Kuva: AOP

"Väsyttävän woke" ja "piinallinen" - Sinkkuelämää-paluu kerää ankaraa kritiikkiä

10.12.2021 15:15 - Iiro Myllymäki

And Just Like That -sarja sortuu monen kriitikon mielestä kiusalliseen tapaan oikoa aiemman sarjan monimuotoisuuden puutetta.

Sinkkuelämää-sarjan jatko-osa And Just Like That alkoi eilen torstaina HBO Maxilla, missä siitä julkaistiin kerralla kaksi jaksoa. Sarjassa seurataan viisikymppisten Carrien (Sarah Jessica Parker), Mirandan (Cynthia Nixon) ja Charlotten (Kristin Davis) elämää ja ihmissuhteita New Yorkissa.

And Just Like That on jatkoa vuosina 1998–2004 esitetylle Sinkkuelämää-komediasarjalle ja sitä seuranneille, vuosina 2008 ja 2010 julkaistuille elokuville. Uuden sarjan kaksi ensimmäistä jaksoa ovat jakaneet kriitikoiden mielipiteet, kirjoittaa BBC.

Esimerkiksi Radio Times on kritisoinut uutta sarjaa kovin sanankääntein. Julkaisun kritiikissä kirjoitetaan, että ”sarjaa ei olisi koskaan pitänyt tehdä”. Julkaisun mukaan ilman Kim Cattrallin Samantha-hahmoa toteutettu sarja tuntuu enemmän ”kylmältä ja kyyniseltä bisnespeliliikkeeltä kuin todelliselta comebackilta”.

New York Times kirjoittaa, että And Just Like That tuntuu ensimmäisten neljän jakson perusteella kuin kahdelta erilliseltä sarjalta.

”Toinen näistä yrittää kasvaa näiden viisikymppisten ja kuolevaisuuttaan miettivien naisten kanssa ja on melko vakava, mutta ottaa riskejä ja on paikoittain erittäin hyvä. Toinen puolestaan yrittää päivittää alkuperäisen sarjan röyhkeyden ja eloisuuden tälle diversiteetin aikakaudelle, ja tämä sarja on piinallinen”, New York Times kirjoittaa.

And Just Like That -sarjan näyttelijöitä sarjan ensi-illassa (kuva: AOP)

Myös muissa arvioissa on nostettu esiin, että And Just Like That asemoi itseään kiusallisella tavalla nykyajan ”woke-kulttuuriin”, jolla tarkoitetaan eriarvoisuuksien ja etuoikeuksien tunnistamista ja sosiaalista oikeudenmukaisuutta. Aiempi Sinkkuelämää-sarja on saanut kritiikkiä näiden teemojen ymmärtämättömyydestä, ja joidenkin kriitikoiden mukaan And Just Like That yrittää paikata tätä vahinkoa liian ilmiselvästi. The Telegraphin kriitikko kirjoittaa, että sarja on ”väsyttävän woke” eikä oikeastaan enää kovin komediallinen.

Myös The Guardianin kriitikko kokee sarjan siirtymisen monimuotoisempaan nykyaikaan monin kohdin kiusalliseksi.

”Sarjassa on Mirandan ja hänen uuden, mustan luennoitsijansa välisiä tuskastuttavia kohtauksia, jotka lukiolainen olisi voinut kirjoittaa kamalaan koulun sketsiohjelmaan. Ne saavat Mirandan vaikuttamaan idiootilta, jollainen hän ei ole koskaan ollut”, kriitikko toteaa.

Myös esimerkiksi The Hollywood Reporter nostaa esiin, että And Just Like That on Sinkkuelämää-sarjaan verrattuna vakavamielisempi.

Saanut myös kehuja

Kriitikoilta on tullut myös kehuja. Esimerkiksi Independentin mielestä sarja on niin hyvä, että ”Kim Cattrall varmaan potkii itseään” ja kutsuu uuden sarjan laatua ”pieneksi ihmeeksi”.

The Wrapin mukaan sarja todentaa, että sen kolme päähahmoa ovat paluunsa ansainneet.

”Hienointa on, että sarja näyttää rehellisesti 55-vuotiaiden naisten elämää. Se on ryhmä, johon TV:ssä ja elokuvissa ei juuri koskaan keskitytä”, The Wrapissa kirjoitetaan.

Samaisessa julkaisussa myös todetaan, että pääkolmikkoa esittävät näyttelijät onnistuvat palaamaan saumattomasti takaisin rooleihinsa.  

Lue myös: Leikittele asuilla kuin Carrie Bradshaw - tyylit, jotka voit bongata And Just Like That -sarjasta

Lue myös: Chris Noth paljastaa, että Sinkkuelämää-tähti kätki syöpädiagnoosin kollegoilta: "Suurin osa ei tiennyt"

Lähteet: BBC, New York Times, The Guardian

Kilpailut

Uusimmat