Kuva: Shutterstock

Miksi julkkikset salaavat kauneusleikkauksensa? Asiantuntijat vastaavat

23.02.2022 14:15 - Riia Frost

- Jos sinulle uskotellaan, ettet sovi yhteiskunnalliseen kauneusstandardiin, se voi saada sinut kyseenalaistamaan itsetuntoasi, joka taas voi vaikuttaa negatiivisesti tunnetilaasi, tutkimuspäälikkö Naomi Torres-Mackie kertoo.

Plastiikkakirurgia on normaali trendi Hollywoodissa, eikä se tule monelle supertähden fanille edes yllätyksenä. Muun muassa nenäleikkauksien sekä huuli- ja pakaratäytteiden suosion kasvaessa tähtien keskuudessa, Hollywood ei ole ollut enää vuosikymmeniin sata prosenttisesti "luonnollinen".

Julkisuuden henkilöt, kuten näyttelijä Kaley Cuoco, 36, näyttelijä Courteney Cox, 57, ja country-laulaja Dolly Parton, 76, ovat olleet avoimia kauneusleikkauksistaan. Kaikki julkkikset eivät kuitenkaan uskalla olla yhtä avoimia veitsen alla käymisestä, vaikka heidän ulkonäölliset muutokset kertoisivatkin ilmiselvästi muuta. Esimerkiksi tosi-tv-tähti Kylie Jenner, 24, kielsi toistuvasti väitteet huulitäytteen ottamisesta, kunnes lopulta myönsi katuvansa valehdeltuaan asiasta. Myös Tyra Banks, 48, lopulta myönsi nenän korjausleikkauksensa malliuransa alkuajoilta vuosien kieltämisen jälkeen.

Malli Tyra Banksilla kesti vuosia myöntää nenäleikkauksensa. (kuva: AOP)

Onko sillä väliä, vaikka julkkis olisi käynyt kauneusleikkauksessa?

Plastiikkakirurgi Daniel Barrettin mielestä kauneusleikkauksissa ei ole mitään väärää. Hän kuitenkin painottaa asiasta kertomatta jättämisen olevan eri asia kuin valehteleminen.

- Kun he eivät ole rehellisiä asiasta, mielestäni he ovat epäeettisiä, koska he ovat julkisuudessa. Tähdet hyötyvät julkisuudestaan ja heillä on moraalinen velvollisuus kertoa avoimesti kaikesta, mitä ovat tehneet saadakseen tietynlaisen ulkonäön, Barrett toteaa.

Barrett kertoo tämän saattavan antaa nuorille faneille vääränlaisen kauneuskuvan, jonka mukaan täyteläisemmät huulet ja pienempi nenä olisivat luonnollisesti saavutettavissa. Todellisuudessa nämä kauneusihanteet ovat usein kuvanmuokkausohjelmien ja plastiikkakirurgian ansiota.

Mental Health Coalitionin tutkimuspäälikkö Naomi Torres-Mackie kertoo psykologisen ulkonäköpaineen voivan luoda myrkyllistä itsekriittisyyttä ja riittämättömyyden tunnetta.

- Jos sinulle uskotellaan, ettet sovi yhteiskunnalliseen kauneusstandardiin, se voi saada sinut kyseenalaistamaan itsetuntoasi, joka taas voi vaikuttaa negatiivisesti tunnetilaasi, ihmissuhteisiisi sekä yleiseen mielenterveyteesi, Torres-Mackie kertoo.

Kantrilaulaja Dolly Parton uskaltaa olla avoin kauneusleikkauksistaan. (kuva: AOP)

Tekeekö kauneuleikkaus julkkiksesta huonon ihmisen?

Vaikka julkkiksilta oletetaan usein rehellisyyttä ja avoimuutta elämänsä suhteen, asiantuntijoiden mielestä ketään ei tulisi kuitenkaan pakottaa kertomaan mitään yksityiselämästään.

- Oletamme julkkisten olevan suuria ja pahoja ihmisiä isoilla egoilla varustettuina, mutta he eivät ole. Kuvitelkaa, että olette todella menestyneitä ja lahjakkaita ihmisiä, joita pidetään mikroskoopin alla ulkonäkönne suhteen, mitä ette ole saattanut koskaan edes ajatella aikaisemmin, Barrett toteaa.

Torres-Mackie myös muistuttaa kosmeettisen muutoksen myöntämisen olevan joillekkin julkkiksille todella iso askel ja herkkä hetki.

- Se on erittäin rohkea teko, joka voi auttaa muita, Torres-Mackie sanoo.

- Vaatii paljon etääntyä kulttuurista, jossa ulkonäölle asetetaan paljon arvoa. Kannattaa harkita sosiaalisessa mediassa niiden tilien seurannan poistamista, jotka tuottavat sinulle pahaa oloa ja ole tietoinen tileistä, jotka saavat sinut tuntemaan olosi hyväksi, Torres-Mackie neuvoo.

Lue myös: "Näytin ihan hullulta" - 10 julkkista, jotka kertovat katuvansa kauneusleikkauksiaan

Lue myös: Hailey Bieber ärähti jälleen - uhkaa plastiikkakirurgia lakitoimilla kauneusleikkausspekulaatioista

Lähteet: USA Today, New Beauty, ABC News

Kilpailut

Uusimmat