Kuva: Mikko Räsänen

Niina Lahtinen kertoo olevansa synnynnäisesti aina huumoritaajuudella: "Olen hirveän hauska ihminen"

17.10.2022 17:15 - Minttu Tikkanen / minttu.tikkanen@bauermedia.fi

Niina Lahtinen muistetaan muun muassa Siskonpeti-sketsisarjasta.

Niina Lahtinen nähdään syksyn aikana sekä Suomen Komediateatterin Huvituttaako Revyyssä että uudessa draamakomediasarjassa Rakkaat Lapset. Molemmissa hän on itse ollut myös mukana käsikirjoittamassa. Lahtiselle hauskat jutut putkahtavat mieleen vaivatta, sillä niihin löytyy inspiraatiota koko ajan ympäröivästä maailmasta.

Haastattelun voit kuunnella alta tai Podplaysta.

- Mehän nähdään koko ajan kaikenlaista. Joka päivä törmätään kaikenlaisiin arkisiin tilanteisiin. Riittää, että kuuntelee radiota tai lukee lehteä ja saa hirveästi ideoita. Sitten kanssaihmiset, joiden kanssa ollaan ja eletään, heistä saa ihan hirveästi ideoita. Enimmäkseen tietenkin oma sekoilu, kun yrittää pärjätä tässä elämässä ja selvitä arjesta, Lahtinen luettelee inspiraationsa lähteitä.

Häntä helpottaa kuitenkin sekin, että hän kertoo aivojensa olevan synnynnäisesti jonkinlaisella huumoritaajuudella, hän näkee hauskuutta helposti myös arkisissa tilanteissa.

- Niissä on ehkä jokin synnynnäinen asetus. Vaikka olen tosi väsynyt tai surullinenkin, mua alkaa jokin oma reaktio naurattaa. Tai sitten se on opeteltu tapa, että suhtaudun kaikkeen, että olisiko vähän hassua, jos tämä tekisi näin, Lahtinen pohtii.

Onko Lahtinen sitten myös oman lähipiirinsä mielestä hauskaa seuraa vai hauska vain ammatikseen?

- Mä olen ihan hirveän hauska ihminen. Mun lapsetkin koko ajan sanovat, en tiedä kyynisesti vai ei, että "On se kiva, kun on humoristi äitinä", Lahtinen nauraa.

Lahtinen nähdään Huvituttaako Revyyssä tänä syksynä. (kuva: Suomen Komediateatteri)

"Enää ei olla 90-luvulla"

Kaikesta ei kuitenkaan enää voi vitsailla ja hyvä niin. Myös Lahtinen kertoo tunnistavansa nykyään paljon tällaisia tilanteita ja aiheita.

- Näinä aikoina nimenomaan, kun on tiedostavampaa kulttuuria ja itselläkin hyvin tiedostava lukioikäinen tytär, joka sanoo, että ei ole ok tuosta aiheesta vitsailla ja olen, että "Anteeksi, enää ei olla 90-luvulla", Lahtinen kuvailee.

Yleisesti ottaen hän liputtaa komediassa punching up -periaatteen eli sen puolesta, että heikommassa asemassa olevan kustannuksella ei pidä vitsailla.

Lahtinen ei kuitenkaan kaihda myöskään voimakkaan ajankohtaisia aiheita. Niitä Huvituttaako Revyykin on pullollaan. Lahtinen kertoo, että sketsejä saatetaan päivittää kesken esityskaudenkin, jotta ne pysyvät ajankohtaisina.

- Yritetään ottaa aina sellainen näkökulma sketseihin, että sitä pystyy vähän päivittämään. Ne on yleensä sellaisia, että pystyy lisäämään sinne jotain, jos joku ihminen on vaikka törttöillyt, näyttelijä selittää.

Suomalaisten huumorintajuissa hän sanoo olevan niin paljon vaihtelua, että mitään yhtenäistä linjaa, joka naurattaisi kaikkia, on vaikea määritellä. Lahtinen itse pitää itseään melko keskivertona naurajana.

- Toisilla on hirveän paljon mustempi huumori. Huomaan, että olen vähän konservatiivisempi ja kahden lapsen äiti, mua ei hirveästi naurata lapsentappojutut, mua rupeaa ahdistamaan ja toisen mielestä ne on hulvatonta. Olen aika keskiverto kehäkolmosen ulkopuolinen. Minua naurattaa, kun julkkikset törttöilee ja ihmiset toimii väärällä tavalla, kun pitäisi toimia, Lahtinen kuvailee.

Podplaysta voit kuunnella kokonaisuudessaan haastattelun, jossa Lahtinen kertoo myös, miten ja missä koottiin menestyksekäs Siskonpedin kokoonpano.

Lue myös: Siskonpeti-sarjan aloitus oli pelottava hetki näyttelijöille - lopulta yksi viesti aloitti juhlat

Lue myös: Kiti Kokkonen ei tiedä, haluaako nähdä Spede-elokuvaa: "Se liippaa niin läheltä"

Lue myös: Joonas Nordman tietää, että uutta on keksittävä koko ajan - "Vanhat vitsit eivät muutu ikivihreiksi"

Voice.fi, Radio Nova, Iskelmä ja Podplay kuuluvat Bauer Mediaan.

Kilpailut

Uusimmat