Kuva: Fotolia

Seksikohtausten tekoa valvoo nyt uusi ammattikunta - alan asiantuntijoista on suuri pula

19.03.2020 18:45 - Ella Haura

Intiimikohtausten koordinaattori on Hollywoodin nopeimmin kasvavia ammatteja.

Elokuvateollisuuteen on vakiintunut kauan kaivattu erikoisala ”intimacy coordinator”, eli seksi- ja alastonkohtauksia valvova henkilö. Tarpeeseen herättiin #meetoo-kampanjan myötä, joka alkoi ohjaaja Harvey Weinsteinin, 67, tekemien seksuaalirikosten paljastumisen jälkeen.

Koordinaattorin tehtävä on vastata siitä, että kaikilla osapuolilla on mukava olo kuvausten aikana, ja sopimatonta käytöstä tai häirintää ei tapahdu. Vuonna 2016 perustettu Intimacy Directors International -järjestö on pääasiallinen koordinaattorien kouluttaja.

- Meillä on aina ollut stunttikoordinaattoreita ja tappelukohtausten koreografeja. Kun kyse oli alastomuudesta, eli hyvin intiimistä tilanteesta, asiantuntija-apua ei edes harkittu. Se on mielestäni shokeeraavaa, kertoo IDI-järjestön perustajiin kuuluva intiimikohtausten koordinaattori Alicia Rodis BBC:n haastattelussa.

Intiimit kohtaukset elokuvissa ovat näyttelijälle arka tilanne. Ennen alan asiantuntijoita näyttelijät jätettiin ohjaajan hatarien ohjeiden varaan, eikä intiimitilanteelle määritelty tarkkoja raameja, kertoo BBC.

Valtasuhteet tekevät aiheesta puhumisen vaikeaksi erityisesti naisnäyttelijöille. Muun muassa näyttelijät kuten Emilia Clarke, 33, ja Maria Schneider, 58, ovat kertoneet julkisuudessa nöyryyttävistä kokemuksistaan kuvausten aikana.

BBC:n mukaan elokuvatuotannossa työskentelee tällä hetkellä noin 50 intiimikohtausten koordinaattoria, suurin osa Yhdysvalloissa ja Iso-Britanniassa.

- Kuvauksissa ei puhuta kourimisesta, vaan kehollisesta kontaktista toisen näyttelijän kanssa. Emme käytä tilanteesta seksuaalista kieltä. Tarve uusille koordinaattoreille jatkaa kasvamistaan, Rodis selittää BBC:lle.

Lue myös: Somessa syntyi Me Too -henkinen ilmiö - sai alkunsa Harvey Weinsteinin asianajajan kohulausunnosta

Lue myös: Salma Hayek elokuvatuottaja Harvey Weinsteinistä: Ehdotti suuseksiä ja halusi katsoa minua suihkussa

Lue myös: Sinkkuelämää-tähti koki seksuaalista ahdistelua kuvauskulisseissa - avautui asiasta nyt

Lähde: IDI, BBC

Kilpailut

Uusimmat