Kuva: AOP

Arvostelu: Odotettu uutuuselokuva Dianasta imaisee tiukasti mukaansa, vaikkei tarjoa juuri mitään uutta

25.12.2021 08:15 - Minttu Tikkanen / minttu.tikkanen@bauermedia.fi

Elokuva pitää tiukasti otteessaan koko kahden tunnin ajan, mutta ei tarjoa tarinalle juuri mitään uutta.

Prinsessa Dianan elämästä ja erityisesti yhdestä jouluaatosta kuninkaallisen perheen kanssa kertova uutuuselokuva Spencer pitää tiukasti otteessaan alusta loppuun eikä painostavaa jännitettä päästetä löystymään hetkeksikään.

Voit kuunnella arvostelun myös audiona alta tai Podplaysta.

Pääosassa loistaa Kristen Stewart, 31, joka eläytyy prinsessan olemukseen ja vaikeisiin hetkiin uskottavasti. Alussa Dianalle ominaiset eleet tuntuvat jopa hieman turhankin alleviivatuilta, mutta pidemmälle päästessä ne kuitenkin muuttuvat luonteviksi, eivätkä niin korostetuiksi kuin alussa.

Jos elokuvan odottaa käsittelevän Dianan avioliittoa prinssi Charlesin, 73, kanssa, on kovasti väärässä. Pääosassa ei ole surullisen kuuluisa liitto, vaan ennemminkin prinsessan sairastama bulimia ja elokuvan teema onkin ennemmin Dianan mielenterveys kuin surullinen avioliitto. Sen kuvauksessa kylläkin ahdistavalla tavalla onnistutaan. Paikoittain tekee katsomossakin pahaa katsoa, kuinka pahoin elokuva näyttää Dianan voineen. Useassa kohdassa huomaa katsomossa ihmettelevänsä itsekseen, että tapahtuikohan tuo todella.

Fokuksen valinta on sinänsä kiinnostava noinkin, mutta elokuvan näkökulma tuntuu silti melko yksipuoliselta ja mustavalkoiselta. Prinssi Charlesilta kukaan ei kysy mitään, hän on elokuvassa oikeastaan pelkkä taustaesine ja lähestulkoon ainoa keskustelu, joka Dianan ja Charlesin välillä elokuvassa lopulta käydään, koskee fasaanien metsästystä. Sen voi toki halutessaan mieltää olevan rinnastus höyhenillä koreilulle ja vangittavaksi syntymiselle, kuten hovissakin, mutta omasta mielestäni varsinainen kuuma peruna jää kuitenkin silti käsittelemättä ja Charlesin hahmo siten myös todella littanaksi. 

Kiinnostavaa olisi nähdä siinä perinteisessä kertomuksessa vihdoin hieman moniulotteisuutta - traagisessa tarinassa Diana ei suinkaan ole ainoa uhri ja Charles tarinan pahis. Siksi onkin tympeää, että elokuva tuntuu haksahtavan juuri tähän melko yksinkertaiseen ja kuluneeseen ajatteluun. Katsojalle jää tunne, että olen kuullut ja nähnyt tämän nimenomaisen version jo monesti ennenkin, elokuva ei tarjoa tarinaan mitään uutta. Charleshan oli yhtä lailla tarinan kärsijä, sillä ketäpä ei kiukuttaisi, jos joutuisi pakotettuna naimaan jonkun aivan muun kuin elämänsä rakkauden eli herttuatar Camillan, 74. Olisinkin kaivannut tuoreemman ja monisyisemmän näkökulman elokuvaan, ihmiset kun harvoin ovat niin mustavalkoisia kuin elokuva antaa ymmärtää. Tuntuukin elokuvan tekijöiden kannalta melko helpolta ratkaisulta ja yksinkertaiselta ajattelulta esittää Charles hahmona, jolla on tasan yksi ominaisuus; olla täysi mäntti. Pienellä vaivalla hahmolle olisi voitu rakentaa muutakin tarinaa taustalleen, koska materiaalia todella olisi riittänyt. Se jäänee kuitenkin johonkin seuraavaan elokuvaan.

Dianan muihin ihmissuhteisiin elokuva keskittyy kylläkin ansioituneemmin. Se onnistuu kuvamaan liikuttavalla ja runsaalla tavalla Dianan äitisuhdetta poikiinsa prinssi Williamiin, 39, ja prinssi Harryyn, 37. Elokuvassa erityisen koskettavaa on mielestäni Williamin joutuminen ottamaan aikuisen roolin vasta itse täytenä lapsena, kun hän seuraa sivusta äitinsä romahduksia ja yrittää pitää huolta hänestä. Äidin ja poikien yhteiset kohtaukset tuovat myös toisenkin tason Dianan hahmoon.

Loppuratkaisu elokuvalla on kaiken jälkeen jopa yllättävän valoisa ja jättää lopuksi vielä kiistämättä hyvän mielen, mikä on mukavaa, kun yleisökin on istunut kaksi tuntia ahdistuksesta mutkalla. Kokonaisuutena Spencer kärsii hieman kapeasta näkökulmasta, mutta katseluelämyksenä se on ehdottomasti mukaansa tempaava. Jos siis haluaa hetkeksi heittäytyä suurella intensiteetillä toiseen maailmaan, on Spencer siihen oiva ja huolella tehty elokuva. 

Elokuva saa ensi-iltansa 25. joulukuuta 2021.

Lue myös: Prinsessan henkivartijan mielipide Kristen Stewartista Dianana: "Kaikista ihmisistä lähimpänä"

Lue myös: Kristen Stewart saattaa saada uutuusroolistaan jopa Oscar-ehdokkuuden: "Ei kiinnosta paskaakaan"

Lue myös: Arvostelu: Tampereen ratikkahallista löytyy ruumis, eikä siinä ole mitään uutta - Eero Aho kannattelee uutta Koskinen-poliisisarjaa

Kilpailut

Uusimmat