Kuva: Viivi Huuska

Apu: "Tappouhkauksia ja sylkemistä päällemme kadulla" - Gimmelin jäsenet kokivat paljon häirintää

19.10.2022 14:15 - Minttu Tikkanen / minttu.tikkanen@bauermedia.fi

Gimmel nousi suosioon 2000-luvun alkupuolella.

Jenni Vartiainen on ehtinyt tehdä musiikkialalla jo parin vuosikymmenen mittaisen uran ja myös nähdä sen murroksen. 

Vartiainen kertoo Apu-lehden haastattelussa, että hänen aiemman yhtyeensä Gimmelin noustessa suosioon 2000-luvun alussa oli meininki esimerkiksi keikoilla hyvin toinen kuin artistien keikoilla nykypäivänä. Ei ollut harvinaista, että tuohon aikaan joku yleisöstä esimerkiksi kouri esiintyjää. Esiintyjien saama häirintä ei kuitenkaan myöskään jäänyt pelkästään keikkapaikoille.

- Gimmelissä koimme Ushma Karnanin ja Susanna Korvalan kanssa heti koko repertoaarin: ylistystä ja fanitusta, mutta myös vähättelyä, tappouhkauksia ja jopa sylkemistä päällemme kadulla, Vartiainen muistelee.

Myös tapa, jolla naismuusikoiden työtä tuolloin arvioitiin oli usein riippuvainen jostain aivan muusta kuin itse musiikista. Vartiainen jatkaa, että keikka-arvosteluissakin keskityttiin usein ruotimaan hänen ulkonäköään.

- Rakentavaa kritiikkiä tarvitsee jokainen, mutta naisiin se on kohdistunut välillä ulkomusiikillisilla tavoilla. Minulle on keikka-arvioissa annettu palautetta muun muassa rasvaisesta tukasta, liian isoista käsistä ja lattapyllystä. Vielä useammin on kehotettu laihduttamaan, Vartiainen luettelee Apulle.

Vartiainen on Gimmel-aikojensa jälkeenkin joutunut tekemään paljon töitä saadakseen oman näkemyksensä läpi, vaikka kyse on ollut hänen omasta musiikistaan. Vartiainen kuvailee Apulle, että naismuusikon vaativuuteen suhtaudutaan edelleen eri tavalla kuin miehen.

- Minulla oli selkeät näkemykset, minkälaista musiikkia haluaisin tehdä, mutta jouduin alkuaikoina perustelemaan jatkuvasti mielipiteitäni. Huomasin varhain, että puoliaan pitävä nainen nähdään helposti narttuna, mutta miehistä ominaisuus tekee arvostetun äijän, muusikko kertoo.

Vartiainen nähdään tänä syksynä pitkän keikkatauon jälkeen Mestarit-kiertueella yhdessä Vesalan, Kaija Koon ja Ellinooran kanssa.

Lue myös: Mestarit Areenalla -kohu on nyt saanut päätöksensä: "Kunnioitamme toinen toistemme työtä"

Lue myös: 'Tämä biisi tuhoaa urasi', Jenni Vartiaiselle varoiteltiin levy-yhtiössä - tähti avautuu tuotantonsa väripilkusta

Lue myös: Mikä hittibiisi äänitettiin nuhassa? Mikä syntyi tavaratalon hississä? Jenni Vartiainen paljastaa

Lähde: Apu

Kilpailut

Uusimmat