Kuva: AOP

Tänään tv:ssä: Utøyan tapahtumat eivät unohdu - "Sinun täytyy tulla tänne, kaikkialla on kuolleita lapsia"

12.07.2022 07:15 - Jenni Tuusjärvi / jenni.tuusjarvi@bauermedia.fi

Kymmenen vuotta sitten tapahtui yksi Euroopan vakavimmista terrori-iskuista, jossa kymmenet ihmiset saivat surmansa. Dokumentissa muistellaan kaaosta ja epätoivoa, joka terrori-iskun jälkeen vallitsi.

Vuosikymmen sitten Norjaa ja maailmaa järkytti Anders Breivikin suorittama terrori-isku, jossa 77 henkeä sai surmansa ja yli 300 loukkaantui

- Sinun täytyy tulla tänne, kaikkialla on kuolleita lapsia, kertoo toimittaja Carina Bergfeldt lukeneen kollegaltaan saamastaan tekstiviestistä.

Bergfeldt oli tapahtumien aikaaan yksi ensimmäisistä toimittajista, jotka olivat tapahtumapaikalla raportoimassa tapahtumista. Kymmenen vuotta myöhemmin toimittaja palaa tapahtumapaikalle.

Dokumentissa kuullaan toimittajan lisäksi niin terrori-iskussa haavoittuneita kuin läheisensä iskussa menettäneitä. Tapahtumat koskettivat laajasti koko Norjaa ja paikallista yhteisöä.

Begfeldt kertaa dokumentissa, kuinka paikallinen hotelli muuttui hetkessä kriisikeskukseksi, jossa vanhemmat etsivät lapsiaan. Tietoa oli vähän ja epätietoisuutta enemmän. Hotellinpitäjä muistelee lasten tauottomasti soivia kännyköitä, kun läheiset yrittivät tavoittaa kateissa olevia nuoria.

Utöya - ei unohdeta, ei vaieta

Yle Teema Fem

Klo. 18.30

Lue myös: Millaista on puolustaa vakavista rikoksista syytettyä? Puolustusasianajaja kertoo podcastissa

Lue myös: Utøyan joukkomurhasta tehty elokuva saa aikaan kylmiä väreitä - katso puhutteleva traileri

Kilpailut

Uusimmat