Kuva: AOP

Beyoncé muuttaa kappaleensa sanoituksia kritiikkivyöryn johdosta - syynä loukkaava sana

02.08.2022 11:15 - Riia Frost

Beyoncén kohutun kappaleen sanoittamiseen on osallistunut räppäri Drake.

Maailmanluokan muusikko Beyoncé, 40, julkaisi viime perjantaina uuden Renaissance-albumin, joka herätti heti kritisismiä. Suuren arvostelun kohteeksi joutui albumin kappale Heated, jossa käytetään kahdesti halventavaa termiä. Kyseinen sana on "spazz", jota käytetään usein viittaamaan ihmistä, jolla on CP-oireyhtymädiagnoosi ja mielenterveysongelmia. 

Samasta sanasta myös räppäri Lizzo sai kritiikkiä, kun hän käytti sitä Grrrls-kappaleessaan. Lizzo ilmoitti myöhemmin vaihtaneensa loukkaavan sanan asiallisempaan ja pahoitteli tekemäänsä virhettä.

Monet ovatkin turhautuneita siitä, että muut artistit eivät ole oppineet Lizzon virheestä, vaan he joutuvat jatkuvasti muistuttamaan spaz-sanan olevan loukkaava.

- Olen kyllästynyt ja turhautunut siihen, että käymme tätä samaa keskustelua uudestaan. Ja vielä niin pian sen jälkeen, kun saimme merkittävän ja edistyksellisen vastauksen Lizzolta, eräs kertoo BBC-julkaisussa.

- Mikä pointti oli sillä, että Lizzo muutti sanoituksiaan, jos Beyoncé voi myöhemmin julkaista kappaleen, jossa on tismalleen sama sana? Toinen pohtii TikTokissa.

”Kieli on monimutkainen asia ja sanat voivat tarkoittaa eri asioita eri henkilöille. Mutta en näe syytä, miksi artistit käyttäisivät kappaleessaan sanaa, joka tuottaa niin paljon pahaa mieltä miljoonille ihmisille maailmanlaajuisesti”, kolmas toteaa Twitterissä.

”Olet satuttanut yhteisöämme, pyydä anteeksi ja muuta sanoituksia”, neljäs vaatii.

CNN-julkaisun mukaan Beyoncé ilmoitti maanantaina muuttavansa Heated-kappaleensa sanoituksia suuresta kritiikkivyörystä johtuen. 

- Sana, jota ei käytetty tarkoituksellisesti satuttaakseen ketään, tullaan korvaamaan, Beyoncé kertoi.

Tähän mennessä tiedetään, että kyseisen kappaleen sanoittamiseen on osallistunut räppäri Drake, joka ei ole toistaiseksi kommentoinut kritisismiä lainkaan.

Heated ei ole Renaissance-albumin ainoa kappale, joka on aiheuttanut raivoa. Nimittäin R&B-artisti Kelis syytti Beyoncéa varkaudesta, sillä hänen mukaansa Beyoncén Energy-kappale sisältää otteita hänen vuonna 1999 julkaistusta Milkshake -kappaleestaan. Kelis sanoi, ettei häneltä kysytty lupaa kappaleensa otteiden käyttämiseen ja koki Beyoncén teon erittäin loukkaavana. Beyoncé ei ole kommentoinut tätäkään kohua millään tavalla.

Kritiikkiä saaneen Heated-kappaleen voit kuunnella alta.

Mikäli linkki ei näy, voit kuunnella sen täältä.

Juttu päivitetty 3. elokuuta 2022.

Lue myös: Kelis syyttää Beyoncéa kappaleensa varastamisesta - kuuletko yhtäläisyyden?

Lue myös: Beyoncén uutuusalbumi vuoti ulos ennen aikojaan - nyt popin kuningatar kommentoi kohua

Lähteet: BBC, CNN

Kilpailut

Uusimmat