Kuva: AOP

Frendit-sarjaa on vuosia kritisoitu kokovalkoisesta roolituksesta - yksi päätähdistä kommentoi kohua

12.08.2022 22:15 - Riia Frost

Osa Frendit-sarjan faneista on kritisoinut sitä, miten ohjelman tekijät keskittyivät kertomaan ainoastaan tarinan kuudesta valkoihoisesta heterosta.

1990-luvun yksi tunnetuimmista sarjoista Frendit on tänäkin päivänä edelleen suosittu. Tarina kuudesta Manhattanilla New Yorkissa asuvasta ystävyksestä pyörii tänäkin päivänä edelleen myös Suomen televisiossa. Vaikka Frendit oli suuri menestys, hittisarjan käsikirjoittajat David Crane ja Marta Kauffman ovat viime vuosina kohdanneet paljon kritisismiä.

Moni fani kritisoi erityisesti sitä, miten ohjelmasta puuttuu monimuotoisuutta, koska sarjan tekijät keskittyivät kertomaan ainoastaan tarinan kuudesta valkoihoisesta heterosta. Sarjassa ei siis nähty esimerkiksi tummaihoisia päänäyttelijöitä.

Anteeksipyyntönä kokovalkoisesta roolituksesta Kauffman lahjoitti viime heinäkuussa viisi miljoonaa dollaria afroamerikkalaiseen tutkimukseen. Kauffman on myös vakuutellut, että hänen töissään tullaan jatkossa näkemään paljon enemmän monimuotoisuutta.

- Olen oppinut paljon 20 vuodessa. Syyllisyyden myöntäminen ja hyväksyminen on vaikeaa. On kivuliasta katsoa itseäsi peiliin. Olen häpeissäni, etten tiennyt paremmin 25 vuotta sitten, Kauffman kertoi.

Nyt hittisarjan yksi päänäyttelijöistä Lisa Kudrow, 59, ottaa jälleen kantaa kyseiseen kritisismiin. Sarjan Phoebe Buffay -hahmona tunnettu Kudrow on myöntänyt jo vuonna 2020, että sarjasta puuttui monipuolisuutta, mutta korosti, että jos ohjelma oltaisiin tehty nykyaikana, olisi siinä ollut sitä enemmän. Nyt Kudrow painottaa, että hittiohjelman luojat "ovat vain ihmisiä".

- Luulen, että ohjelman loivat kaksi ihmistä, jotka menivät Brandeisiin ja halusivat kirjoittaa yliopistoelämistään. Varsinkin, kun kyseessä on hahmovetoinen komediaohjelma, kirjoitat asioista, joista tiedät. Heidän ei tule kirjoittaa tarinoita muiden kuin valkoisten ihmisten kokemuksista, Kudrow pohtii.

- Luulen, että tuolloin suurin näkemäni ongelma oli, että ”missä oppisopimuskoulutus on?” Kudrow vitsailee.

Kudrow muistelee ennemmin sitä, miten läheisiksi hän tuli muiden päätähtien kanssa.  Näyttelijäystävykset olivat jopa neuvotelleet, että kaikille heille maksettaisiin samansuuruinen palkka. Kudrow ei kuitenkaan usko, että samankaltaisia palkkaneuvotteluita tulee tapahtumaan enää koskaan muissa hittisarjoissa.

Lopuksi Kudrow sanoo toivovansa, että sarjan fanit arvostaisivat sarjassa edes yhtä asiaa.

- Mielestäni meidän tulisi saada ylistystä siitä, miten me kuusi loimme välillemme hyvän ystävyyden. Välillämme oli kunnioitusta ja meillä oli fantastinen ihmissuhde, jonka me kaikki saimme kokea, Kudrow korostaa.

Lisa Kudrow näytteli Frendit-sarjassa Phoebe Buffayta. (kuva: AOP)

Juttu päivitetty 15. elokuuta 2022 kello 10:46.

Lue myös: Muistatko vielä yhden Frendien kenties pahimmista epäasiallisuuksista? "Se oli virhe"

Lue myös: Frendeissä näytellyt nainen näki läheltä, mitä megakuuluisuus teki sarjan tähdille - teki tärkeän oivalluksen

Lähteet: The Daily BeastDaily Mail, Insider

Juttua korjattu: 16. elokuuta 11.13. Poistettu people of color -sanan vääränlainen suomennos.

Kilpailut

Uusimmat