Kuva: AOP

'Tämä biisi tuhoaa urasi', Jenni Vartiaiselle varoiteltiin levy-yhtiössä - tähti avautuu tuotantonsa väripilkusta

05.01.2022 21:15 - Iiro Myllymäki / iiro.myllymaki@bauermedia.fi

Vuonna 2010 julkaistu Nettiin-kappale on jakanut mielipiteet voimakkaasti. Jenni Vartiaisen mielestä hömppäkuoren alla on tärkeä sanoma, jonka hän ehdottomasti halusi laulaa.

Jenni Vartiainen, 38, tunnetaan tummasävyisten ja kohtalokkaiden laulujen tulkitsijana, mutta hänen tuotannostaan löytyy myös toisenlaisia esimerkkejä. Naisen tuotannon mielipiteitä jakavimmasta päästä löytyy vuoden 2010 megamenestyneen Seili-albumin toinen single Nettiin. Teemu Brunilan kirjoittamassa kappaleessa kuvaillaan tilannetta, jossa ex-kumppani on kostanut laulun kertojalle jakamalla intiimejä kuvia netissä.

Jenni Vartiainen tajusi kappaleen riskialttiin luonteen jo kuultuaan pienen pätkän biisin varhaista versiota Brunilalta.

- Ajattelin, että tämä voi mennä ihan metsään tai tästä tulee ihan mieletön, Vartiainen kertoo Iskelmän haastattelussa.

Kuuntelijasta riippuen molemmat vaihtoehdot ovat selvästi toteutuneet. Vartiainen tietää, että joillekin kyseessä on hänen tuotantonsa lempparibiisi, toisille taas ehdoton inhokki. Paitsi koko kappaleen teema, myös sen yksittäiset sanavalinnat ovat huomiota herättäviä. Kappaleessa nimitellään eksää munapääksi ja kerrotaan, miten ”joku Ilpo mua katselee ja itseään koskettelee”.

- Tässä laulussa on vähän jotain törkeää. Se on kiva irtiotto tuotannossani, Vartiainen sanoo.

Kaikki eivät olleet Jenni Vartiaisen levy-yhtiössä Warnerissa kappaleen julkaisemisen puolella.

- Yksi levy-yhtiön edustaja halusi käyttää veto-oikeuttaan, että tätä biisiä ei koskaan julkaista, koska tämä tuhoaa urani. Meillä oli paljon polemiikkia, voiko siellä olla Ilpo, joka koskettelee itseään. Pidin pääni ja sanoin, että tästä ei saa muuttaa mitään ja tämä tulee ulos joko tällaisenaan tai ei ollenkaan, Vartiainen sanoo.

Vakava sanoma

Vartiaisella itsellään oli alusta asti kappaleesta vahva tunne, että tämän hän haluaa laulaa. Hilpeän tunnelman, keveän melodian ja kulmia kohottavan lyriikan alla on vakava sanoma.

- Minulla oli ollut stalkkereita perässä siihen aikaan ja kaikkea muutakin sellaista tapahtumaa. Pystyin itse samastumaan tähän tarinaan tosi vahvasti. Minusta tämä oli tosi tärkeä laulu laulaa. Kaiken sen hömpän alla on vahva sanoma. Siinä tehdään näkyvämmäksi ilmiötä, kun kostetaan intiimeillä kuvilla.

Vartiainen on aiemmin puhunut kappaleesta muun muassa Helsingin Sanomien haastattelussa vuonna 2020. Tuolloinkin Vartiainen viittasi siihen, että hänellä on omakohtaista kokemusta siitä, mistä hän kappaleessa laulaa.

- Mä en voinut tehdä siitä Ilposta kompromissia, koska se oli totta ja se tapahtui mulle, Vartiainen sanoi.

Vartiainen kertoo Iskelmälle, että kappaleesta on tullut hänen mielestään jonkinlainen klassikko, etenkin keikoilla.

- Se saa ihmiset riehaantumaan.

Voice.fi ja Iskelmä kuuluvat Bauer Mediaan.

Lue myös: Mikä hittibiisi äänitettiin nuhassa? Mikä syntyi tavaratalon hississä? Jenni Vartiainen paljastaa

Lue myös: Paula Vesala täyttää 40 vuotta! Näin ylistetty monilahjakkuus on muuttunut

Lähde: Helsingin Sanomat

Kilpailut

Uusimmat