Kuva: AOP

Romeo ja Julia -elokuvan tähdet haastavat studion oikeuteen alastonkohtauksesta - leffan julkaisusta 55 vuotta

04.01.2023 18:15 - Iiro Myllymäki

Vuoden 1968 elokuvan pääosanäyttelijät Olivia Hussey ja Leonard Whiting ovat haastaneet Paramount-studion oikeuteen.

Vuoden 1968 Romeo ja Julia -elokuvan pääosanäyttelijät Olivia Hussey ja Leonard Whiting ovat haastaneet elokuvastudio Paramountin oikeuteen. Nyt jo seitsemänkymppiset näyttelijät syyttävät Paramountia seksuaalisesta hyväksikäytöstä ja teini-ikäisten lasten alastonkuvien levityksestä. Syynä on elokuvassa esitetty kohtaus, jossa näyttelijät esiintyvät alasti. Makuuhuonekohtauksessa näkyvät Husseyn rinnat ja Whitingin pakarat. Hussey oli tuolloin 15-vuotias ja Whiting 16-vuotias.

Romeo ja Julia -elokuvan ohjasi Franco Zeffirelli. Elokuva menestyi hyvin ja sai neljä Oscar-ehdokkuutta.

Näyttelijät ovat kanteensa mukaan kärsineet henkisesti elokuvan julkaisun jälkeen ja menettäneet myös työmahdollisuuksia. Heidän mukaansa elokuvan ohjaaja Zeffirelli valehteli heille alastomuudesta. Zeffirelli menehtyi vuonna 2019.

Variety kirjoittaa näyttelijöiden kertovan, että ohjaaja vakuutti heille, että elokuvassa ei näytettäisi alastomuutta. Heidän mukaansa heidän oli määrä käyttää ihonvärisiä alusvaatteita makuuhuonekohtauksen kuvauksissa. Kanteessa kerrotaan, että kuvausten viimeisinä päivinä ohjaaja kuitenkin halusi näyttelijöiden esiintyvän kohtauksessa alastomana ”tai muuten elokuva epäonnistuisi”. Zeffirellin kerrotaan näyttäneen näyttelijöille, miten kamera aseteltaisiin ja että mitään kriittisiä paikkoja ei näkyisi.

(kuva: AOP)

Näyttelijöiden bisnesmanageri Tony Marinozzi kertoo, että teini-ikäiset näyttelijät luottivat Francoon ja uskoivat, ettei tämä pettäisi heidän luottamustaan.

- Mitä heille kerrottiin ja mitä lopulta tapahtui olivat kaksi eri asiaa, Marinozzi sanoo.

- Franco oli heidän ystävänsä, ja mitä he olisivat voineet 16-vuotiaina tehdä? Ei ollut vaihtoehtoja. Ei ollut vielä #MeToo:ta, Marinozzi jatkaa.

Hussey ja Whiting hakevat oikeudelta vahingonkorvauksia, joiden uskotaan olevan yli 500 miljoonan dollarin suuruiset, eli yli 470 miljoonaa euroa.

- Alaikäisten alastonkuvat ovat laittomia, eikä niitä pitäisi näyttää. Kyseessä olivat nuoret, naiivit lapset 1960-luvulla, eikä heillä ollut käsitystä siitä, mikä heitä kohtaisi. Yhtäkkiä heistä tuli kuuluisia tasolla, jota he eivät olisi voineet aavistaa, sanoo näyttelijöiden asianajaja Solomon Gresen.

Lakikanteen jättämisessä on hyödynnetty kalifornialaista lakia, jossa poistettiin toistaiseksi lasten seksuaaliseen hyväksikäyttöön liittyvien oikeustapausten vanhentumisrajoitukset.  

Paramount ei vastannut Varietyn haastattelupyyntöön.

Vuonna 2018 Olivia Hussey puolusti Romeon ja Julian alastomuutta Varietyn haastattelussa.

- Kukaan ikäiseni ei ollut tehnyt sellaista aiemmin. Se oli tarpeen elokuvaa varten, Hussey sanoi.

Tuolloin hän kertoi haastattelussa, että Zeffirelli kuvasi kohtauksen hyvällä maulla.

Lue myös: Miten seksin illuusio luodaan elokuvissa? "Näyttelijät saattavat olla aika kaukanakin toisistaan"

Lue myös: Seksikohtausten tekoa valvoo nyt uusi ammattikunta - alan asiantuntijoista on suuri pula

Lähde: Variety

Kilpailut

Uusimmat