Kuva: Riia Frost

Johnny Deppiä ja Jeff Beckiä syytetään runon varastamisesta - oikeustoimenpiteitä harkitaan

05.08.2022 19:45 - Riia Frost

Johnny Deppin ja Jeff Beckin 18-albumin kappaleella väitetään olevan vangitun miehen runosta varastettuja lauseita.

Näyttelijä Johnny Depp ja legendaarinen kitaristi Jeff Beck julkaisivat 18-nimisen yhteistyöalbumin 15. heinäkuuta. Nyt muusikkoduoa syytetään sanoitusten varastamisesta vangitun miehen kirjoittamasta runosta.

Deppin ja Beckin kappaleella Sad Motherfuckin’ Parade väitetään olevan useita lauseita, jotka on otettu Hobo Ben -runosta ja kappaleesta, jotka ovat Slim Wilsonin käsialaa. Wilson on aikaisemmin syyllistynyt murhaan ja aseistettuun ryöstöön.

Vuonna 1964 Wilson tapasi folkloristin ja yliopiston professorin Bruce Jacksonin, joka dokumentoi miehen runon hänen tulevaa Get Your Ass in the Water and Swim Like Me -kirjaa varten. Kyseinen kirja julkaistiin vuonna 1974 ja kaksi vuotta myöhemmin julkaistiin samanniminen albumi, jossa Slim esitti töitään. Jackson itse on kommentoinut Deppin ja Beckin teon olevan hyvin törkeä.

- En ole koskaan todistanut mitään vastaavaa. Olen julkaissut teoksia 50 vuoden ajan ja tämä on ensimmäinen kerta, kun joku on vain repinyt jotain toisen teoksesta ja pistänyt oman nimensä siihen, Jackson sanoo.

Jeff Beck ja Johnny Depp esiintyivät Suomessa  Kaisaniemessä järjestetyssä Helsinki Blues Festival -tapahtumassa sunnuntaina 19. kesäkuuta. (kuva: Riia Frost)

Jacksonin poika Michael Lee Jackson sanoo heidän jopa miettivän mahdollisia oikeudellisia toimenpiteitä.

- Mielestäni ei ole vain mahdollista, että Depp tai kukaan muukaan olisi istunut alas ja luonnostellut nuo sanoitukset ilman, että he olisivat kopioineet ne isäni teoksesta, Jackson korostaa.

Hobo Benin alkuperäisiä tekijänoikeuksia on kuitenkin vaikea jäljittää, koska teos on välitetty eteenpäin kilpailullisen ja suullisen perinnön kautta. Varsinkin, kun Slim oli kertonut Jacksonille kuulleensa runon alunperin isältään, eikä tiennyt, mistä tämä oli kuullut sen. Asianajaja Kevin J Greene kuitenkin vetoaa Yhdysvaltain lakiin, jonka mukaan kirjan kirjoittajana Jacksonilla on oikeudet ainakin teoksen kirjoituksiin.

Jacksonit eivät olet toistaiseksi jättäneet kannetta oikeuteen tai kertoneet, mitä he vaatisivat korvaukseksi Beckiltä ja Deppiltä. Lopuksi kirjailija Jackson toteaa, ettei edes tiedä tarkalleen, millaisia voittoja musiikkiduon 18-albumi on tähän mennessä saanut.

- En tiedä myykö tämä albumi. Olen vain nähnyt arvosteluita, jotka hävettäisivät minua, jos olisin itse albumin tekijä. Mutta mikäli albumi myy, Johnny Depp tienaa runsaasti rahaa sillä. Pitäisikö tulojen mennä hänelle vai paikkaan, jotka auttavat ihmisiä luomaan tätä kulttuuria? Jackson pohtii.

Beck ja Depp eivät ole toistaiseksi kommentoineet syytettä lainkaan. Muusikot nähtiin myös Suomessa 19. kesäkuuta Kaisaniemessä järjestetyssä Helsinki Blues Festival -tapahtumassa. Voice.fi:n arvostelun kyseisestä keikasta voit lukea täältä.

Lisäksi voit kuunnella musiikkiduon kohutun Sad Motherfuckin’ Parade -kappaleen alta.

Mikäli linkki ei näy, voit kuunnella sen täältä.

Voice.fi ja Radio City ovat molemmat osa Bauer Mediaa.

Lue myös: Johnny Depp ja Jeff Beck julkaisivat uuden singlen tulevalta albumiltaan - kuuntele uutuusbiisi!

Lue myös: Arvostelu: Jeff Beck oli Helsingissä pääesiintyjä, mutta Johnny Depp oli show'n tähti

Lähteet: The Guardian, Rolling Stone

Kilpailut

Uusimmat