Kuva: AOP

Näyttelijälegenda täsmentää monia järkyttänyttä twiittiään - kritiikki transfobiasta ei tosin tähän loppunut

06.07.2022 14:15 - Iiro Myllymäki / iiro.myllymaki@bauermedia.fi

Bette Midler ihmettelee nainen-sanan korvaamista muilla termeillä. Hän on saanut paljon kritiikkiä Twitterissä kannanotoistaan.

Legendaarinen näyttelijä-laulaja Bette Midler, 76, sai paljon kritiikkiä twiitistään, jossa hän kirjoitti, että nainen-sanaa pyritään häivyttämään pois. Midler ihmetteli, että nainen-sanan sijasta nykyään monissa yhteyksissä käytetään ilmaisuja kuten ”synnyttävät ihmiset”, ”menstruoivat ihmiset” ja ”ihmiset, joilla on vaginat”.

Monet kommentoivat Midlerin julkaisuun, että kyseisillä termeillä pyritään inklusiiviseen kielenkäyttöön eikä nainen-sanan pois häivyttämiseen. Midlerille huomautettiin, että myös muut kuin naiseksi itsensä identifioivat voivat esimerkiksi synnyttää. Midleriä syytettiin transfobisuuden levittämisestä.

Bette Midler (kuva: AOP)

Nyt Midler on täsmentänyt sanomisiaan. Hän kertoo Twitterissä, että hänen julkaisunsa innoittajana toimi New York Timesissa julkaistu mielipidekirjoitus.

”Sanomisillani ei ollut tarkoitus olla millään tavalla ulos sulkeva tai transfobinen. Kyse ei ollut siitä. Kyse oli tästä samasta paskasta, mitä naiset – kaikki naiset – ovat joutuneet kohtaamaan luolamiesajoista lähtien”, Midler kirjoittaa.

Midler kehottaa ihmisiä tutustumaan hänen tekemäänsä vähemmistöaktivismiin vuosikymmenien varrella.

”Olen taistellut marginalisoitujen ihmisten puolesta niin kauan kuin saatan muistaa. Jos kuitenkin haluat olla huomioimatta 60 vuotta todistettua rakkauttani ja huoltani yhden twiitin takia, joka vahingossa suututti tukemani ihmiset, olkoon niin”, Midler jatkaa.

Midlerin twiittiketjuun pääset alta tai tästä linkistä.

Midler viittaa julkaisussaan New York Timesin julkaisemaan mielipidekirjoitukseen, jonka on laatinut kolumnisti Pamela Paul. Hän kirjoittaa tekstissään, että äärioikeisto ja -vasemmisto ovat löytäneet yhdistävän tekijän siinä, että heille naisilla ei ole väliä. Paulin mukaan myös vasemmistossa jyllää naisvihamielinen agenda, mistä kielii esimerkiksi nainen-sanan käytön rajoittaminen.

”Aiemmin tämä on ollut yleisesti ymmärretty sana, jolla on kuvattu puolta maailman kansasta. Sanalla oli tietty merkitys, joka oli kytköksissä genetiikkaan, biologiaan, historiaan, politiikkaan ja kulttuuriin. Ei enää. Sen tilalla on hankalia termejä kuten ’raskaana olevat ihmiset’, ’menstruoivat ihmiset’ ja ’vaginalliset kehot’”, Paul kirjoittaa.

Vastineena Midlerin twiittiin monet ovat edelleen ilmaisseet pettymyksensä. Useampi kommentoija on sitä mieltä, että kyseinen mielipidekirjoitus levittää transfobiaa siinä missä Midlerin omakin kannanotto.

”Ohitat pointin täysin. Tämä artikkeli näyttää edistykselliseltä, mutta on perin juurin transfobinen. Naiset todellakin menettävät oikeuksiaan, mutta ei siksi, että olemme inklusiivisia”, kommentoi eräs.

”Ei Bette, älä tee näin”, parahtaa toinen.

”Lopeta twiittaaminen”, kommentoi yksi.

Lue myös: Näyttelijälegendan mielestä nainen-sanaa yritetään häivyttää pois - päivityksestä kritiikkiryöppy

Lue myös: Transsukupuolinen Elliot Page kommentoi saamiaan vihaviestejä - "Niin sääli"

Lähteet: The Hollywood Reporter, New York Times

Kilpailut

Uusimmat