Kuva: Jaani Kivinen/Kaiho Republic.

Arvostelu: Uutuuskomedia Skimbagirls on kuin Luokkakokous ilman naisvihaa

10.02.2023 10:15 - Minttu Tikkanen / minttu.tikkanen@bauermedia.fi

Elokuva on genressään jotain aivan uutta ja hyvä niin, kirjoittaa Voice.fi:n toimittaja Minttu Tikkanen.

Uutuuselokuva Skimbagirls tarjoaa sitä, mitä lupailee. Marja Pyykön ohjaamassa kreisikomediassa on kaikki lajityypilliset piirteet, paljon sekoilua, kaatuilua, toistuvia hokemia ja alaston Samuli Edelmann. Elokuvan tapahtumat sijoittuvat parin vuorokauden aikavälille ja keskittyvät pyrkimykseen juhlia Lapissa päähenkilö Emman viidensiä häitä muutaman vuoden sisällä.

Myös näyttelijäkaarti on nimekäs, pääosia näyttelevät Anna-Maija Tuokko, Armi Toivanen, Matleena Kuusniemi ja Ria Kataja. He kaikki onnistuvat luomaan eläväisiä hahmoja, joiden ansiosta hetkittäin kömpelökin dialogi tuntuu hauskalta kuunnella. Ilman näin eläväisiä ja tuttuja näyttelijöitä elokuvan juoni itsessään tuskin olisi kantanut kovin pitkälle. 

Elokuvaa voisi verrata löyhästi Luokkakokouksiin. Pääagendalla on lähteä rälläämään ja rellestämään, mutta taas toisin kuin kyseisen sarjan elokuvissa, tässä ei esiinnellistetä naiskehoja. Päin vastoin olipa virkistävää katsella jotakin, missä naiset ovat rosoisen epätäydellisiä ja tekevät aivan, mitä huvittaa omilla ehdoillansa. Vaikka kovin syväluotaavia hahmoja ei kaiken sekoilun keskellä ehdikään syntyä, ovat hahmot silti kerrankin jotain muuta kuin pelkkiä vaimoja ja tyttöystäviä. 

Elokuvakentälle on kaivattu juuri tätä. Minä ja moni muu on tuskastellut, miksi on mentävä katsomaan miesten ördäämistä ja naisten alentamista, jos haluaa komediaa. Eikö voisi yhtä aikaa nauraa kippurassa ilman, että tulee paha olo kaikesta elokuvan ongelmallisuudesta. Skimbagirlsin seurassa voi. 

Elokuvassa tapahtuu melkoisella tohinalla kaikenlaista, eteenpäin loikitaan vauhdilla ja vähemmälläkin ehkä olisi selvitty. Hahmojen kohtalot kuitenkin nivoutuvat yhteen nerokkaalla ja kekseliäällä tavalla, joka hauskuudessaan hykerryttää. Jokainen hahmo on myös aivan omalaatuinen hauska ja värikäs persoonansa, vaikka kovin syvälle ei päästäisikään.

Elokuvan huumori on suurimmaksi osaksi melko ilmeistä ja helppouteen nojaavaa, mutta yksi asia siinä ilahduttaa. Elokuva nauraa ylöspäin eli enemmistöille ja valta-asemaa pitäville, mikä on mielekkäälle komedialle elinehto. Se nauraa muun muassa vahingollisesti valtaa käyttävien miesten kustannuksella, jotka ryhtyvät riehumaan ja kostamaan, kun "petolliset naiset" eivät vastaakaan heidän mielikuvaansa. 

Eikä elokuvaa aivan pelkkänä kohelluksena voi pitää, sillä syvempääkin teemaa on esillä. Kaiken härväämisen keskellä Skimbagirls kertoo ennen kaikkea kauniisti ja samaistuttavasti vuosikymmenten mittaisesta ystävyydestä, joka ottaa matkalla kolhuja, mutta ei katkea.

Kovin sykähdyttävänä taide-elämyksenä sitä ehkä ei voi pitää, mutta omassa genressään elokuva on kaivattu sekä todella virkistävän erilainen kuin lajitoverinsa, ja se on ehdottomasti sen paras ansio. 

Skimbagirls saa ensi-iltansa 10. helmikuuta. Trailerin voit katsoa alta tai täältä.

Lue myös: Anna-Maija Tuokko tunnistetaan nykyään kadulla - yhdestä syystä julkisuus ei kuitenkaan ahdista häntä

Lue myös: Arvostelu: Kikan tarina on surullinen, mutta Kikka!-elokuva yksi vuoden ehdottomasti parhaita

Voice.fi, Radio Nova, Iskelmä ja Podplay kuuluvat Bauer Mediaan.

Kilpailut

Uusimmat