Kuva: AOP

Anna: Tähtinäyttelijä paljastaa räikeät palkkaerot sukupuolten välillä: "Tuottaja etsii tilalle toisen, kunnes joku tekee"

19.01.2022 12:15 - Minttu Tikkanen / minttu.tikkanen@bauermedia.fi

Kataja on joutunut kieltäytymään isoistakin rooleista, koska palkkaero mieskollegan kanssa on ollut niin suuri.

Kymmenissä elokuvissa ja tv-sarjoissa näytellyt Ria Kataja, 47, kertoo Anna-lehden haastattelussa, että alalla vallitsee edelleen selkeä epätasa-arvo nais -ja miesnäyttelijöiden välisissä palkkauksissa.

Katajalle palkkakysymys on periaateasia. Hän ei suostu tekemään roolia, jos samassa tuotannossa vastaavan roolin tekevä mieskollega nettoaa enemmän. Tilanne on tullut vastaan useita kertoja ja joskus se ratkeaa onnistuneesti neuvottelemalla, joskus ei.

- Kolme kertaa olen kieltäytynyt isosta roolista, koska en ole saanut työstä samaa palkkaa kuin samaan tuotantoon ja vastaavaan rooliin palkattu mies, Kataja paljastaa Annan haastattelussa.

Kataja alleviivaa, että hän ei pidä linjastaan tiukasti kiinni ollakseen hankala, vaan hakeakseen muutosta alalla vallitseviin olosuhteisiin.

-  En puhu ollakseni hankala. En halua synnyttää eripuraa tai syyttää ketään. Puhun saadakseni aikaan keskustelua, jotta korjaisimme yhdessä epäkohdat, Kataja kertoo Annalle.

Katajan mukaan Suomessa on kymmenisen miesnäyttelijää, jotka saavat melko pitkälle sanella oman palkkansa. Nämä miehet vaativat tietyn palkkasumman ja kun myöhemmin tuotantoon roolitettava nainen vaatii samaa, hän saa lähteä. Toisen ongelman Kataja näkee siinä, että yleensä järjestys on juuri tämä, ensin palkataan mies, joka sanelee ehdot ja sitten perään nainen, joka suostuu jäljelle jääviin ehtoihin.

- Kun nainen siinä tilanteessa haluaa saman palkan kuin mies, tuottajataho etsii tilalle toisen naisen, kunnes joku tekee roolin tarjotulla summalla, Kataja kuvailee samassa haastattelussa.

Lue myös: Netflix lähes ainoa vanhempien naisten roolittaja, Sandra Bullock paljastaa: "Olisin lehmihaassa ilman sitä"

Lue myös: Yle: Netflixin megahitin suomeksi dubbaamiseen suhtauduttiin raivolla - tärkeä syy, jota moni ei ajattele

Lähde: Anna

Uusimmat