuona vuonna MTV3-kanavalla alkoi Popstars-ohjelma, jossa etsittiin uutta tyttöbändiä suomalaiselle musiikkikentälle. Ohjelman myötä Jenni Vartiainen, Ushma Karnani ja Susanna Korvala muodostivat Gimmel-yhtyeen, mutta ohjelma poiki myös toisen bändin. Paula Vesala kohtasi Mira Luodin Popstarsin kuvauksissa, ja jo samana vuonna syntyi PMMP-yhtye. Yhdessä Jori Sjöroosin kanssa musiikkia tehnyt kaksikko räjäytti pankin vuoden 2003 kesällä ensisinglellään Rusketusraidat.

Ensin PMMP:tä pidettiin pelkkänä yhden hitin ihmeenä, mutta Vesala ja Luoti todistivat pian epäilijät vääriksi. Bändin debyyttilevyltä Kuulkaas enot lohkaistiin myös Joutsenet-hitti, ja PMMP palkittiin vuoden pop- tai rock-tulokkaana vuoden 2003 Emma-gaalassa. Viimeistään kakkosalbumi Kovemmat kädet nosti yhtyeen profiilia vakavasti otettavina muusikkoina, joille myös kriitikot alkoivat lämmetä. Kovemmat kädet palkittiin vuoden albumin ja vuoden pop-albumin palkinnoilla. Tämän lisäksi PMMP palkittiin vuoden yhtyeenä vuoden 2005 gaalassa.

PMMP kuvattuna vuonna 2006 Emma-gaalan yhteydessä (kuva: AOP / Kai Gustafsson)

PMMP julkaisi urallaan viisi studioalbumia ja yhden lastenlevyn. Yhtye palkittiin yhteensä yhdeksällä Emma-palkinnolla, ja sen levyjä on myyty yli 370 000 kappaletta. Yhtye muistetaan muun muassa räväkästä lavaenergiastaan ja sanoituksistaan, joista Vesala pääasiassa vastasi. PMMP soitti viimeisen keikkansa lokakuussa 2013.

Paula Vesala PMMP:n viimeisellä keikalla Helsingin jäähallissa (kuva: AOP / Roni Rekomaa)

Suurta menestystä myös soolouralla

PMMP:n jälkeen Paula Vesala on tehnyt Vesala-nimellä menestyksekästä soolouraa. Hänen ensisinglensä Tequila nousi heti suureksi hitiksi, ja vuoden 2016 Vesala-albumi nousi suoraan Suomen virallisen listan ykköseksi. Levy keikkui ykköspaikalla peräti yhdeksän viikkoa ja poiki naiselle neljä Emma-pystiä.

Myös muille artisteille, kuten Antti Tuiskulle ja Johanna Kurkelalle, sanoituksia tehnyt Vesala palkittiin vuonna 2016 Juha Vainio -palkinnolla.

"Hänen teksteihinsä mahtuu laaja kirjo elämää, tunnelmia ja ihmiskohtaloita. Hän on tuonelan lauttojen vakiovieras, mutta yhtä lailla nuoruuden juovuttavien vuorokausien tarkkasilmäinen tallentaja", palkintoa perusteltiin.

Vesala vuonna 2016 (kuva: Mikko Räsänen)

Vesala on luonut uraa myös näyttelijänä. Hänet on nähty esimerkiksi vuoden 2016 Tyttö nimeltä Varpu -elokuvassa, vuoden 2017 Tuntemattomassa sotilaassa ja vuoden 2019 Seurapelissä.

Vesala vuonna 2017 Tuntemattoman sotilaan kutsuvierasensi-illassa (kuva: AOP / Pasi Murto)

Vesala on nähty kaksi kertaa Nelosen Vain elämää -ohjelmassa. Ensimmäisen kerran muusikko osallistui ohjelmaan vuonna 2014, eli ennen varsinaisen soolouran käynnistymistä. Toisen kerran nainen oli ohjelmassa vuonna 2019 kymmenennellä kaudella.

Vesala vuonna 2019 Vain elämää -ohjelman pressitilaisuudessa (kuva: AOP)

Vesala julkaisi toisen albuminsa Etsimässä rauhaa vuonna 2020, juuri ennen koronapandemian puhkeamista. Korona-aikana Vesala on toiminut kulttuuri- ja tapahtuma-alan äänenkannattajana ja puolestapuhujana.  

Vesala vuonna 2020 (kuva: Milena Raappana)

Lue myös: Tasa-arvon puolesta puhuva Vesala: 'Suomalainen nainen on amerikkalaisessa yhteiskunnassa mies'

Lue myös: Vesalan uutuuskappale tehtiin jo vuonna 2018 - "Nyt oli oikea hetki sen sanomalle"

Lähde: Suomen musiikintekijät, PMMP.fi

Kilpailut

Uusimmat